måndag 20 juni 2011

På tiden att göra något på allvar?

Ännu en uträkning har kommit om vad som är alkoholens strikt ekonomiska kostnader.

Den här gången presenteras det som vad ett krogslagsmål kostar: Notan för ett krogslagsmål är 75 miljoner.

Nu är det visserligen inte varje krogslagsmål som slutar med en invalidiserad människa, men även utan det så handlar det om stora pengar, så fort polis, rättsväsende och sjukvården blir inblandade och på den dyraste tiden, kvällar, nätter och helger.

Även om kostnaderna, som hade kunnat komma andra till nytta både i form av snabbare och bättre vård och skattesänkningar, är höga så är det likväl det mänskliga lidandet som är värst.

GP har just nu en artikelserie om sprithandeln för Sveriges del, som jag varmt kan rekommendera, som visar på ett sjukt system.

Jag vet att många naturligtvis tycker att alkoholskatterna ska sänkas, vilket dock få svenskar vill, och att man ska få köpa alkohol i matvarubutiker, vilket inte många heller vill.

Men problemet enligt mig är snarast att alkoholen redan nu är mer lättillgänglig än den varit tidigare och att införselkvoterna är löjligt höga och tullen bakbundna via EU:s regler om införselkvoterna.

Tidigare fungerade systemet bättre och det är dags att på allvar försöka förändra de regler som gäller idag.

Men ser man till majoriteten i riksdagen idag, så består den partier som är liberala till alkohol, trots att det är den mest kostsamma drogen för samhället.

Centern driver bland annat vidare frågan om gårdsförsäljning, trots att det inte alls handlar om enstaka gårdar som säljer egna varor längre och slår ytterligare mot de som är fattiga genom att hellre pratar om villkor för småsparare, istället för att koncentrera sig på de som inte alls får något över de kan spara, oavsett regelverk.

Men det är verkligen ett uruselt parti, med kortsiktigt tänkande, framför ett mer långsiktigt, som värnar om folkhälsan.

Istället behövs det satsningar på en bättre sjukförsäkring, där alkohol också spelar en stor roll till varför människor både blir sjuka och varför barn förblir fattiga, där missbrukande föräldrar kan spela en stor roll.

Ser nu att Annie Johansson inte bestämt sig för om hon vill kandidera som partiledare. Blir det hon så blir det inga förändringar från den nu inslagna linjen, mot det jag saknar...

media gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp smp smp svd svd hd hd dn dn dn exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Ja du... alkohol ställer till problem på många vis....Å är en jättekostnad som du skriver. Det är ju en lång räcka människor som blir iblandade om något händer. Även försäkringsbolag å premier som höjs .. för oss andra.... Tycker oxå straff för alkolrelaterade händelser är löjeväckande.....

  SvaraRadera
 2. Du kan ju inte använda siffror från ett enstaka tillfälle, som dessutom inte hade så speciellt mycket med alkohol att göra (2 öl vad jag har hört).
  Nej, var lite seriös och presentera lite ordentliga siffror om du vill bli tagen på allvar. Du har förmodligen ingen aning om vad kostnaden är, vilket är väldigt anmärkningsvärt med tanke på att du är en sådan stor motståndare.

  Ang. sprithandeln från Gp. Tror du den kommer öka eller minska med en restriktivare alkoholpolitik?

  SvaraRadera
 3. Den gode Annie och Per-Ingvar har nog ganska dålig koll på läget om dom tror att lägre skatt på kapitalinkomster ska hjälpa den tredjedel av svenskarna som saknar en ekonomisk buffert. Alla dessa svenskar som inte har någon ekonomisk buffert saknar inte detta eftersom dom får skatta för räntan. Snarare är det så att dom saknar tillräckliga inkomster för att få något över att spara. Kanske skulle förbättrad A-kassa och sjukförsäkring hjälpa en del. Kanske skulle en avskaffad straffbeskattning av sjukpenning och A-kassa hjälpa en del. Kanske skulle höjda minimilöner hjälpa en del. Men lägre skatt på kapitalinkomster är ju rent löjligt och visar bara hur dålig förankring i verkligheten dagens marknadsliberala centerparti har.

  SvaraRadera
 4. Install - Handlar det enbart om att höja priser på systemet så tror jag den kommer att öka. Handlar det om att minska t ex öppettider på krogen och på hur många krogar som får alkoholtillstånd och/eller hårdare tullkontroller så påverkas det inte eller minskar.

  SvaraRadera