söndag 10 oktober 2010

Konstigt resonemang från Björklund

Lite förvånande är det att man ska ge kristendomen ännu mer uppmärksamhet i skolan eftersom det varit den dominerande religionen i Sverige i tusen år.

Jag har svårt att se att den inte redan är det i skolan och frågan är hur man ska låta den få än mer uppmärksamhet? För att vi ska få lära oss mer om varför vi firar jul? Tillåt mig tvivla på att det är så många som inte vet varför inte gör det.

Jag tror däremot att det är mycket ovanligare att barn och deras föräldrar vet om att julen firas av flera olika skäl vid den tidpunkt den gör, och att Jesus sannolikt inte alls föddes runt jul.

Frågan är om det i så fall inte vore minst lika vettigt och intressant att lära ut bakgrunden till de sakerna också, som också är en del av den svenska historien?

Eller varför inte lära ut grunderna bättre, som inte har tyckts fastnat vid konfirmationen för ett antal sd:are?

Som frågan om man ska tillåta eller inte tillåta burka, så tycker jag det här är en pseudofråga som friar till kristdemokraterna och sverigedemokraterna möjligen, som på allvar påverkar väldigt lite.

Det vore bättre om man koncentrerade sig på att förstå vad som gör att vissa skolor plötsligt blir en mycket bättre skola än att peta i verksamhet som tycktes fungera väl innan också.

Den enda trösten i det här debaclet är att folkpartiet säger sig vilja tala med S om skolan. Jag tror det är vettigt med breda överenskommelser. Däremot så undrar jag hur det ska gå ihop med tanke på alla huvudlösa skolinlägg Björklund gjort?

Mer media exp hd hd hd kb gp

6 kommentarer:

 1. Tyvärr så har barn i Sverige väldigt dålig koll på religion överhuvudtaget. Det handlar ju om allmänbildning och inte att man ska försöka få barnen troende! Kunskap är aldrig fel! Men det är de facto så att att den religion de har sämst kunskap om är just den lutherska kristendomen som finns i Sverige. De kan mycket mer om katolska kyrkan, buddism osv. Kristendomen är också en stor del av vår historia och historia är ett mycket viktigt ämne som inte nog går att framhäva. Tror dock inte att J.Björklund är den rätte på skolpolitik! Rött är ju alltid rätt! :)

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig om allmänbildning och kunskap men jag upplever inte att de skulle ha sämst kännedom om kristendomen ärligt talat.

  Björklund är inte rätt för något alls enligt min mening :)

  SvaraRadera
 3. Tror att det varierar kraftigt, beroende på vilken lärare man har vad man lär sig om kristendom eller inte. Men jag jobbar just med skola och religion och det är riktig illa på många ställen!

  Men du har så rätt att Björklund inte är rätt någonstans eller till någonting! :)

  SvaraRadera
 4. Jag tror som du att läraren spelar mkt stor roll.

  Björklund är i det närmaste pinsam och det är så man blir generad över honom å hans egna vägnar när han inte verkar förstå hur illa det är.

  Sen är det illa nog att han blir återvald till sin post och får den utökad...

  SvaraRadera
 5. Kolla vilka länder som har en utvec´klad demokrati. Det är ALLA kristna protestantiska länder som haft många väckelser bakom sig, USA, England, Sverige, Norge, Danmark, Finland´, Holland och Schweiz.

  De länder som varit ateistiskt inspirerade har alla varit hemska diktaturer som Kina, Sovjet, Kambodja, Rumänien,Nordkorea, Kuba etc. Så Gud bevara oss för ateismen som ersättare för religion...

  SvaraRadera
 6. Sverige får väl idag ses som världens mest sekulariserade land. Ändå är det ett bra land att leva i för många.

  SvaraRadera