torsdag 24 februari 2011

Ett obehagligt sätt att kväsa upproret på

Det är knappast första gången, och det är alldeles säkert inte sista gången heller. Men det är obehagligt att se hur Libyens allt mer desperata  diktator väljer att anlita kontrakterade soldater. Det gör att risken är betydligt mindre för att de väljer att vända sig mot makten och istället göra som de är betalda för - att vända sig mot befolkningen.

Rent militärt är det självfallet ett bra sätt och det är ett sätt som tydligt visar att en betald armé,  i synnerhet om den är befolkad med människor från andra länder, har lättare för att döda andra människor. Annars är det ett argument för att behålla någon typ av värnplikt, åtminstone för länder som löper någon som helst risk att hamna i inbördeskrig eller liknande konflikter.

Med tanke på att städerna faller en efter en i Libyen så tror jag mer och mer på att utvecklingen går framåt mot att bli av med diktatorn. Vad som kommer sen är däremot mer tveksamt, och jag hoppas framförallt på att väst kan göra nytta, till skillnad från med Afghanistan och Irak, genom att se till att hjälpa alla länder som nu gör sig av med sina diktatorer, att själva få utveckla sin egen demokrati och sin egen typ av samhälle, även om det inte blir ett ultraliberalt och utsålt och utsuget samhälle som USA försökte göra om Irak till. Även om vissa förändringar behövs göras snabbt så finns det mer som behöver gå långsamt och vill man få befolkningen med sig, så behöver man också lyssna på dem och göra som de vill så långt det är möjligt.

Att USA äntligen börjar agera med åtgärder är, oavsett vad man tycker om det landet, ett måste. Det är bara att hoppas på att de lärt sig något från Irak och Afghanistan... Med tanke på att även Al Qaida lägger sig i Libyen så finns det gott om risker för fortsatta problem, precis som med Irak, men ett fåtal fanatiker som bara har sina egna syften för ögonen och inte för allmänhetens bästa.

Det viktigaste på kort sikt är att Få stopp på våldet i Libyen och det borde vara en sak för världsamfundet att ta tag i omgående, istället för att se hur man väljer att låta de styrande få döda sin befolkning.

Jag noterar att vissa tidningar tror lite på ett gryende kinesiskt uppror, med tanke på att arabvärldens uppror gör de kinesiska ledarna nervösa. Jag önskar att de med den åsikten hade rätt. Men jag tror mer på  vad jag skrivit tidigare, senast i Dags för förändring i de svenska exportlagarna, att makten där är betydligt bättre på att hålla befolkningen i schack, både via övervakning och ekonomiska förmåner för den intellektuella eliten i landet.

Det går att se tydligt att en stor bidragande orsak till revolterna i de länder som nu revolterar är att det är många som har fått det dåligt ekonomiskt sett. Även om det finns många med dålig ekonomi och som är i utsatta lägen i Kina så är de procentuellt sett helt klart färre.

Till sist så noterar jag att Sverige är bland de sista länderna att undsätta sina medborgare från Libyen. Det tycks som om Carl Bildts stöd för diktaturen inte riktigt vill släppa... Men det största problemet verkar fortfarande vara att en eventuell massflykt från Libyen, trots att den med största sannolikhet bara blir tillfällig. Humanistiskt tänkande är lika ointressant som när det kommer till vapenexporten från Sverige till diktaturer som pågår fortfarande...

Läs även Inga hjältar här - Men däremot i Libyen

Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag skd hd hd hd hd hd hd hd hd exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar