tisdag 6 mars 2012

Avgång för flera moderata ministrar!

Jag började dagen med att publicera För arbete krävs det utbildning, som går emot moderaternas misslyckades försök med att sänka arbetslösheten.


Men det är en betydligt större nyhet, även om få borde bli förvånade, att svenska staten är involverade i en satsning på en vapenfabrik i diktaturen Saudi-Arabien, något som pågått sen 2007.


Från Ekot granskar:Hur ska väljarna kunna ta ställning till vad de tycker i en sådan här fråga när det står på ett papper lite löst att det ska handlar om forskningssamarbete men i själva verkat handlar det om att man ska hjälpa en diktaturstat bygga upp en vapenfabrik. När de inte får veta det och du vägrar att svara på frågor om det? – Ja, nu är det ju du som påstår det. Och jag kan bara utgå ifrån vad som står i MOU-avtalet.
Om Sverige ska hjälpa Saudiarabien bygga vapenfabriker eller inte är tydligen inget svenska folket ska känna till. Vi ska lita på regeringen.
Vintern och våren 2011 sprider sig protesterna mot enväldsstyret i Mellanöstern den så kallade arabiska våren till den arabiska halvön och Saudiarabiens grannland Bahrain. Polis och militär misshandlar och skjuter på demonstranterna.
I mars samma år visar Saudiarabien varför man byggt upp en så stark militärmakt. Saudiarabiska tanks rullar in i Bahrain.
I oktober 2011, alltså samma år, delar den svenske kungen ut en medalj till Saudiarabiens kung Abdullah. Utrikesminister Carl Bildt kommenterar det så här:
– Världen ser ut som den är och ska man förändra och påverka världen måste man vara ute i världen och sen ser inte hela världen ut som i Skövde, utan den är lite annorlunda och då ska vi försöka påverka den på lite olika sätt.
Jag tycker det är extremt anmärkningsvärt att den här typen av satsning alls existerar, men det följer en mycket tydlig linje i moderaternas  förda utlandspolitik. Går det att tjäna pengar, så struntar vi i demokrati och mänskliga rättigheter.

Det minsta man kan kräva är utrikesminister Carl Bildt, Sten Tolgfors, försvarsminister, avgångar samt även statsminister Fredrik Reinfeldts avgång.

De här tre ministrarna kan omöjligt varit omedvetna om den satsning som görs i ett land som står för allt annat än frihet, demokrati, jämlikhet och rättvisa.

Från Svenska Dagbladet: Svensk hjälp till vapenfabrik:

Sverige har sedan några år tillbaka ett militärt samarbete med landet som resulterat i flera vapenaffärer. Detta är känt sedan tidigare. Men vad som däremot inte är officiellt är att Sverige, genom myndigheten FOI, hjälper regimen i Saudiarabien att bygga upp en egen vapenindustri. Första steget är en missilfabrik i öknen, den första i sitt slag i landet. Fabriken har ännu inte börjat byggas, men planeringen har pågått sedan 2007, menar Ekot.Det absolut enda goda, och då får jag verkligen leta med lupp, jag får ut av det här är att kanske den svenska oskuldsfullheten kring att vi bara exporterar vapen m m till demokratier som inte befinner sig i väpnad konflikt kan ta slut.

Så är inte fallet under moderatregeringen. Utan här finns en uppenbar risk att att en svensk statlig satsning kan göra att en diktatur anfaller demokratier och dödar människor. Även om nu Sverige ligger långt ifrån Saudi-Arabien så finns självfallet risken att vapnen vänds även mot Sverige och svenska intressen.

Står då alliansregeringen kvar vid sin stolta satsning? De har haft full kännedom om projektet.

Som Vänsterpartist får man ofta svara på saker kring kopplingen till forna öststater. Men det är dags att på allvar inse att kopplingen mellan att tjäna pengar och diktaturer än betydligt större, i synnerhet i dagens politiska situation.

Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedts svar ser ut så här:


Ekot har under morgonen rapporterat om att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har varit med och planerat en missilfabrik i Saudiarabien. Vänsterpartiet anser att försvarsministern omedelbart måste komma till Riksdagen för att förklara sig.

 Frågan har varken varit uppe i försvarsutskottet eller i exportkontrollrådet. Vem har ansvarat för det politiska beslutet och har försvarsministern känt till detta? Det vill vi ha reda på, säger Torbjörn Björlund vänsterpartiets ledamot i försvarsutskottet,

Även Vänsterpartiets partiordförande Jonas Sjöstedt kritiserar regeringen.
- De uppgifter Ekot rapporterat om är mycket allvarliga om de stämmer. Saudiarabien är en diktatur där de mänskliga rättigheterna åsidosätts systematiskt. Självklart ska inte Sverige i hemlighet hjälpa en politisk diktatur att bygga upp en avancerad vapenindustri, säger Jonas Sjöstedt
Det här är regeringen som inte tycker att staten ska bygga bilar och istället låter Saab göra konkurs. Men det går utmärkt för staten att bygga en försvarsindustri åt diktaturer.

media svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn hd gp gp gp ab ab ab ab dn exp exp exp exp exp exp exp dag dag dag dag sr sr sr sr sr svt svt svt svt svt svt svt


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

1 kommentar:

  1. Låt svenska freds anordna charterresor till Saudi för att demonstrera mot detta!

    SvaraRadera