torsdag 10 februari 2011

Begränsad frihet för vissa

Igår skrev jag om den nyliberala mardrömen, och den finns onekligen på oerhört många sätt i dagens samhälle där allt för många allt för viktiga funktioner har sålts ut till intressen som enbart är intresserade av att tjäna snabba pengar på så kort tid, som möjligt med så liten ansträngning som möjligt.

Men det kan bli ännu värre, om det blir som några moderater vill, att välfärdssamhällets skyddsnät ska ersättas med välgörenhet istället.

Jag tror att alla som tänker lite längre än näsan räcker inser att det knappast skulle bli mer än några få ställen  eller verksamheter som skulle få ta del av den välgörenheten. Jämför med exempelvis USA där det riktas lite verksamhet av den här typen mot exempelvis vanliga saker som äldreboenden för vanliga människor, men där exempelvis olika verksamheter riktade till exempelvis Aids kan få betydligt mer eftersom det är lättare att hitta kända människor som drar in pengar.

Missförstå mig inte nu, jag vill inte ställa olika grupper mot varandra, i synnerhet inte utsatta grupper som båda ska få det som de behöver  av skattepengar.

Men även de som inte har kända talespersoner som ordnar galor behöver hjälp till ett värdigt liv och forskning kring deras problem.

Man får vara glad så länge allt inte är utsålt, i synnerhet i tider där Vattenfall gör en stor vinst (vars verksamhet man däremot kan ifrågasätta på många sätt) och någonstans borde komma samhället och invånarna till godo.

Men visst är det märkligt att vi och våra barn får betala de nerdragna skatterna via en dyrare elräkning och att ingen mobiloperatör vill ge dig frihet att använda näten som du själv vill?

Friheten har sina begränsningar, även om få verkligen vill inse det. För utan begränsningar blir utsatta människor mer begränsade och får mindre frihet, från en situation där de redan har det svårt.

Ett exempel är det där människor som kritiserar handeln med arbetslösa blir utslängda och blir utan ersättning och bestraffade som i en diktatur för att de kritiserar en verksamhet de inte är anställda inom.

Själv hoppas jag på en ny och röd socialdemokratisk partiledare, men det kommer att dröja ett tag till innan den posten blir klar, och apropå nyliberala mardrömar så finns det inga garantier att den försvinner tack vare en ny partiledare, eftersom deras tendenser till nyliberalism är allt för stora.

Det partiets partiledare var bättre förr...

Media ab ab ab svd svd svd svd gp gp dn hd hd hd hd smp exp exp skd nsk nsk  Vänsterpartiet Vänsterpartiet


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar