söndag 10 januari 2010

What goes around comes around
Jag instämmer verkligen i debattartikeln i dag på DN-debatt om dansk radikalisering.


Självfallet bärs skulden av de som begår terrordåd, oavsett vilka det gäller. Men som jag sagt flera gånger förr så krävs det oftast radikala idioter på minst två sidor, eftersom de föder varandra.


Sverigedemokraterna i Sverige vore obefintliga och som förut nazistklassade av alla, om det inte fanns någon några "skäggiga muslimer" att skrämma oss med.


Samtidigt går det naturligtvis inte att dra alla över en och samma kam på det sättet som Sd försökt med i årtionden, med samma typ av retorik som känns igen från andra världskriget, utan Sd själva är att se som ortodoxa som jag skrev om igår och som någon lyfte upp som fråga på DN-debatt.


Eller som Dilsa Demirbag Sten säger i sin eminenta debattartikel Vår bild av muslimerna är präglad av skäggiga män:
Sedan den iranska teokratins fatwa mot Salman Rushdie har skäggiga islamistiska män – som bränner böcker och hatar individuell frihet – blivit representanter för alla muslimer. Islam befästes i den fria världens medvetande som ett mäktigt hot mot yttrandefriheten, demokratins stolthet och de dödligas möjlighet att kräva sina rättigheter. Men som alla andra svenskar har de flesta muslimer en högst demokratisk relation till islam och sin omgivning.
För några rastlösa, vilsna och trängda har däremot religionen blivit en politisk kraft och ett medel. Dessa är tillräckligt många och högljudda för att bevara den bilden av islam som intolerant, och också för att ibland erbjuda konkreta säkerhetshot.
Banden mellan politisk islam och en grupp unga européer knyts ihop av samma krafter som förespråkar stening av kvinnor, fängslar och mördar oppositionella, är homofobiska och antisemitiska. Fortfarande är anhängare av islamistiska organisationer och rörelser en minoritet bland muslimer i Europa. Men de har fått tolkningsföreträdet för muslimer i det politiska och offentliga rummet. Hur kommer det sig?
Sekulära, kulturella och ateistiska muslimer är helt enkelt inte tillräckligt intresserade av religion. De flesta muslimer är lika sekulära som alla andra svenskar. Vilka svenskar organiserar sig kring kristendomen och låter religionen diktera livets alla delar? Få orkar eller vill vara muslimer eller kristna på heltid. Vi är också föräldrar, grannar, journalister, entreprenörer, fjärilssamlare, hyresgäster och feminister.
Därför hade islamisterna varit föga framgångsrika om det inte varit för hur väl mottagna de har blivit av medierna, politikerna och det kulturella etablissemanget. Om individuella fri- och rättigheter hade varit självklarheter och försvarats som sådana hade politisk islam inte haft några större framgångar.


 För den som vägrar förstå förändringen som har skett i Danmark rekommenderas att läsa Lena Sundströms bok om Världens lyckligaste folk och visar hur man lyckas skylla ett antal problem och förändringar på en relativt liten och marginaliserad grupp med människor.


När man skriver den här typen av inlägg så brukar man få diverse påhopp om att man själv inte känner eller umgås med muslimer och att kvinnorna bland muslimerna förväntas vara hemma och hålla tyst.


Den senaste muslimen jag som sekulariserad medlem i svenska kyrkan träffade var en kvinna från ett afrikanskt land (har glömt vilket nu), som gick samma utbildning inom Kommunal i slutet på hösten förra året.


Hon var radikal nog att välja slöja, att inte vilja vara själv i ett rum med en eller flera män och att tycka att hennes till viss del arrangerade äktenskap (som hon dock kunde tackat nej till om hon velat) fungerade väldigt väl.


Samtidigt så var hon knappast tyst och försynt, utan var den som hade lättast att säga vad hon tyckte på utmärkt svenska efter 13 år i landet. 


Hon hade inga problem att, som sig bör av ett arbetsplatsombud inom facket, att försvara om en homosexuell skulle få problem på sin arbetsplats, hon hade inga problem att leende förklara att efter fyra barn så skulle det definitivt inte bli fler barn i hennes familj, oavsett vad hennes man hade för åsikt samtidigt som hon var helt emot burka och liknande, trots sin egen slöja.


