söndag 7 mars 2010

Kvinnodagen behövs fortfarande

I morgon är det dags för kvinnodagen igen och det är onekligen lite irriterande att konstatera att kvinnornas lön inte förbättrats jämfört med männens under bra många år, inte ens i Sverige där det påstås att allt är frid och fröjd och där vissa skribenter och ledarskribenter påstår att den inte behövs...

Även om det är mycket värre i andra länder, inte minst i länder med hög mödradödlighet och där kvinnliga politiska kandidater hotas till livet,  än vad det är i Sverige, där vi kan glädja oss åt att män får värdinneroll i tv-program, hur viktigt nu det är i slutändan, så befinner vi oss fortfarande på den låga nivån att Kvinnor bestraffas när de föder barn:

Jessica berättade för arbetsgivaren att hon var gravid. En dryg månad senare blev hon uppsagd med motiveringen att det rådde arbetsbrist på företaget. Efteråt fick hon veta att en praktikant fått överta hennes sommarschema.
Ulrika hade ett vikariat på 75 procent i samma butik. Hon hade fått muntligt löfte om att fortsätta vikariatet efter sommaren. Men sedan hon berättat att hon var gravid beslutade arbetsgivaren att hon bara skulle kallas in som extra resurs ”vid behov”.
Eva fick en provanställning hos ett bemanningsföretag med placering på ett telekommunikationsföretag. Efter några veckor kommenterade personalchefen hennes växande mage. Några dagar senare fick Eva sparken eftersom uppdragsgivaren inte ville lägga pengar på att utbilda henne när hon ändå skulle vara föräldraledig.
Att få barn är knappast en sjukdom som innebär att man försvinner för evigt och med tanke på att fler och fler män tar ut ledighet så borde det i så fall vara ett problem även för blivande pappor. Men handen på hjärtat, hur många av er har ens hört talas om att någon av oss män har fått frågan om vi kommer att skaffa barn närmaste tiden och därför kommer att vara lediga?

Så nej, vi kommer inte att glömma kvinnodagen, för det är uppenbart att den fortfarande behövs mer än väl. Inte bara i länder långt från Sverige, där våld och hot är vardag för många, utan även här hemma där kvinnor behöva kunna få gå utan att vara rädda på nätterna, även om många påstår att "svenska kvinnor har det så bra jämfört med många andra". Att det kunde varit värre är inget argument för att sluta fortsätta att göra det ännu bättre och ännu mer jämlikt. Att införa rut-avdraget lär snarare fortsätta stryka under vad som är lämpligt att göra för kvinnor och jämlikheten är först införd när rut-avdraget även anses öka antalet män i arbete...

Men istället är det viktigare med billig städning för rika män och fortsatt acceptans för mäns intag av alkohol och droger, trots att båda sakerna snarast minskar jämställdheten och drabbar kvinnor, både här och i övriga världen. Något som valrörelsen borde ta upp på ett mer seriöst sätt än som gjort så här långt.

Tydligheten mellan de som bryr sig om kvinnorna och de som inte gör det är övertydlig.

Uppdaterat Det finns onekligen ett antal olika sätt att mäta på vilket sätt jämlikheten sprider sig. Det vanligaste borde vara hur många procent av männens lön kvinnor har, generellt sett.

Men man kan vända på steken och undra över hur det har förändrat sig sett till hur många procent fler män som jobbar inom kvinnliga yrken, eller varför inte hur mycket mer män gråter jämfört med tidigare.

Jag tror kanske inte just att gråten i sig gör så stor skillnad, men jag är övertygad om att få inte bara enskilda män utan även samhället i stort att acceptera att mäns sorgsenhet och att även män förväntas göra sin sorg tydligare påverkar antalet män som tar livet av sig. Det blir lättare att få hjälp både från samhälle och vänner om man på ett tydligare sätt visar hur dåligt man mår.

Men det förväntas man inte göra som man och hur lätt blir det då att få hjälp?

Uppdaterat 2 Jag inser att man ska börja sända Svenska Hollywoodfruar igen på kvinnodagen och att det anses vara "perfekt"... Fan vet om det inte kan ligga något i det? Om inte annat så inser man hur viktigt det är med kvinnor som är självständiga och inte beroende av någon annans inkomst...

Uppdaterat 3 Det är genant att gamla sanningar från 1800-talet gäller än, att det för många är en man som är viktigare än ett liv och att det fortfarande är svårt att få fast våldtäktsmän, i synnerhet om du inte har blivit överfallen i samband med den, trots att det är den vanligaste formen av våldtäkt...

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab hd hd hd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn kb gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp sds exp exp svd svd svd svd svd nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd skd skd skd kb kb kb

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar