torsdag 10 juni 2010

SCB:s sköna siffror värmer!

Om jag tyckte det var lite märkligt igår att alliansen får så höga sympatistöd, trots en rätt omänsklig politik, så tycker jag nästan det är ännu märkligare idag när det visar ett relativt stort övertag för de rödgröna igen.


Däremot så måste jag naturligtvis säga att jag tycker det är oerhört skönt att få en framgång i opinionen igen!


Precis som innan så är det i vanlig ordning tråkigt att Vänsterpartiet inte riktigt tycks nå fram med sin politik, som den med hälsa inte är någon handelsvara, men jag har inga problem att bortse med det och att Mp får fina siffror för jag vet inte vilken gång i ordningen, när det driver fram den rödgröna sidan.


Bryter man ner siffrorna, som Aftonbladet föredömligt gjort via SCB:s siffror (hela undersökningen går att läsa här), så ser man snabbt att kvinnor, unga och norrlänningar är de som de rödgröna har flest anhängare hos.


Det finns antagligen flera anledningar till det, som exempelvis traditionen om hur man röstar i vissa områden i landet. Men det påverkar definitivt också att det är kvinnor och unga som råkar värst ut när det dras ner på alla möjligheter att överleva om man inte är fullt frisk, är utan jobb, vill utbilda sig eller jobbar inom offentlig sektor.


Frågan är vilka man ska satsa på, om inte de med behov av hjälp?

Jag noterar viss kritik mot undersökningen och dess tajmning i samband med det stora tappet för de rödgröna.

De rödgrönas budget kom den 3 maj, vilket var i början av mätperioden, så den bör inte ha påverkat riktigt så mycket som många nu försöker få det till.

Samtidigt är det värt att påpeka att SCB:s mätning omfattar betydligt fler personer och därför är mer statistiskt relevant, vilket understryks av att de väljs ut på ett bättre sätt statistiskt sett.

En brist är onekligen att det tycks som om SCB fortfarande enbart kontrollerar via vanliga telefonnummer. Men å andra sidan så lär det i huvudsak vara yngre som bara har mobiltelefon. Och att de yngre röstar rödgrönt i högre utsträckning vet vi redan :)

Men moderater som både vill ha ministerstyre och figurerar krigsbrottsutredningar, trots att de är ministrar som ska motarbeta den typen av händelser, så borde de verkligen tappa betydligt mer än så här...

Men som jag sagt tidigare så tycks den här typen av saker rinna av moderaterna mer än något annat parti.

Sahlins Tobleroneskandal var självfallet inte bra eller rätt på något sätt. Men det är femton år sen och få pratar idag om den skandaler om barnflickor, obetalda tv-licenser, skattefusk, valfusk som moderaterna ägnat sig åt under den här mandatperioden...

Till sist noterar jag ytterligare en anledning att misstro de utförsäljningar som alliansregeringen ägnat sig åt, Avreglering skadar hälsan och miljön.

Socialminister Hägglund kommer i artikeln ovan med det osedvanligt korkade påståendet att det är bra att det säljs mer receptfria läkemedel och att vi hade en "underkonsumtion" av läkemedel...

Att det inte bara riskerar att förstöra miljön, utan även de människor som tar mer läkemedel än vad som behövs av företag som vill tjäna pengar i första hand och bota människors sjukdomar först i andra hand bryr han sig inte om.

Det är, som artikeln ovan säger, ingen slump att länder där läkemedels- och sjukvårdsmarknaden är som mest avreglerad är de ställen där valfriheten är störst. Synd bara att vi vanliga konsumenter antagligen är ännu sämre än för många andra produkter att avgöra vad som är bäst för vår hälsa långsiktigt sett.

Det finns läkare som varnar för överkonsumtionen eftersom det finns biverkningar och nackdelar även med vanliga receptfria mediciner. Men den risken struntar Hägglund och regeringen i.


Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn sds dag dag dag exp exp exp exp exp kvp gp gp gp gp skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

9 kommentarer:

  1. Bengan i Huddinge10 juni 2010 kl. 23:53

    Bäste kamrat, luta Dig bakåt i fåtöljen nu. Bara lite försiktigt - börja tänka själv! Det är inte så farligt att tänka själv! Men titta först på statistiken! Den visar vad som hänt i HÖGKONJUNKTUREN respektive LÅGKONJUNKTUREN. Vad säger den då? Jo, Sverige är det land inom EU, som klarat krisen bäst av alla länder!

    Blinka två gånger! Bara lugnt! Känns det bättre nu? Fint! Bara slappna av!

    Men nu kommer det som är lite otäckt! Statistiken och siffrorna i OECD´s rapport visar sig vara helt korrekta. Men kan det verkligen vara så? Jaaa, det är helt korrekt. Här skulle jag kunnat skriva "Mvh", vilket betyder MED VÄNSTER HJÄRNHALVA! Men vad Du nu måste göra är att koppla ihop BÅDA hjärnhalvorna! Såja, bara försiktigt - det är inget farligt! Nu känns det kanske bättre när du förstått, att även om PARTIET säger att det faktiskt INTE går att tänka på två saker samtidigt (!!!) , så vet du ju att det faktiskt är möjligt, för du har ju själv provat det vid något tidigare tillfälle! Det är bra - nu har du kopplat ihop båda hjärnhalvorna.

    Blinka två gånger! Vänstersörjans dya är nu borta! Och nu kan du vara med i valet i september! Men vad är dya, kanske du frågar? Såja, ta det lugnt - du kommer nog att komma på svaret! Luta dig bara bakåt lite försiktigt i solstolen… kisa upp mot ljuset …

    SvaraRadera
  2. Bengan - Att Sverige klarat krisen bäst har definitivt till stora delar att göra med att vi fortfarande har kronan kvar. Hade högerpartierna fått bestämma så hade vi inte haft det, och hade klarat krisen sämre.

    SvaraRadera
  3. Kanske är Bengan i Huddinge som behöver andas djupt och lugna sej lite? *S*

    SvaraRadera
  4. Jaha! Vad baserar du detta påstående på? Jag chansar på att du inte har tillräckligt mycket kött på benen för att kunna backa upp ditt påstående. Det är typiskt för alla sorters politiker som aldrig har studerat ekonomi själva.

    Det är för övrigt konstigt att det gått så dåligt för det vänsterorienterade Storbritannien med sitt pund. :(

    SvaraRadera
  5. Euro eller krona har ingenting med Sveriges framgång att göra. Det är budgetdisciplinen som gör det. Precis den budgetdisciplin som Grekland saknat och Tyskland har, båda medlemmar i EMU men med mycket varierande framgångar under finanskrisen. Tyskland går faktiskt nästan lika bra som Sverige. Om inte det är ett bevis för att det inte är valutan det hänger på så vet jag inte vad.

    SvaraRadera
  6. Att euroländerna har det svårare än länder som kan, om de sköter sig, styra den ekonomiska politiken mer på egen hand än de i valutunioner är ingen nyhet.

    Och det är inte den enda saken som påverkar Sveriges ekonomi och valuta.

    SvaraRadera
  7. Lustigt nog sa "Bengan i Huddinge" exakt samma sak i mitt inlägg om SCBs mätning, klipp&klistra alltså. Fast hos mig kallade han sig "Kray".

    SvaraRadera
  8. Det är inte helt ovanligt att man ser folk klippa och klistra samma kommentar :)

    SvaraRadera