onsdag 23 februari 2011

Dags för förändring av de svenska exportlagarna!

I gårdagens Inga hjältar här - Men däremot i Libyen var det oerhört tydligt hur väldigt svårt det tycks vara att klart och tydligt ta ställning för demokrati, trots att man befinner sig i en västvärld som i huvudsak är just demokratisk.

Igår kom dock de första signalerna från ledande politiker i Sverige och EU om att man vågar ta ställning för demokratin.

Påståendet från Bildt att Vi varit pådrivande för EU:s kritiska ställningstagande är en efterkonstruktion, inte minst med tanke på att EU:s ställningstagande var lika långsamt som det svenska, allt för långsamt... Frågan är om det är något att vara stolt över, medtanke på att man då måste vara lika medskyldig till krypandet inför Gadaffi, väl? Precis som Kristdemokraternas tystnad för utsatta grupper i diktaturerna som borde stå dem nära är penibel, eller bryr man sig inte om andra kristna?

Men frågan är hur det ska kunna sopa bort det faktum att regeringen och de regler som styr vapenexporten idag avslöjar att Saab säljer kamouflagenät till Algeriet, vilket tydligt visar hur dåligt vapenexporten i Sverige slår och hur illa det är de regler som förut försökte förbjuda oss att sälja vapenmaterial till diktaturer och krigförande länder.

Man behöver naturligtvis inte mycket fantasi för att inse att det vid en kris som den här finns anledning att använda kamouflagenät för att gömma sig själv, sina trupper och sina fordon.

Grattis regeringen, nu stödjer ni mycket tydligt en diktatur och ställer er mycket tydligt emot de demokratikämpar som riskerar förlora sina liv.

Frågan är vad för utrustning ni vill skänka till dem, för visst är det väl viktigare om Algeriet blir en en faktisk demokrati? Det är dags att förändra de svenska exportlagarna, så att en lika pinsam fadäs inte kan ske igen.

Även i Kina så börjar det röra på sig, men jag skulle bli mycket förvånad om det blir någon fortsättning på det. Inte minst för att makten där är mycket bättre på kontroll, inte minst via svenska och västeuropeiska företags övervakningsprodukter, utan även för att de tyvärr agerar smartare och ger mer ekonomiska fördelar till stora delar av landets produktiva elit.

En förutsättning för det är naturligtvis västvärldens vilja att pumpa in pengar i Kina via deras export, som är världens största. Den förutsättningen har inte de nu revolterande länderna och det är det som gör att de, men inte Kina, kommer att falla.

I Kina finns det hela sonika för många som har för stora ekonomiska förluster att göra på att landet förändras och vad värre är att det i väst riskerar bli en finanskris som gör att all världens börser sjunker om det landet blir instabilt, även om det går mot demokrati. Det räcker att se hur den aktiemarknaden fungerar bara när det gäller betydligt mindre ekonomier som de i norra Afrika...

Tvekar västvärlden över utvecklingen i Egypten, Libyen och Algeriet, så är frågan hur mycket de skulle tveka över en demokratisering av Kina?

Om man vill så kan man ju göra som Svenska Dagbladet gör, för att skyla över både sin egen bristande kritik mot diktaturerna i norra Afrika och den bristande kritiken och vurmen för affärer med vilken diktatur som  helst, man kan försöka påminna om saker som hände för snart 40 år sen, som togs upp i riksdagen för 30 år sen...

Hur vore det om man gjorde upp med dagspolitiken först, eftersom den fortfarande påverkar människor på ett mycket mer påtagligt sätt än något som hände för åtskilliga årtionden gör i det här ämnet?

Eller gör som Vänsterpartiet, väljer att kräva riksdagsdebatt om händelserna för att få någon som helst ordning på vad regeringen gör eller inte gör för de mänskliga rättigheterna.

Läs även artikeln om hur Bildt tycker flyktingströmmarna är viktigare än att det blir demokrati. Märkligt nog så lär flyktingströmmarna minska i ett demokratiskt land...

Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk hd hd hd hd hd hd hd hd exp exp exp exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

  1. Hela idén med att ha en vapen-export som bara säljer till "snälla" länder är ju hopplös...

    SvaraRadera
  2. Ja i synnerhet när man inte ens försöker följa den regeln, som inte längre tycks finnas kvar

    SvaraRadera
  3. Hela idén med vapen är hopplös.. Empatisk nollställdhet och intelligensbefriad pengapungsgödning är vad vapentillverkning står för. Tjäna pengar på att döda och lemlästa människor, inklusive barn är inte försvarbart på något sätt. Enorma summor och resurser som sätts i spel för destruktivitet och inhumanitet. Skitverksamhet mao.

    SvaraRadera