tisdag 23 november 2010

Landstingsfullmäktige för Kronobergs läns landsting

Jag noterar att Smålandspostens ledarredaktion varit på samma landstingsfullmäktige möte som jag under gårdagen, och jag utgår från att de och kanske någon från den vanliga redaktionen är där idag också. (Eller så luras jag av att det finns artiklar i papperstidningen, men inte webupplagan)

Jag minns att jag kritiserat ledarsidan förr och även i debattartikeln idag så får de inte riktigt till det eftersom de skriver att "Det är två vänsterpartister i fullmäktige", trots att de borde veta att det även finns en tredje i Carina Ek.

Inte heller det de ondgör sig över hur oppositionsrådet från socialdemokraterna argumenterar, där de påstår att det är svårt att förstå oppositionens kritik mot att nya privata vårdgivare får etablera sig var de vill, istället för att låta landstinget bestämma var de ska placera sig.

Självfallet ska landstinget undersöka var behovet är störst och möjligen ge erbjudande till privata vårdgivare att etablera sig där behovet finns, och inte där det finns bäst möjligheter att tjäna pengar i första hand. Drivkraften för allas våra skattepengar måste vara att ge vård där det behövs bäst.

Även om man som välbetald ledarskribent kan tycka att vårdcentralerna ligger så när så att alla kan välja den privata, så är det från andra landsting konstaterat att det är svårt att få människor att välja det som ligger längre iväg geografiskt sett. Vilket jag tror styrs en del av att när man är sjuk så åker man gärna till det som ligger närmast och har man dessutom sämre ekonomi så finns exempelvis inte möjligheten att ta sin egen bil, utan man får förlita sig till vad man själv orkar.

Fullmäktige på landstinget var en nyhet för min del och det går att säga en hel del om det, även om jag inte riktigt hinner med allt nu.

Det var på många sätt en rätt seg historia och jag blir alltid lite fascinerad över hur svårt många av de politiska talarna har för att vara korta och koncisa. Välutvecklad retorik i all ära, men det fanns ett antal talare som hade tjänat mer på att inte agera sömnpiller, utan istället varit kärnfulla.

Märkligast var onekligen, och inte helt oväntat, sd:s representant som inte alls kunde försvara sig över att de gått till landstingsval utan att överhuvudtaget ha presenterat något landstingspolitiskt program och politik för de kommande fyra åren.

När Vänsterpartiets Lennart Värmby tog upp det så var svaret att det var svårt att nå ut med politiken när partiledaren centralt, Jimmie Åkesson, inte fick vara med i tv och media... Som om tv på det nationella planet intresserar sig för landstingspolitiken i Kronobergs län och som att Åkesson är aktiv i landstinget här?!

Värmby hade redan tagit upp att det är svårt att driva landstingpolitik utan en riktig bevakning, och föreslog tv-utsändningar av fullmäktige, precis som Växjö har över sitt kommunala fullmäktige, när allt man får en är en timme i Radio Kronoberg.

Så någonstans så tycker jag att sd:s politiker borde reagerat där... För vad man än tycker så är inte Jimmie Åkesson landstingspolitiker i Kronobergs län och har egentligen inget att göra med vad för politik sd för här.

Men jag får lov att återkomma med mer reflektioner senare efter den andra dagen idag.

Mer media smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar