tisdag 3 augusti 2010

Apropå SMS-lån

Svd:s ledarsida påstår idag att problemet med sms-lån inte är höga räntor och inte heller lättillgängligheten eller brist på information.


Lättillgängligheten eller dålig information om kostnaderna är emellertid inte det mest problemet med sms-lånen. Det verkligt stora problemet är att kundunderlaget är så omfattande. De flesta sms-lån är på mellan 1000 och 4000 kronor.
Alla som tar sms-lån har inte problem med återbetalningarna och några exakta siffror finns inte, men en enkätundersökning uppskattade antalet svenskar som någon gång tagit ett sms-lån till knappt 200000. Enligt ett av sms-lånföretagen, Folkia, har deras kunder en medelålder på 35 år och en årsinkomst på 250000 kronor.
Det är en sak att vara desperat och se sms-lån som en sista utväg om man lever på existensminimum och har fått en oväntad utgift en månad. Det är en helt annan sak om en medelinkomsttagare inte ens kan få fram 4000 kronor utan att behöva ta ett sms-lån.
Svenskars buffert för oförutsedda utgifter är oroväckande låg. I sin bokTryggare kan alla vara (Timbro 2010) konstaterar Dick Kling att åtta av tio svenskar har ingen förmögenhet alls, om man räknar bort värdet på den egna bostaden. Det beror inte på att åtta av tio svenskar tjänar så lite pengar att hela inkomsten går åt till bostad och mat. Tvärtom. Svenskarnas materiella standard är hög. Nästan alla har mobiltelefoner och moderna datorer och det går inte direkt dåligt för detaljhandeln.
Lösningen på problemet är både svår och enkel: ta ansvar och börja spara. Sparar man åtta procent av sin disponibla inkomst (mindre än vad jobbskatteavdraget ger varje månad) har man en månadslön efter ett år.
Nu låter jag det vara osagt om det verkligen stämmer att ett av företagen påstår att deras kunders medelålder är 35 år och har en medelinkomst på 250 000 kronor.

Stämmer det, så är det inte de kunderna som får problem att betala efteråt.

Själv tycker jag definitivt att det är ett problem att människor inte tycks inse nödvändigheten av att ha lite sparade pengar. Hur mycket beror rätt mycket på hur man bor och om man har bil eller barn.

När jag bodde själv i hyrd lägenhet och var barn- och billös så behövdes det egentligen rätt lite sparade pengar eftersom det var rätt få saker, om ens några, som kunde kosta några större summor pengar som behövde betalas omgående.

Problemet är uppenbarligen informationen och marknadsföringen, inte bara om att det är vettigt att ha lite pengar sparade. Utan även att det är orimligt höga räntor på sms-lån och att det, för de allra flesta, betydligt vettigare att låna på bank, i synnerhet medlemslån, om man är medlem i någon fackförening.

Mer media svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar