söndag 14 mars 2010

Mot en tryggare och rättvisare rödgrön framtid

Det är självfallet oerhört skönt att läsa om hur de Rödgröna nu har egen majoritet, av de senaste opinionssiffrorna att döma.

Men det är lite synd att det är moderaterna och mp som agerar "lok" åt sina respektive sidor. Jag saknar definitivt en uppryckning både från vänsterpartiet och S lika mycket som jag inte alls saknar en uppryckning från de andra mindre borgerliga partierna.

Någonstans tycks det som om de som vet vad de ska välja åtminstone vet redan nu på vilket block de ska rösta.

En lämplig fråga för vänstern att driva vore exempelvis frågan om religösa friskolor, som 46% av befolkningen är emot.

Jag är egentligen tveksam till om det är en SÅ stor fråga, som får folk att välja parti utifrån den frågan, men jag tycker definitivt att undervisningen ska vara inriktad på objektiv undervisning om de ämnen som finns i skolan, och jag är tveksam till att man alla gånger klara av det hos friskolorna.

Egentligen är jag emot alla typer av friskolor, dels för att det hela tiden finns en risk för att det finns ett syfte bakom den privata friskolan som försämrar för eleverna, även om det "bara" handlar om att tjäna pengar och föra ut dem till ett skatteparadis, som inte är ovanligt både när det gäller friskolor och privata sjukvårdsföretag.

Jag är tveksam till om inte fler varit emot icke samhällsägd sjukvård och skolor, om man insett att skattepengar försvinner på ett sätt som de inte gjorde förr, för att inte komma tillbaka och beskattas som vinster, som bland annat Ordfront skriver om i senaste numret, och att driften efter vinst mycket väl kan generera betyg som är överdrivna, som ett exempel, som knappast gagnar fortsatt utbildning för varken den enskilde eleven eller samhället i stort.

Frågan är varför våra surt förvärvade skattepengar ska ge oskattade vinster till riskkapitalbolag?

Jag ser att högskoleministern kritiseras idag, även indirekt för forskningens förflackning i landet, för regeringens förslag att bedöma högskolornas kvalité efter studenternas resultat. Risken finns att man även här misslyckas och istället visar det resultat som människor vill ha och det är märkligt att staten avsäger sig sin insyn..

Men även det går igen hos den konstanta privatiseringsivern hos högern. Den folkvalda regeringen och partierna till höger tycks inte vara intresserad av att ha kontroll längre. Men vad att vänta av företrädare som inte inser att femtonåringar kan ha svårt att bestämma sina livsval i fråga om studier och får sämre möjligheter att använda sig av komvux för att bestämma vad de vill jobba med?

Oavsett var man står politiskt så borde det vara allvarligt att de som är företrädare för oss och demokratin inte vill ha möjligheter att påverka hur våra skattepengar används. Det är på många områden som möjligheten till insyn och påverkan försvinner samtidigt som det säljs ut mer och mer.

Jag läser om hur en desperat Björklund försöker peta in ideologin i fp:s riksmöte och blir ytterligare en i raden som hyllar Vilks. Det vore bättre om han såg mer till sitt eget partis påstådda ideologi, liberalismen, och försökte få ihop den med de förslag av övervakning som hans eget parti ställt sig bakom, att på allvar ta itu med sitt eget spionage när det visar sig att folkparti politiker visste om allt hela tiden eller varför inte försöka få statsministern att våga kritisera länder med bristande mänskliga rättigheter?

Men det är väl viktigare att hänga upp sig på saker som betyg från förskolan, trots att ingen forskning visar att det är något som gynnar eleverna. Det gör däremot duktiga lärare och så många vuxna så att undervisning och barnens liv i övrigt kan fortgå på ett vettigt sätt.

Vi andra får gå vidare och konstatera att i högerns Sverige så behöver många hjälp av kyrkan där fler vänder sig till kyrkan än någonsin förut för att få den hjälp som alliansen förhindra nödställda att få. Det kan knappast vara meningen att gå flera hundra år tillbaka i tiden och överlåta till andra att ta hand om vad samhället ska hjälpa till med...

När man läser om hur moderata politiker utnyttjar förståndshandikappade och tjänar flera hundra tusen på att låta en ung pojke bo på 15 kvadratmeter i ett uthus så är det en tydlig vägvisare vart det kan sluta för hela landet... Vem tror att den nyheten hade stannat kvar på lokal nivå om det varit toppolitiker på lokalnivå om det varit en sosse eller vänsterpartist?

Mer media svd svd svd ab dn hd hd hd dn dn dn dag gp sds skd skd skd skd skd skd skd exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

 1. Fortfarande ser jag ingen skillnad för människan i Sverige, som gör att jag kan rösta på något parti överhuvudtaget, Det jag hör är löften som kommer att brytas och vi kommer återigen att bli grundlurade i ett system som är omöjligt för oss människor folket att rätta oss efter. Om du kan få mej att ändra inställning här så är du välkommen.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte varför du har både bokstäver att fylla i och granskning av kommentarer. Jag menar granskar du behövs ju inga bokstäver som kontroll. Lite mycket jobb för dej.
  den här kommentaren behöver du inte publicera ville bara göra dej uppmärksam ;)

  SvaraRadera
 3. 1. Jag förstår nog inte riktigt hur du menar att vi blir grundlurade och att det är omöjligt att rätta sig efter? Att några löften måste brytas förvånar mig e g inte så mycket eftersom förutsättningarna kan förändras, t ex vid en ekonomisk kris.

  2. Jo lite mycket jobb men jag känner att jag inte kan ha kommentarer här som står här hela dagen när jag är på jobbet och utan dator som kan vara olagliga och på annat sätt sånt jag inte tillåter.

  SvaraRadera