På samma kurs fanns dessutom ett par andra muslimer som inte hade något emot att dricka alkohol och ytterligare en som var emot även slöjor och inte bara burka.


Det lustigaste på hela den kursen var sannolikt mannen som var, om jag inte minns fel, vaktmästare på typ tekniska avdelningen inom någon kommun, som sa flera gånger när kvinnan ovan försvunnit att han inte kunde förstå att någon med hennes sätt kunde vara muslim och ha slöja på sig. Hans världsbild av muslimer verkade förändras eftersom den inte stämde överens med vad han tidigare trodde.


Själv önskade jag att det fanns fler människor, inte minst bland de som överväger att rösta på Sd, som hade valt att se att verkligheten är betydligt mer mångfascetterad än de enkla lösningarna Sd förespråkar.


Eller som man säger i en artikel i SvD idag där man lyfter fram Tio muslimer - tio olika sätt att tro, vilket påminner om kristendomen som finns i åtskilligt olika typer av församlingar och sätt att tro på, och där tvärtemot allas fördomar ett av problemen enligt de troende är att unga väljer bort religionen.


En annan sak att jobba med, oavsett anledningen till att du har svårt för språket, är att göra valet 2010 mer begripligt, som fyra borgerliga politiker för fram.


Man borde ha samma princip som man i teorin har för dagstidningarnas språksvårighet: En normalbegåvad 12-åring ska kunna förstå det som det skrivs om i artiklarna.


Risken är annars att man får fler väljare som väljer bort valet och fler väljare som är lättare att lura till något av de mer extrema partierna...


Edit Idag skriver några borgerliga kommunpolitiker från Solna om hur kommunen är bättre än staten på att integrera nyanlända, något jag mycket väl tror kan stämma.


Intressant är det också eftersom de väljer att kritisera den egna regeringens insatser. Sen ska man å andra sidan inte dra det för långt och jämföra med alla kommuner. Storstäder har generellt sett alltid lättare att hitta lösningar eftersom du har mer att välja på,  utom möjligen bostäder.


Mer media gp

16 kommentarer:

 1. Multikultur efterfrågas knappast av någon genomsnittsväljare, men är ett politisk elitprojekt och försöken att med morot och piska påtvinga människor ett samhälle de inte själv önskar, är dömt att misslyckas.
  Det är inte danskar och svenskar där skal anpassa sig, det är de där kommer hit av någon orsak.

  Dessutom vet inte Lena Sundström ett skvatt om Danmark, damen är en populist och ser sin omvärld genom storsvenska politisk korrekta glasögon och att ta denna person till intäkt för sina argument visar på en stor naivitet.

  Eller som vi siger i Danmark; skik følge eller land fly.

  SvaraRadera
 2. Peerpede - Så vitt jag vet är båda de länderna redan full av olika kulturer, även om man så bortser från de som kommit de senaste årtiondena.
  Naturligtvis vet hon saker om Danmark efter att ha bott där och mycket verkar vara glömt sen andra världskriget hos allt för många invånare.

  SvaraRadera
 3. Var det tre månader i Köpenhamn Lena Sundström vistades i samband med skrivandet av sin bok?

  Jag har bott 30 år i Danmark och 30 år i Sverige och vad Sundström framför är den verklighet hon ser genom sina storsvenska och politisk korrekta glasögon.
  Dessutom är det värd att ha i beaktning att samma Sundströms beställningsarbete inte är ämnad för den danska publik, men en partisk inlaga i er lokala svenska icke-debatt kring invandring och menad vara ett slagträ i etablissemangets kamp mot SD och skal sprida budskapet att status que till envar tid måste bevaras då debatt eller samtal om detta infekterade ämne kan riskera att skapa "främlingsfientlighet".

  Du skulle veta hur vi danskar ser på ert sätt att debattera dessa frågor och hur en person som Lena Sundström rankas bland intellektuella i Danmark.
  Det finns en värld bortom Sveriges gräns, tro det eller ej, men det är sant.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet. Håller med dig till 100%. Vi behöver lite mer djup i våra tankar och lära oss tänka mer komplext men tyvärr så verkar SD anhängare inte klara detta utan de förklarar istället att de är lite mindre vetande genom att anklaga "eliten" för att vara för liberala. Nästan komiskt

  SvaraRadera
 5. Hej JN bytt blogg? :-)

  Islamofobi är något som drabbar många människor. Diskriminering av muslimer är allvarlig och ska bekämpas. Givetvis ska generaliseringar om grupper undvikas. Men det ska vara möjligt att både granska och fördöma islam precis som andra religioner.

