fredag 18 juni 2010

Kärnkraften är inte hållbar

Att Centern är på väg utför skrev jag om för några dagar sen, och den resan fortsatte igår när de slutgiltigt röstade för, med några få undantag i form av bland annat Solveig Ternström, en fortsatt utbyggnad av kärnkraften.


Det är ett mycket märkligt land vi lever i, där folk protesterar mot utbyggnad av vindkraftverk och hellre verkar vilja ha kärnkraftverk, som bevisligen är livsfarliga för många, om något händer och det har varit nära att hända, även om alla lever i tron att kärnkraften i Sverige är fantastiskt säker.


Vad det gäller säkerheten så tycker jag att Greenpeaces aktion visar väldigt tydligt att säkerheten för attack utifrån knappast är så säker. Så långt ska man naturligtvis inte komma med en gammal brandbil som enda "vapen"...


Det troligaste konsekvensen av de här två synsätten är att oddsen för att man väljer att lägga pengar på att försöka få fram faktiskt hållbara, ur miljöhänsyn, sätt för att skapa energi förpassas i bakvattnet och att utvecklingen kommer att stå still.


Gnäll om att de får för mycket subventioner har vi hört i många år. Men få vill berätta att även kärnkraften får det, och har svårt att bära sina egna kostnader.


Konsekvensen blir förhoppningsvis att centern är slut som grönt parti och raderar ut ett antal av sina trogna kärnväljare, som väljer att gå till miljöpartiet. Men det är omöjligt att tycka att det är värt något alls i de här sammanhangen...


Ebba Gröns 800°c, här framförd av Thåström som soloartist, är en gammal klassisk låt, som rätt få vet om handlar om kärnkraftens konsekvenser.

Tage Danielssons monolog om Harrisburg är fortfarande oerhört giltig, så här 30 år senare.

Mer media gp gp gp gp svd svd svd svd svd dn dn dn skd ab ab ab hd hd smp smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar