söndag 19 juni 2011

Dags för förändring?

I gårdagens rätt långa sågning av Maud Olofsson, Centerpartiet och hennes kronprinsar/prinsessor så lyckades jag klämma in något lite beröm också, över att hon faktiskt går när hon inser att loppet är kört för hennes del, för partiets bästa.

Hon och Sabuni tycks ha hittat varandra, i frågan om att nyinflyttade ska ha kortare föräldraledighet än infödda svenskar, med motiveringen att det är en grundläggande rättighet att ge kvinnor ekonomisk självständighet.

Naturligtvis så splittrar det alliansen på ett tydligt sätt, eftersom de redan infört vårdnadsbidraget, som i sig är en styggelse, eftersom man var tvungen att ge kristdemokraterna någonting av de frågor de drivit. Trots att det egentligen går emot all politisk propaganda kring arbetslinjen, om att så många som möjligt ska jobba och inte gå på bidrag.

Att alliansen har svårare att hålla samman och fortsätta sin politik påverkar självfallet opinionen, som idag visar på ett tydligt övertag för de rödgröna partierna och hur centerpartiet närmar sig 4%-spärren, tillsammans med Vänsterpartiet, samt Kd som med marginal befinner sig under spärren. Det finns alltså mängder av goda möjligheter till eftertanke både kring sin politik och partiledarbyten hos fler partier.

En bra fråga för flera partier, eftersom den inte direkt är partipolitisk till sin grundnatur, att driva är den om begränsningar i allemansrätten, sett till att man inte mot betalning får låta hur stora grupper människor som helst agera på ett begränsat område.

Oavsett om man väljer att tänka på markägaren, som är ett perspektiv som naturligtvis passar någon som skriver på SvD:s opinionssida eller på miljön, som kunnat passa både Vänsterpartiet och Centern, så finns det anledningar att skapa begränsningar.

Vad det gäller just Centern känner jag mig dock tveksam, eftersom de sen länge ligger närmare moderaterna än t ex socialdemokraterna som det var förr och frågan är om de någonsin kommer tillbaka dit, med tanke på att de flesta partiledarkandidaterna känns väldigt nyliberala?

Själv saknar jag fortsatt ett socialliberalt parti (sossarna ligger närmast) som hade velat prioriterat globaliseringsfrågoreftersatt sjukvårdäldrevård och sjukförsäkringsfrågor som hade skapat ett bättre samhälle för utsatta grupper, tvärs över dagens cementerade blockgränser.

Det behövs för en levande demokrati och ett bättre samhälle.

Vänsterpartiet om sjukvård och barnfattigdom i partiledardebatten

media gp dn dn hd hd hd gp gp gp dag nsk nsk nsk svd svd svd svd svd svd svd svd svd exp exp kvp ab ab skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

10 kommentarer:

  1. Jag hoppas verkligen oppositionen håller ihop och spöar skiten av Alliansen i nästa val - det kan komma snart faktiskt. Alliansens försämringar i välfärden och deras inhumana politik gentemot dem svaga och sjuka har gjort Sverige kallare. Jag är egentligen Sosse men skulle (V) ligga lite på gränsen på 4%-spärren så kommer jag helt klart att rösta på (V) - så som jag gjorde i förra valet. Kalla det taktikrösta om du så vill.

    SvaraRadera
  2. Jag minns hur det var innan -06 och det var sju resor värre. Människor som försatter i bidragskaruseller som var oerhört svåra att ta sig ur, förlorad kontakt med arbetsmarknaden, stor arbetslöshet, många sjukskrivna, människor som inte lyckades ta sig tillbaka förtidspensionerades, utbildningssystem som inte ledde till jobb, osv. osv. Vill man tillbaka till de, så visst. Några kronor mer i bidrag, men permanent utanförskap. Tjena!

    SvaraRadera
  3. No offence, men Fas3 kommer man aldrig ur och du får inte ens söka jobb under tiden...

    SvaraRadera
  4. 2005 hade vi istället över en halv miljon förtidspensionärer

    SvaraRadera
  5. Ja och nu har du människor som är sjuka men ändå inte får vara sjukskrivna... Jag vet vad jag tycker är värst.

    SvaraRadera
  6. De fick ju inte vara sjukskriva 2005 heller, de blev förtidspensionerade, åsidosatta, urtagna ur systemet för all framtid. Man tog ifrån deras hopp.
    Man fifflade med siffrorna så att det såg ut som om det inte fanns något utanförskap. Skillnaden mot idag är att att man nu försöker få tillbaka människor, och det ser naturligtvis illa ut, för siffrorna presenteras. Men det är inte värre än under S.
    Antalet förtidspensioner, eller personer med sjuk- eller aktivitetsersättning som det så vackert heter numera, har stadigt minskat sedan 2006. Vilket naturligtvis är en vinst både för samhälle och individ.

    SvaraRadera
  7. Det stämde fram tills för någon dag sen då det visar sig att det är en återgång igen.

    SvaraRadera
  8. Ja visst är det sämre att det går bakåt än framåt. Men alliansen har ju ändå lyckats mycket bättre än S gjorde, tycker jag iallafall.
    Det är ju inget snack om att alliansen kör en lite "hårdare" politik, som blir lite trubbig. Men jag ser hellre att man gör det än som S med sin slapp-politik där det inte spelade så stor roll om man arbetade eller inte. Det var ett dekadent samhälle på den tiden, nu går det iaf åt rätt håll, tror jag. Jag var arbetslös 2 veckor efter att jag muckade, sen dess har jag arbetat. Jag vill det inte, men jag gör det. Och jag vägrar betala till folk som tror att de inte kan jobba. Jag vet hur många som helst som fifflar men framförallt fifflade med systemet. Både tvättäkta fifflare och de lite mer ljusskygga hypokondrikerna. Eller favoriten som säger "jag tänker inte jobba i nått jävla lager med min utbildning". -Nej för all del gör inte det, men tro inte att jag tänker betala för dig.

    Sen läser man någon snyft-historia på aftonbladet om att allt är så hemskt med alliansen. Men det är inte seriöst med snyfthistorier, för ingen politik är 100% träffsäker så de går alltid att leta fram sånt. Siffror däremot, är väldigt sällsynt i kritiken mot alliansen, och framförallt mot SD.

    SvaraRadera
  9. Det där med fuskets vanlighet stämmer inte: http://www.dn.se/debatt/ryktet-om-bidragsfusk-hotar-trygghetssystemen

    SvaraRadera
  10. Du länkar till en debatt-artikel. Sådana brukar ha en politisk agenda. Sen finns det ju många andra typer av "bidrag" ovanpå det där. Bara en sådan sak som milersättning till exempel. Jag vet nog inte en enda som får det och inte fuskar.

    SvaraRadera