  Alla länder som har dödsstraff för homorelationer är muslimska.
  Inget muslimskt samfund i något land accepterar samkönade relationer.

  Inget muslimskt land har några positiva lagar för homosexuella som äktenskap, partnerskap, lagar mot diskriminering etc. Tvärtom har de flesta av dem förbud mot homorelationer.

  Det här betyder givetvis inte att kristna länder och kristna samfund skulle sakna problem. Men en del kristna samfund har börjat respektera homorelationer.

  Det är dags att fler liberaler och socialister som annars, med rätta, jobbar för homorättigheter börjar granska även de muslimska samfundens homofientlighet. Att tiga är ett svek mot muslimska bögar och lesbiska.


  Bengt

  SvaraRadera
 6. Peerped - Det låter på din beskrivning som om hoppet är helt ute för Danmark. Jag vägrar tro att det är så illa. I övrigt så har frågan om invandring tagit onaturligt stora proportioner tack vare all uppmärksamhet kring Sd, så att kalla det icke-debatt bevisar bara en sak. Att det kanske stämmer som du påstår att du inte bott i Sverige på länge..

  SvaraRadera
 7. Magnus E - Tack! enkelhet i tankesättet tycks vara det enda som går hem hos deras väljare, trots att världen är komplicerad.

  SvaraRadera
 8. Bengt - Visst har jag :)

  Jag håller med dig i allt vad du skriver. Sen är det väl lätt hänt att jag sällan skriver om det eftersom jag oftast skriver om Sverige och problemen i detta landet i första hand, och där känns det ärligt talat som om det just nu är svårare att vara muslim än att vara homosexuell.

  De flesta svenskar tycks inse att homosexualitet inte är en sjukdom. Gudskelov!

  Samtidigt som jag med mitt exempel på kvinnan på fackkursen som var muslim visar att även om det är som du säger inte några muslimska länder som accepterar homosexuella så finns det homosexuella individer, inte minst i Sverige, som accepterar homosexuella.

  SvaraRadera
 9. Det är som vanligt och inte så lite "elitistisk" när man ser hur det här i dessa få inlagor myntas stereotypa meningar om SD-människor där klumpas ihop som "lite mindre vetande" och det nedlåtande "enkelhet i tankesättet tycks vara det enda som går hem hos deras väljare"...

  Jag är varken "mindre vetande" eller liknande, jag har tre utbildningar, pratar fyra språk och rör mig obesvärad bland båda akademiker och grovarbetare.
  Det är sådana attityder där hindrar er från att fatta vad det rör sig om, eller ens fatta människor kanske ser på frågor på ett annat sätt än ni själva.

  Förövrigt JN, så bor jag för ögonblicket i Sverige och har full koll på läget båda här och i Danmark.

  SvaraRadera
 10. Vem vet, kanske Sd och dess anhängare kan må bra över att bli stereotypt ihopklumpade så de förstår hur de människor de anklagar har det?

  Men som jag sagt i andra inlägg så är Sd-väljaren som generalisering rätt väl kartlagd och om det du säger om dig själv stämmer så är du ett undantag.

  SvaraRadera
 11. JN

  "Bengt - Visst har jag :)"

  Du är tydligen politiker i v. Hade jag visst det hade jag kanske aldrig erbjudit dig för ett år sedan att massera din håriga röv. haha skämtar.

  Till debatten.

  "Jag håller med dig i allt vad du skriver. Sen är det väl lätt hänt att jag sällan skriver om det eftersom jag oftast skriver om Sverige och problemen i detta landet i första hand, och där känns det ärligt talat som om det just nu är svårare att vara muslim än att vara homosexuell."

  Här menar jag att du har helt fel. Men det avslöjar att du och många andra ser muslimer som en enhetlig grupp. Där vi bara kan diskutera ett problem. Skriver du typ 20 artiklar om muslimer ett år är det ju möjligt för dig att argumentera emot muslimsk homofientlighet i några av dem.

