fredag 9 mars 2012

De moderata skandalerna fortsätter inom bananrepubliken alliansen

Någonstans så tycks det vara så att makt korrumperar, oavsett vem som har makten och oavsett var i världen eller tiden vi befinner oss.


Det finns ingen "politisk färg" på de regeringarna som inte vid något tillfälle har haft problem, med vapenexport, kontokort eller IB-affärer.


Men ärligt talat så börjar det här mer och mer likna en bananrepublik. Jag har skrivit några inlägg 2010 som jag kallade för De moderata skandalerna och Fler moderata skandaler samt ett par tidigare i år i form av Bananrepubliken alliansen och Bananrepubliken alliansen ger upp.


Frågan är vad man ska kalla det som fortsätter rullas upp nu, främst vad det gäller exporten till diktaturer? Eller Aftonbladets nu eminenta påbörjade redovisning av Lundin Oils agerande, där utrikesminister Bildt satt i styrelsen under lång tid.

Att fördriva människor från sina bygder är något som t ex man gör i den kinesiska diktaturen, när man behöver infrastruktur som stora dammbyggen, men även Lundin Oil är delaktiga i den här hanteringen:

Det gör ett mycket stort och farligt sammanhang, både för demokratin och de enskilda journalisterna (för att inte tala om alla drabbade invånare i de länder Lundin Oil varit involverade i) när en tyst politik förs där man inte vet hur mycket hållhakar som finns på Bildt, från hans tidigare engagemang i Lundin Oil.


Våldtagna kvinnor gör svenskarna rika:
Människor berättar om skövlade ­byar, massmord, stöld, sexslaveri och rekryteringar av barnsoldater i spåren av jakten på olja.
Vi har hört om Lundin-gruppen – en av Sveriges högst värderade bolagssfärer med ett sammanlagt börsvärde på över 80 miljarder kronor – och deras äventyr tidigare. Vi vet att Carl Bildt, nu Sveriges utrikesminister, satt i Lundin Petroleums styrelse mellan 2000 och 2006.
...

2010 presenterades rapporten ”Unpaid Debt”, som visar att det finns ett direkt samband mellan Lundins verksamhet i södra Sudan och upptrappningen av inbördeskriget i området. Det här är samma område som ­Aftonbladet rapporterar om i dag.
Rapporten fick Internationella åklagarkammaren att börja utreda Lundin ­Petroleum för folkrättsbrott, delaktighet i massmord och folkdeportationer. I den kan man nämligen läsa att Lundin Petroleum i jakt på profit dragit nytta av den sudanesiska regimens allvarliga brott mot mänskligheten.

Resultatet av konflikten kring olje­fälten i det som då var Sudan mellan 1997 och 2003 beräknas i rapporten till 12 000 döda, 160 000 tvångsförflyttade och en omfattande materiell förstörelse.
Lundin gjorde en nettovinst på 930 miljoner kronor på sin verksamhet i södra Sudan. Carl Bildt blev många miljoner rikare under sin tid som ­styrelsemedlem i Lundin Petroleum.
Det är helt enkelt våldtagna kvinno­kroppar, trasiga barnsoldater och ­nerbrända byar som har möjliggjort de miljardvinster som pumpas in i svenska fickor.
Per Gharton föreslår en förundersökning kring mutbrott kring Saudiarabienaffären och det bör komma en förundersökning, och inte enbart en artikelserie, kring vad som hänt med Lundin och hur Bildt är inblandad. Bildts trovärdighet, vad han än påstår i debattartiklar är konstant nersolkad, i synnerhet vad det gäller ett påstått engagemang i tredje världen.


Att vi Riskerar att bli till internationellt åtlöje tycker jag är det minsta problemet, om än illa nog i sig. Det stora problemet är att vi påverkar mot ohyggligheter för riktiga människor av kött och blod i form av utebliven demokrati, död, lidande och ingen som helst rättvisa inom ett varken långt eller kort perspektiv. Och det via människor som är demokratiskt valda själva!


Även om de här händelserna ligger längre ifrån vår geografiska sfär, till skillnad från alla vårdskandaler och det faktum att fler går på socialbidrag  vilket visar att A-kassan inte funkar och att kostnaden skjuts över på kommunerna, som som naturligtvis inte blir mer trovärdiga när de försvaras av en branschorganisation, så är skandalerna utomlands egentligen en betydligt större skandal.


Av någon för mig obegriplig anledning så tycktes inte de skandalerna direkt hota regeringens styrka, men nu bedöms saudiaffären kunna göra det


Själv tycker jag att den samlade odemokratiska och för människor skadefyllda politiken i och utanför landet borde göra det, eftersom regeringen tappat all sin trovärdighet på så många områden.


Det har gått så långt att man kan börja diskutera och fundera över om Reinfeldts separation bara är ett spel för gallerierna och något som görs för att Filippa Reinfeldt ska kunna agera friare och inte riskera svärta ner regeringen via sin oförmåga att sköta landstinget i Stockholm, där man i princip skänkt bort skattebetalda vårdcentraler, som senare kunnat säljas vidare för drygt 20 miljoner kronor av privata ägare...


Vänsterpartiet tar tydligt avstånd mot det här med följande från Jonas Sjöstedt:Ekot har under dagen rapporterat om att totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har ett hemligt samarbete med en av världens hårdaste diktaturer, Saudiarabien.
jonas-simoom
Samarbetet går ut på att hjälpa landet med att bygga en avancerad vapenfabrik. Projektet kallas internt på regeringskansliet för Simoom. Vänsterpartiet kräver att projektet avvecklas och att försvarsministern Tolgfors omedelbart kommer till Riksdagen och förklara sig.
– Jag tycker att det är fullständigt häpnadsväckande att vi har en regering som hjälper en diktatur att utveckla vapensystem och bygga en vapenfabrik bakom ryggen på Sveriges riksdag, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.


– Vi har nu begärt en debatt i riksdagen i frågan. Sten Tolgfors, försvarsminister måste så fort som möjligt komma till Riksdagen och förklara sig, varför regeringen har gjort som man har gjort och när det här samarbetet kommer att avvecklas. Det duger inte att gömma sig bakom formaliteter. Jag tycker att man har vilselett svenska folket i den här frågan, säger Jonas Sjöstedt.


media ab ab svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd exp exp exp gp gp gp gp gp gp nsk skd svt svt svt svt svt sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr dag 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar