fredag 10 juni 2011

Gratis- och låglönejobb skapar fattiga barn och föräldrar

Jag skrev igår att det var ett Välförtjänt nederlag som regeringen led igår vid omröstningen kring FAS3.

Gratisarbete är inget svar, som Aftonbladets ledarskribent skriver, men trots att det inte finns majoritet för FAS3 så verkar regeringen, tvärtemot att de demokratiskt sett har blivit nedröstade ifråga, så verkar det i bästa fall bli mindre kosmetiska förändringar, istället för något nytt och bättre fungerande.

De tycker uppenbarligen att det är bättre att tvinga utförsäkrade in i en skuldfälla eller i famnen på kommunernas socialtjänst, som är den sista möjligheten att fånga upp de som är för sjuka för att klara av att jobba, men inte är sjuka enligt de de facto sjuka reglerna kring ersättningar idag...

Ingen kan visa upp något alternativ till låglönejobb, eller som i det här fallet jobb som företagen får betalt för, hävdar SvD:s ledarskribent. Det finns det alltid och en av de sakerna är utbildning, som är ett område som dagen regering har minskat på att ge möjligheter inom.

Det mest absurda är att man i FAS3 enligt nuvarande regler inte kan studera något alls och inte ens får möjlighet under sin tid i åtgärd att söka jobb. Trots att möjligheten att få ett riktigt jobb är det absolut viktigaste av allt i den här situationen, både för samhället och individen. Och det till en lön som faktiskt går att leva på.

Det är onekligen ingen slump att fattiga barn finns, när det finns föräldrar som hålls i fattigdom och med tanke på nerdragningarna inom skolan så blir det påfyllning av fler fattiga, något jag var inne på mer igår och det spelar ingen roll om man som Maria Larsson (kd) hävdar att det är föräldrarna som är fattiga, eftersom det i vanlig ordning blir barnen som är mest utsatta.

Läs gärna Lena Sommestads utmärkta debattartikel i GP Regeringen förstår inte vad fattigdom innebär eller i hennes blogg i Barnfattigdom kräver en kunskapsmobilisering inom socialdemokratin:

Den politiska striden inför valet 2014 kommer att handla om verklighetsbilden. Det kräver stora insatser från Socialdemokratin när det gäller kritik mot borgerlighetens politik, men det kräver också stora insatser när det gäller att lansera ett väl underbyggt politiskt alternativ. Håkan Juholt är på helt rätt väg när han lyfter barnfattigdomens problem och de sociala investeringarnas betydelse. Vad jag ännu saknar är ett kraftfullt initiativ för att stärka partiets forsknings- och utredningsverksamhet. De senaste 20 årens kunskapsutveckling har visat att borgerlighetens samhällsanalys är otillräcklig och i långa stycken felaktig. På svenska universitet finns en lång rad världsledande forskare vars resultat ger starkt stöd för en omläggning av svensk politik – mot ökad social rättvisa och en hållbar samhällsutveckling. Partiledningen har dock hittills inte gjort något för att stärka den egna kapaciteten att strategiskt utnyttja forskningens resultat för utveckling av den egna politiken. Varför?? Utan en kunskapsbaserad politik riskerar partiet att slarva bort ett unikt tillfälle att skapa en progressiv samhällsmodell för 2000-talets värld. Barnfattigdomen är ett av många områden som nu kräver en kunskapsmobilisering inom socialdemokratin!

Vänsterpartiet har kräver fortsatt stopp för FAS3 och har lämnat en stark skuggbudget för välfärd och sysselsättning, som rekommenderas!

media svd gp skd skd nsk nsk dn dn dn hd hd ab ab ab smp smp smp exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar