söndag 31 juli 2011

Kajsa Grytt Helsingborgsfestivalen 30 juli 2011

Jag har inte lagt upp bilder från en konsert sen jag skrev om Iggy and The Stooges för ett bra tag sen.

Men igår hade jag med mig kameran till Helsingsborgsfestivalen, dit jag och sambon åkte enbart för att se Kajsa Grytt, som spelade i den vackra stadsparken på en liten tältscen.

Hon är en person som har ingått bland den musik jag har lyssnat till och tyckt mycket om sen tidigt 80-tal, sen när jag såg och hörde Tant Strul, för första gången på tv-programmet Chrome-22 (som leddes av musikjournalisten Thore Sonesson), i samband med att deras första skiva släpptes.

Den låten som fastnade då, och som fortfarande är den som är den bästa låten Grytt någonsin varit med om att spela in, var Två Krig, även om det kommit många bra låtar både med gruppen Tant Strul, Kajsa och Malena och som soloartist.

Precis som hd.se:s recensent tycker, så tycker jag det var en nytändning som märks, och det var den bästa konserten med henne jag har sett.

De gångerna jag sett henne innan, var helt själv med sin gitarr 1993 på Café 1 i Ljungby och på Peace and Love-festivalen i Borlänge 2003. På många sätt så tycker jag både hon som artist och hennes musik passar bra med en ensam gitarr. Men igår var det väldigt mycket bättre med ett helt band, än vad jag tror det gått at göra själv för henne.

Det fanns betydligt mer energi att dela med sig av till publiken än jag kan komma ihåg att jag sett de andra två gångerna och jag tror att även publiken var mer på tå för henne än de andra gångerna.

Eftersom jag är en gammal Tant Strul-fan och har favoritlåten redan på den första sidan, så hade det ur min egoistiska synvinkel absolut kunnat vara bättre. Men frågan är varför hon skulle vilja lägga låtvalet vid de första Tant Strul-skivorna, framför att spela låtar från den senaste skivan?

Jag är inte säker på att ens ett låtval helt efter mitt val kunnat få gårdagens konsert mer energisk och bättre. Var ni inte där, så se till att se henne på någon av de platserna som är kvar på den här turnén. Själv ska jag försöka se henne minst en gång till, i Kristianstad, på bokmässan. Blir den konserten hälften så bra, så är den defintivt värd mödan och kostnaden!

Bilderna är min egna och få ses som ett misslyckande eftersom jag inte alls fick färgerna att fungera särskilt bra, vilket är helt mitt eget fel och blev tyvärr betydligt sämre än de jag tog på Nordens Ark i början på veckan.

Det gör naturligtvis att jag utgår från att ingen vill använda dem. Men vill någon det så går det bra, om man frågar först och det inte handlar om någon form av kommersiell användning, inklusive fototävlingar på internet eller tidningar.

Fler bilder kommer att komma inom några dagar på min Facebooksida, men det krävs dock en vänskapsförfrågan- och godkännande för att kunna se dem. Länk till den finns i vänstra spalten här i bloggen.media ab pastan.nu hd hd hd hd hd hd hd gp skd skd


8 kommentarer:

 1. Bra skrivet och fina bilder!

  SvaraRadera
 2. Fina bilder! Och fina instrument. Basisten har en sån där enormt skitsöt liten Fender Mustang. Aj Lööv it! Här i vinylhyllan står förresten Tant Struls gamla Amazon. Köptes typ ny av brorsan.

  SvaraRadera
 3. Tack och bock :) Instrument begriper jag mig tyvärr inte på alls vilket är dumt eftersom jag inte fattar när folk använder ovanliga saker :)

  En fin skiva!

  SvaraRadera
 4. Jag är avundsjuk, älskar hennes röst! Saknar Café 1. Stan hade visst ett kryllande musikliv på 80-talet.

  SvaraRadera
 5. Jag också! :)

  Vet inte riktigt hur kryllande det var då. Jag var väldigt mkt i Ljungby då tack vare min första seriösa flickvän som bodde där men jag kanske hängde med fel människor för jag fick inte den uppfattningen att så var fallet.

  Jag såg dock Attentat och Dansdepartementet i Ljungby i mitten på 80-talet, om du vet vilka de är/var?

  SvaraRadera
 6. Känner inte till Attentat och Dansdepartementet. Det var nog före min tid ;-) Googlade lite och punk är inte min stil.

  SvaraRadera
 7. De var halvstora i början på 80-talet och en bit in i det men lyssnar du inte på punk så vet du inte vilka de är tror jag :)

  SvaraRadera