söndag 3 oktober 2010

På tiden!

Jag noterar att Vänsterpartiet ska tillsätta en Framtidskommission för att förnya partiet. Det tror jag är ett måste!

Men jag vet i katten, som underrubriken till SvD:s artikel i länken ovan säger, att "valet var ett stort misslyckande".

Det var i paritet med föregående val, om än ett par tiondels röster lägre och fullt i paritet med vad man legat på mellan 1973 och 1994, det vill säga innan Gudrun Schyman kom och gjorde Vänsterpartiet till ett betydligt mer populärt parti.

Med tanke på förutsättningarna och historien så var det ett resultat som var som det brukar, varken bättre eller sämre.

Och det är i höjd med det man bör utgå ifrån, om man vill fortsätta driva en politik som uppenbarligen få gillar och av företrädare som allt för få känner förtroende för, eller om man vill bli ett parti som på allvar vill ha del av makten i Sverige?

Min tanke är att man börjar snegla på vad som gör Vänsterpartiet populärt i Degerfors och Fagersta och försöka kopiera det som finns där till rikspolitiken där det går att göra.

Missförstå mig inte nu. Jag gillar Lars Ohly och jag gillar Vänsterpartiet, annars skulle jag aldrig blivit aktiv politiker för just det partiet.

Men det är ibland lite svårt att förstå hur man tänker när man väljer att köra ut budskap på ett tidigt stadie som få av väljarna är intresserade av, både när det gäller de rödgröna och Vänsterpartiets egna budskap.

Let's face it. Hur bra och vettigt det än är med 49 öre högre bensinskatt och delad föräldraförsäkring, båda något jag egentligen är för, så skrämmer det bort väljarna. Varför inte dela upp det i tredjedelar och låt folk själva välja hur den sista tredjedelen ska fördelas, som i Norge?

Jag minns hur det var efter förslaget om bensinskatten och hur det var efter det som tappet av opinionssiffrorna kom.

Jag minns också hur många gånger jag fått försvara både Lars Ohly, att jag inte är kommunist och hur mycket jag slet mitt hår över att valmaterialet var undermåligt, hur vi inte fick svar av den som höll i valmaterialet och framförallt att det först anlände när förtidsröstningen hade börjat...

Jag menar några t-shirts med texten Vänsterpartiet och med loggan på kunde ju skickats ut redan i början på året, istället för t-shirts där V-loggan knappt syns, som kom sent... Och varför inte jackor att använda under hela valrörelsen i röd färg där "Vänsterpartiet" syns tydligt, istället för en svart jacka med ett litet tygmärke på med ett rött V?

Vi konstaterade i Älmhult att det är dags att trycka egna t-shirts istället och i god tid så att vi står i startgroparna i god tid vid nästa val.

Precis som Jonas Sjöstedt vill så är vi för ett delat partiledarskap, som Miljöpartiet har det och det är, hur bra jag egentligen tycker om Ohly och i 9 fall av 10 tyckte han var en mycket god retoriker, i synnerhet när han talade i Växjö, så går det inte att behålla en partiledare som inte höjt partiet någonting sett till valsiffrorna och som få väljare känner förtroende för.

Tyvärr kommer människor mer ihåg alla de dåliga sakerna som politiker på vänstersidan gör, i rak motsats till när det gäller politikerna på den högra sidan. Jag tycker inte om det och det är naturligtvis inte rättvist någonstans.

Men det är så verkligheten i dagens Sverige ser ut och då är det tyvärr bara en djupare förnyelse som fungerar.

Om vi i Vänsterpartiet inte vill fortsätta vara ett litet parti runt 5%, som ibland hotar att helt åka ur riksdagen.

Jag vill inte det. Vill ni andra det?


Mer media dag dag hd hd dn sds sds gp kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

 1. Lyssna inte för mycket på vad media säger bara. Jag tycker att det är farligt om vi ändrar vår politik efter att "locka väljare" eller att "inte skrämma väljare", det kan bli populistiskt. Det är ju inte makten som är målet, det är förändring =)
  Tror att media har ett stort finger i allt, då man inte kan gå ut med radikala förslag utan att högern går bärsärkargång med media i ryggen

  SvaraRadera
 2. Oavsett vad media säger eller inte säger så är det dags att försöka satsa mot högre väljarsiffror.

  Jag håller naturligtvis med om att man inte ska förändra politiken till moderaterna-light. Däremot anser jag att makten är en del av målet eftersom det är svårt att förändra samhället till det bättre utan att vara en del av makten.

  Att media har en stor del av det hela stämmer. Men det är ju tyvärr så verkligheten är när vänstern inte har egna stora tidningar och vi måste förhålla oss till det på bästa sätt.

  SvaraRadera
 3. Vill tacka för ditt bidrag till alliansens seger. Vi alliansare tar tacksamt emot hjälpen från vänsterbloggare som inte läser böcker, saknar analytisk och reflekterande hållning och enbart reagerar på dagsaktualia...Tack!

  SvaraRadera
 4. Inte läser böcker?? Det är så jäkla mycket böcker i mitt hem att inför senaste flytten så satte jag och sambon igång att annonsera ut alla böcker vi hade för att få lite mindre att bära på. Och reflekterande är hela inlägget...

  SvaraRadera
 5. Du är helt klart på rätt spår!
  En liten sidobelysning kan man få i ett gammalt nummer av Veckobladet: http://veckobladet.info/arkiv/webb/2009/091002_webb.html - scrolla ner till Sten Henriksson
  "Hur man skapar ett stort vänsterparti"

  Ett ganska så intressant ämne! Och en del vi kan lära oss av.

  SvaraRadera
 6. Verkligen lustigt att du av alla människor skrev här nu, och kul att du tycker jag är på rätt spår.

  Jag hade tänkt kontakta dig för att fråga om hur ni i Fagersta resonerade om att driva politik så att ni blev största partiet.

  SvaraRadera
 7. Stig Henriksson10 oktober 2010 21:21

  Välkommen hit i november; se
  http://www.vfagersta.se/

  SvaraRadera
 8. Önskar jag hade möjligheten till det men tyvärr går det inte :(

  SvaraRadera