Från gårdagens Ett obehagligt sätt att kväsa upproret på, med hjälp av inhyrda soldater från andra länder som kan antas ha färre problem med att döda Libyens protesterande befolkning kvarstår fortfarande känslorna av obehag och osäkerhet för hur det kommer att gå.
Jag är väl medveten om att i princip alla, inte minst på den vänsterkant som jag själv uppehåller mig på politiskt sett, inte har någon större tilltro till Obama. Jag är tveksam också, men jag är däremot till skillnad från vissa andra oerhört medveten om att hans och USA:s stöd i princip är en nödvändighet för att det ska gå att flytta undan inte bara Gaddfi, utan alla andra diktatorer inte bara i norra Afrika och mellanöstern, utan resten av övriga världen också.
Därför tycker jag det är bra att han nu verkar agera ännu tydligare än vad han gjort tidigare. Att det är det samma som att han inte är en taktiker och att han, precis som de svenska politikerna med Bildt och Reinfeldt i spetsen, väntade alldels för länge med att uttala sitt stöd för det som vore självklart: Demokrati och frihet. Men att Bildt och kompani skulle erkänna felval finns inte på kartan. Och då är det ändå en diktator och diktatur som uppvisar alla symptom de har traditionellt sett.
Normalt sett är jag emot krigsinsatser, som exempelvis i Afghanistan. Men jag är pragmatisk. I fallet Libyen, där ledningen med berått mod väljer att mörda sin egen befolkning i desperation för att få behålla makten kan jag tänka mig att det är motiverat, i synnerhet om man sen backar undan och ser till att landets befolkning får skapa den demokrati de vill ha och inte den demokrati västvärlden tycker de ska ha.
Egypten är ett exempel på där det var oerhört bra att befolkningen fick sköta revolten själva, men jag tror inte helt de länderna går att jämföra eftersom Egypten hade en opposition på ett sätt som Libyen inte lär vara i närheten av att ha. Demokrati eller diktatur, oavsett vad så måste det finnas ett fungerande samhälle med arbeten, sjukvård, skolor m m, så att det inte blir ett nytt Liberia med ett långt och förödande inbördeskrig, som bara lamslår befolkningen och egentligen är viktigare än frågan om demokrati. Utan en grund av fungerade infrastruktur så fungerar inget annat heller.
Till sist så vill jag bara länka till Svenska Dagbladets ledarblogg som inte riktigt tycker om kritiken mot Bildts agerande, utan tycker att andra ska kritisera Kina och Ryssland istället.
Bortsett från det självklara att andras brist på kritik inte på något sätt fråntar Bildt ansvaret för sin kritik, så vore det också fint om de kunde rensa sin egen trappa, för särskilt mycket kritik mot i synnerhet Kina har jag inte sett från den tidningen. Det sista jag minns innan det började att röra sig i Tunisien och Egypten var kritik mot Vitryssland. Naturligtvis är det en diktatur som också bör störtas.
Men kritiken mot Kina från Svenska Dagbladet faller hårt till botten, eftersom de själva så gärna säljer resor till diktaturstaten och därigenom gynnar diktaturen. När ska Svenska Dagbladet och dess skribenter vilja kritisera sig själva och sina val?
Det tycker jag borde vara en angelägenhet för Claes Arvidsson, som är skribenten bakom det blogginlägget.
Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag skd skd nsk hd hd hd hd exp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!
fredag 25 februari 2011
Hjälp Libyens befolkning
Etiketter:
carl bildt,
demokrati,
diktaturer,
egypten,
kina,
libyen,
politik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Menar verkligen du att det är motiverat med krig enligt de förutsättningar du anger? "när man mördar sin egen befolkning"?
SvaraRaderaPå vilket sätt mördade och förtryckte inte talibanerna "egen befolkning" på vilket sätt mördade och förtryckte inte Saddam Hussein "sin egen befolkning"?
Men nu tycker du att USA skulle göra rätt att invadera (Låt oss vara realistiska. Att EU, FN eller andra skulle företa sig någonting i dylika frågor inom överskådlig framtid är lite väl naivt ;))att skapa ett nytt afghanistan eller Irak? Eller kanske misstolkar jag dig utifrån min ideologiska synvinkel :)
Att använda våld, ens i "medmänskligt" syfte skapar det som händer i afghanistan och irak. Det är fakta som man måste vara på det klara med innan man önskar våld. (med det inte sagt på något sätt att jag anser att våld är fel :)
/Varg i Veum
Så vitt jag minns så förde de inte ett regelrätt krig mot sin befolkning, även om de uppförde sig illa nog. Den stora skillnaden är att det inte fanns någon större folklig revolt som grund. Jag tror det är en grundförutsättning för att det ska lyckas att göra revolt, att du har befolkningen med dig och inte som i Irak att du kör över hela landet, inklusive de du borde ha med dig på din sida.
SvaraRaderaJag tycker det är FN som ska göra sådana här saker och inte enskilda länder, men att det inte går att komma förbi att USA:s medgivande tyvärr är ett måste i och med att de är det mäktigaste landet i världen.
Jag tycker det är underhållande hur du dissar Obama. Du som ivrade så hårt för honom när det begav sej. Det ger viss tillfredsställelse att kunna säga, vad var det jag sa.
SvaraRaderaJag tycker fortfarande att han är bättre än Bush men självfallet finns det fler saker att kritisera en tidigare oprövad president för när han varit det mer än halva sin mandatperiod.
SvaraRaderaHade kunnat leta gamla citat för att dela ut tasksparkar både till höger och vänster - men idag tänker jag glädjas åt att både höger och vänster för en gångs skull är överens att diktatorer som förtrycker sitt folk skall väck. Då har vi kommit en bit sedan 68.
SvaraRaderaEtt fritt Afrika, som har frihandel med EU - det borde kunna glädja alla från vänsterpartister till moderater. Friheten verkar afrikanerna fixa själva. Sen får vi åka till torgen i Bryssel och tvinga bort tullmurar och handelshinder.
Det var kul med ett sånt inlägg. Även jag gläds åt det även om jag önskar mer självkritik inom riksdag och regering...
SvaraRadera