lördag 9 oktober 2010

Göran Skytte har fel

I några dagar gamla inlägget Hur tänkte man nu skrev jag om hur det är naturligt att tala om vad som faktiskt står i bibeln i kyrkan, oavsett vad man anser om det som politiker och att man naturligtvis borde stannat hemma om man ändå planerade att gå ut...

Göran Skytte ondgör sig om att bara viss politik anses vara okej i kyrkan. Men läser man vad biskop Brunne faktiskt sa, som finns på Svenska Kyrkans hemsida så är det oerhört svårt att förstå hans kritik.

Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.
Det går inte att, som Skytte gör, först hävda att kyrkan ska lägga sig i samhällsdebatten och sen komma och gnälla över att man gör det på ett sätt som är fullt i paritet med det kristna budskapet.

Problemet tycks istället vara att Eva Brunne är socialdemokrat...

Mer media smp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Har du änns läst Skyttes inlägg? Ta i så fall av dig skygglapparna och läs det igen! Vad killen menar är ju inte att det är fel av Brunne, men att det är tragiskt att det bara är den åsikten som är tillåten inom SvK!
  Men vad vet väl du om det? En vänsterpartist får väl inte gå i kyrkan eller?

  SvaraRadera
 2. Jag jobbar tom inom kyrkan så det får jag ju göra :)

  Inte för att vara sån, men det skulle bli rätt märkligt om man tillät rasistiska åsikter inom kyrkan.

  Skytte skriver följande:

  "I sin predikan i Slottskyrkan stödde biskop Brunne sig på denna och liknande demonstrationer: ”I går kväll samlades många tusen människor för att… ropa ut sin avsky mot… rasism.” Där blev det vänsterpolitisering. Där – men ingen annanstans i hennes predikan – gick det fel."

  Det enda felet enligt Skytte är att hon säger att många samlades för att ropa ut sin avsky mot rasism. Det är helt i enighet med hennes tro att argumentera mot rasism.

  Hade hon nämnt sd på något sätt så hade jag hållt med Skytte.

  SvaraRadera
 3. Inget fel att Brunne och demonstrationen är vänster. Däremot var demonstrationen mot ett visst parti och då blir hennes predikan därigenom tydligt partipolitisk. Ett klart etikettsbrott i ett sammanhang som ska välkomna alla partier till riksdagsårets början. Skytte kunde varit lite tydligare med det.

  Sedan finns problemet med ett mönster av våld, hot och mötesstörningar som också gör det högst tvivelaktigt att ta ställning för en sådan manifestation.

  SvaraRadera
 4. Just den demonstrationen fanns det mig veterligen inga störningar i och hon hänvisade till flera demonstrationer över hela landet som var enskilda demonstrationer och inte något som var drabbat av våld.

  SvaraRadera
 5. Det är så här att ETT parti kände sig träffat av att främlingsfientlighet togs upp, andra partier kunde i ärlighetens namn slutat vara skenheliga och bara harkla sig generat och skruva sig i kyrkbänkarna. Nu var det tur för tex. Fp att SD valde att demonstrera sitt missnöje, Fp fick ett frikort i frågan som dom fan inte förtjänar.

  Predikan var glasklar. Sen när är kärleksbudskapet "älska din nästa" partipolitiserat? Att det finns smutsbruna partier i riksdagen som gömmer sig bakom "kristna traditioner" och som vill "sätta kristendomen i fokus i religionsundervisningen" gör dom inte mer förstående om vad Jesus predikade. Själv är jag mest förvånad över att SD-ledamöterna inte började brinna i kyrkan ihop med bla majoren och hans anhang. Men Gud är väl död eller likgiltig numer...

  SvaraRadera
 6. Håller verkligen med dig om att fp inte förtjänar frikortet!

  SvaraRadera
 7. Oavsett alla turer och piruetter i kyrkan, så visade SD med all önskvärd tydlighet att man är antidemokrater, i det att man tågade ut ur kyrkan medan alla andra satt kvar. Jag utgår från att samtliga ledamöter i den svenska riksdagen ska följa och värna om den svenska grundlagen och den lyder si som såhär, SFS 1974:152, 1:a kapitlet:

  "2 § Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

  Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet.

  Det allmänna skall främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.

  Det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.

  Det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna skall motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person.

  Etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv bör främjas. Lag (2002:903)."

  Som enda politiska parti avstod man från att respektera den samling som öppnandet av Sveriges riksdag innebär, som enda parti marscherade man med martyrskapets hägrande gloria inom räckhåll ut från resten av det politiska etablissemanget.

  Sverigedemokraterna har därmed bevisat att man är ett antidemokratiskt, fascistiskt och rasistiskt parti med väldigt ömtålig och tunn fernissa, samt att man har en viss faiblesse för att i alla lägen spela martyr. Mycket enkelt att genomskåda dessbättre. Att Göran Skytte hakar på är inte ägnat att förvåna någon som såg denna humanoidliknande varelse dregla över en italiensk sångerska i svensk TV för många år sedan och som därmed slog rekord i gubbaktig sliskighet med hög dräggelfaktor.

  SvaraRadera