söndag 20 november 2011

En fin helg med rovdjurstängsling för vargens existens 19-20 november 2011Det var inte utan att det kändes som om det var med visst vemod, och lite försent, med tanke på att på vargen Kynna sköts någon vecka innan, när jag i helgen var ute med Naturskyddsföreningen Kronoberg och Rovdjursföreningen för att stängsla första rovdjursstängslingen i Sydvästra Småland. Mig veterligen var det den första ordentliga rovdjursstängslingen i Rovdjursföreningen regi i de här trakterna någonsin, och det i spåren på den första bofasta vargen i Småland sen mitten på 1800-talet.


Men någonstans kändes det ändå som ett positivt arbete, trots att den av mig inbjudna LRF-ordföranden i Kronoberg lyste med sin frånvaro.


Det ska sägas direkt att jag inte är landets händigaste man och även om jag inte på något sätt var den som gjorde mest nytta, så gjorde jag så gott jag kunde. Jag kan definitivt inte allt om att stängsla varken för att öka viljan hos fårägare att vilja ha varg eller ens för att hålla fåren inne, men lite lärde jag mig på vägen.


Men precis som jag sa om Vänsterpartiets KoLa-dagarna för någon månad sen, så var mycket upplevelsen av att få träffa likasinnade i vargfrågan, som dessutom vill jobba konkret för ökad acceptans för vargen och för att slippa få bönderna med får att bli än mer irriterade på rovdjur.


Jag förstår verkligen deras irritation och jag är övertygad om att det i huvudsak går att få de båda djuren att leva vid sidan om varandra, utan att behöva orsaka allt för många skador.Jag har skrivit mängder om varg tidigare i den här bloggen, och tänker därför inte lägga ut här varför jag är positiv till varg och rovdjur överhuvudtaget.

Men den här helgen gav några nya vänner och människor jag aldrig träffat innan och gav mig än mer vetskap om att det finns både bönder och jägare som inte alls är emot vargen och faktiskt tycker att man kan försöka göra något annat än att skjuta först och fråga sen.Den här första stängslingen skedde i direkt anknytning till Lille Petter-Johans stuga, strax norr om Eneryda, på vägen mot Agunnaryd och går att se resultatet av den nästan färdiga stängslingen för den som är intresserad.Även om vi var drygt 20 personer, där bara ett par tre fyra stycken hade erfarenhet av det hela sen tidigare, i två dagar under de timmar ljuset var närvarande så var jag ändå imponerad av att vi hann inte bara göra nästan allt färdigt, utan även riva upp den gamla taggtrådsstängslingen först också.

Det ska bli kul att komma åter igen till våren för att göra det sista, innan fåren släpps in.Nästa gång det kommer en varg hit finns det åtminstone en bonde som minskat möjligheten för får att dö på kuppen. Jag önskar att det vore fler som var så innovativa.Ps: Ett särskilt omnämnande tycker jag att LG-produkter ska få som skänkte stängsel för 25 000-30 000 kronor till det här projektet, utöver Ulla Rundlöf och Naturskyddsföreningen Kronoberg, som drog igång det här från första början.I vanlig ordning så kommer inom kort läggas upp fler bilder på min facebooksida. Ser ni inga bilder därifrån och vill göra det, så bli gärna facebookvän med mig.På gott och ont så orkade jag inte ta med en riktig kamera utan det fick bli en fuktig mobilkamera som tjänstgjorde istället.

Som vanligt får ni mer än gärna använda bilderna hur som helst, även om de som sagt inte är så bra, så länge ingen tjänar pengar på det och så länge man länkar tillbaka till hit där man hittade dem.


Till sist kan jag säga att jag är glad att åtminstone Smålandsposten tog sig till den här historiska händelsen. Medierna har frossat i den avlivade vargen, men nu var det av flera medier enbart en enda tidning. Inte den andra tidningen och inte varken Radio Kronoberg eller Smålandsnytt, som alla skrivit mycket innan. Men det är kanske mindre spännande nu?

Läs även Varghjärtas blogginlägg om helgen,  Smålandspostens reportage från helgenen klok text publicerad på Svenska Dagbladet, samt ett svar från den regionala LRF-ordföranden, som jag skrev till tidigare här.

media hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Victoria Kullenberg20 november 2011 20:25

    Det var en väldigt lärorik, kul och annorlunda dag! Kul att få lära känna dig :)

    SvaraRadera