onsdag 13 oktober 2010

Märklig kohandel

Jag konstaterar att det måste kohandlats en hel del i älmhultspolitiken när centern behåller kommunalrådsposten, trots att moderaterna var större, om än bara med 17 röster, och att moderaterna tar ordförandeposterna i ett antal nämnder...

Visserligen är det så märkligt att jag vad det gäller Älmhult tycker bättre om (eller mindre illa om man så vill :) ) moderaterna än vad jag tycker om centern, men det här utfallet känns ändå lite märkligt.

Jag funderade tidigare på om det känns demokratiskt riktigt eller inte med den här uppdelningen, men det kan det nog göra i slutändan ändå.

Nu skriver visserligen tidningen att maxialliansen blev segrare redan under valnatten. Men än så länge har jag inte hört något om miljöpartiet stannar kvar i maxialliansen eller inte.

Naturligtvis borde de ingått valteknisksamverkan med de andra röda partierna redan vid det valet, för som det varit under den gångna mandatperioden så har de varit helt utan representation i alla nämnder. Det hade det inte blivit med samverkan.

Hur det funkar går att läsa om från Gällivare, där tre partier hade valteknisk samverkan, för att få inflytande från fler partier, något som i sig ger en bättre demokrati (Läs artikeln V + SKP + MP i valteknisk samverkan).

Varför Mp i Älmhult sade nej till det förra valet är obegripligt , eftersom de i princip inte fått något alls i utbyte för att ge upp så lätt.

Frågan är varför de väljer att ignorera sina väljare genom att inte tacka ja till möjligheten att påverka? Det är knappast demokratiskt riktigt att ignorera sin ökade väljarskara en mandatperiod till, om det nu blir deras val.

Uppdaterat Tydligen så blev det så att Mp väljer att stanna kvar i Maxialliansen. På grund av att de har fått ytterligare ett mandat så tar de plats i kommunstyrelsen. Men de får på grund av sin obegripliga ovilja att ingå valteknisk samverkan ingen plats i någon av de andra nämnderna.

Givetvis drabbar det även oss i Vänsterpartiet, vilket självfallet är en anledning till att jag irriterar mig på deras val. Men även Mp:s väljare borde vara intresserade av att Mp får vara med där en mycket stor del av det politiska bestäms, i nämnderna.

Frågan är varför man ska rösta på, eller alls ta Mp i Älmhult på allvar i fortsättningen, när deras intresse av att påverka politiken är så liten?

Dessutom så ju mer jag tänker på det desto märkligare tycker jag det är med att låta det centerpartistiska kommunalrådet vara kvar på sin post, mot att de bara får en enda ordförande kvar, den i socialnämnden. Det är ju om inte annat bra reklam för centerpartiet att vara kommunens ansikte utåt...

Läs även om den ännu märkligare kohandeln i Värnamo...

Mer media smp smp smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

14 kommentarer:

 1. Första gången jag kan hålla med dig Jerker. Beslutet att Pltola får stanna på posten som kommunalråd är horribel. Det gör i realiteten att hon förminskar sitt partis makt för att få kvittera ut kommunalrådslönen var månad. Moderateerna har politiskt sett handlat riktigt, men demokratiskt sett oriktigt. Största parti i största blocket ska ha den ledande posten.

  För det andra var MP mycket oärliga i valet. De sa tom. att de skulle välja sida efter att valet avgjorts. Den där Öberg är antingen en mycket dålig taktiker eller så hungrar han desperat efter makt. Man kan inte spara kakan och äta de, Öberg och Peltola. Nästa gång vill vi ha ren demokrati i Älmhult.

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym. Använd gärna ett namn nästa gång. Normalt sett släpper jag inte fram anonyma kommentarer men dels var det en bra kommentar och dels så är det så få som kommenterar inläggen som gäller politiken i Älmhult så det gäller att ta tillvara på tillfällena :)

  Jag håller med dig i din kommentar och tycker den är klockren. Det är så det ser ut, de är mer intresserade av makt personligen än vad de är för sina partier.

  SvaraRadera
 3. La in en kommentar under artikeln men som vanligt blir det inte något av den kommentaren. De är generösa med censur på Smp. Vad jag skrev var att jag undrar vad Peltola har gjort för Älmhults kommun som är så bra att hon förtjänar att sitta kvar 4 år till? Jag har inte hittat något som är bra...

  SvaraRadera
 4. Jag tycker de gör lite märkliga modereringar på smp.se numera, då jag själv inte fick igenom en snäll men ifrågasättande kommentar igår om en sverigedemokrat.

  Ska jag säga ngt jag tycker hon är delaktig i att ha gjort bra så är det nybyggnationerna av hus som jag tror är en anledning till att befolkningstalet i Älmhult har ökat de senaste åren.

  Men dels lades grunden till det av den gamla socialdemokratiska majoriteten och dels tror jag att de gjort ännu bättre ifrån sig vid makten de senaste fyra åren.

  SvaraRadera
 5. Fast nu fanns den där...i SMP. Men att bygga hus är väl ändå inte hennes förtjänst...

  SvaraRadera
 6. Ska kolla om min kom dit också el inte.

  Nej kanske inte hennes personligen men det har getts möjlighet tack vare att man i ordninggjort möjligheter till tomter m m tack vare den politiken som har förts.

  SvaraRadera
 7. Det är ett lagarbete inte en personlig förtjänst när sådana här stora projekt genomförs. Skulle vilja veta vad som HON personligen har gjort för Älmhult och dess invånare. Var hade du lämnat din kommentar?

  SvaraRadera
 8. Absolut men som gruppledare och kommunalråd för det tidigare största partiet är jag övertygad om att hon har bidragit till både de bra och dåliga besluten.

  Skrev en kommentar här: http://www.smp.se/nyheter/tingsryd/sd-politiker-fick-hotfulla-samtal(2141036).gm

  Jag undrade varför inte en enda person nämnde det faktum att försäkringskassan varit på honom att han verkade arbetsför som orkade med politik och att jag betvivlade att någon varit tyst om det i fall det gällt en invandrare.

  SvaraRadera
 9. Det är hemskt att man ska bli hotad bara av en enda anledning dvs tillhöra ett parti. Det är yttrandefrihet och föreningsfrihet i Sverige och man ska inte behöva ta sådana här repressalier från NÅGRA till NÅGRA. DET ÄR FEL! Sen är det inte fel att försäkringskassan ifrågasätter hans prestation som nu uppges bli stor med anledning av politiskt arbete om det ger en en viss inkomst. Det håller jag helt med om. Fuskare ska stävjas oavsett var man tillhör eller vem man är.

  SvaraRadera
 10. Instämmer på allt du säger!

  Men det är typiskt att kommentatorerna inte alls reagerar på vad FK säger, vilket de garanterat hade gjort i alla andra fall.

  SvaraRadera
 11. Tycker SD är granskade och får ta mycket skit både här och där och bara artikeln visar ju på att man vill belysa att HAN är Sverigedemokrat.

  SvaraRadera
 12. Det håller jag däremot inte alls med om. Den artikeln hade kunnat gälla vilken politiker som helst som jag ser det.

  SvaraRadera
 13. Ja då eftersom det finns rötägg inom alla politiska partier så håller jag med dig till viss del. Men de är snabba på att göra SD till syndabockar.

  SvaraRadera
 14. I detta fallet är jag dock säker på att artikeln varit den samma oavsett vilket parti personen kom ifrån. Jag är som sagt också säker på att det hade ifrågasatts om den andra personen verkligen var sjuk som orkade vara politiker. Det gör ingen mer än jag här.

  SvaraRadera