  Visst är islamofobi generellt vanligare än homofientlighet i Sverige 2009. Men inte i vissa förorter som Rosengård i Malmö och Rinkeby i Stockholm. Där är det betydligt enklare vara muslim än homosexuell. Du måste respektera att situationen är olika i olika delar av Sverige.

  Och även HBT-muslimer drabbas av islamofobi. De är ofta dubbelt diskriminerade. Ska de vänta med att du och andra socialister ska stödja dem i offentliga debatter tills islamofobin minskat betydligt? Varför det?

  Ofta är det någon missriktad ängslan från många socialister och vissa liberaler att inte kritisera muslimsk homofientlighet. Att man då är främlingsfientlig vilket givetvis är absurt. Att ställa samma krav på muslimer som på kristna är inte rasistiskt -tvärtom. Att däremot behandla kristna som vuxna som man kräver ska vara toleranta medan man behandlar imamer som några barn som inte har något eget ansvar. Det är främlingsfientligt om något.

  "Samtidigt som jag med mitt exempel på kvinnan på fackkursen som var muslim visar att även om det är som du säger inte några muslimska länder som accepterar homosexuella så finns det homosexuella individer, inte minst i Sverige, som accepterar homosexuella."

  Du har rätt i att en del muslimska individer är homovänliga, men inget av samfunden. Det bör förtydligas av fler i debatten. Annars förbättras inte situationen för homomuslimer.

  Bengt

  SvaraRadera
 12. Bengt - Haha jag tror inte du bryr dig så mycket om den politiska färgen vad det gäller massage ;)

  Som generalisering så är jag övertygad om att svenska folket som helhet är mindre misstänksamma mot homosexuella än mot muslimer. Att det finns hets och våld mot homosexuella också betvivlar jag däremot inte.

  Jag tror att svensken generellt är mindre villig att se muslimer som olika individer med olika tro eftersom nästan enda gången de syns i media är vid exempelvis terrordåd eller liknande.

  Homosexuella kan du däremot få se så fort Carlgren uttalar sig i tv, Mark och Jonas ger ut en ny bok eller Magnus Carlsson har släppt en ny skiva, dvs i olika sammanhang som inte är negativa i sig.

  Att jag inte ser muslimer som en enhetlig grupp tycker jag mitt inlägg visar.

  Att problemet finns i vissa grupper och i vissa områden betvivlar jag inte men det problemet är jag övertygad om finns inom många mindre områden, vilket självfallet gör att man ska reagera när man upptäcker dem, oavsett var det gäller.

  Att vara homosexuell muslim torde göra någon till dubbelt utsatt och i en betydligt värre situation än för de andra.

  SvaraRadera
 13. "Homosexuella kan du däremot få se så fort Carlgren uttalar sig i tv, Mark och Jonas ger ut en ny bok eller Magnus Carlsson har släppt en ny skiva, dvs i olika sammanhang som inte är negativa i sig."

  Men påverkar det så många i Rosengård och Rinkeby. Att kritisera muslimsk homofientlighet handlar ju om att även de samfunden ska granskas. Att tiga om det kan aldrig ursäktas med att Magnus Carlsson är med i TV.

  Bengt

  SvaraRadera
 14. Det är omöjligt att svara på naturligtvis, jag syftade främst på den generella acceptansen i samhället för homosexuella som ökat och naturligtvis tycker jag inte man ska tiga om det lika lite som man ska överdriva problemet.

  SvaraRadera
 15. Det är väl ingen risk att du överdriver något problem om du aldrig skriver om det. Och hur kan man överdriva problemet att alla muslismska samfund i varje land är homofientliga.

  Om du vet om något homovänligt muslimskt samfund kan du ju skriva om det här, annars tipsar jag om att du ska värdera det jag skriver som sant.

  Bengt

  SvaraRadera
 16. Nu menade jag inte mig personligen och om jag överdriver eller inte. Att muslimska länder bland andra där religionen fått för stort inflytande ger konstiga och obehagliga och farliga levnadsvillkor för många är illa utan at t tveka. Men jag skriver oftast om Sverige som du säkert vet.

  SvaraRadera