söndag 21 februari 2010

Den fria viljan måste tillåta även ofrihet

Muslimer, inte minst i Sverige, har jag skrivit om några gånger.

Som jag hela tiden har hävdat så går det inte att tala med tvång eller kvinnoförnedring per automatik med burkor eller liknande former av slöjor, de gånger det handlar om kvinnor som har det av fri vilja. Inte mer än att man hävdar att det är kvinnoförnedrande (eller mansförnedrande) att ha S/M-sex som begränsar någons frihet på ett sätt som de flesta andra anser vara förnedrande på ett negativt sätt.

Jag noterar, som jag hela tiden hävdat, att det finns de kvinnor som gör det av fri vilja, och som dessutom inte tycks vara så hemskt tysta och förskrämda som påstås av de så kallade "kvinnokämpar" som inte vill låta kvinnorna välja själva, utan gärna vill ha klädregler utefter religion som vilken taliban som helst...

Lika lite som man kan dra alla kvinnor från muslimska länder över en kam, som jag skrev om för ett tag sen efter att ha träffat en muslimsk kvinna som bröt radikalt mot mångas fördomar, lika lite kan man uppenbarligen dra alla som säger sig värna om kvinnor över en och samma kam.

När det gäller andra problem när det gäller jämställdhet och kvinnor så saknas många av er allt som oftast...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

13 kommentarer:

 1. Jag håller med till hundra procent. Vissa argumenterar ju emot och menar att kvinnor som dom i artikeln inte RIKTIGT är fria, innerst INNE är dom liksom styrda av sin kultur osv. Men om DET är definitionen på ofrihet så är ju frågan hur många svenskar som kan räknas som "fria"? Det intressanta måste ju vara ifall det är deras män/fäder som står med piskan bakom ryggen på dom och säger att dom ska täcka sej, eller inte. Det verkar som att svaret är "inte" i en hel del fall. Och då blir det ohållbart att säga att en lagstiftning som förbjuder niqaben skulle "befria" dom.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig till hundra procent också! :)

  SvaraRadera
 3. Då är vi överens om att prostitution borde legaliseras.

  SvaraRadera
 4. Schysst och rimligt att jämställa bärandet av burka med att ägna sig åt sadomasochism. Not.

  SvaraRadera
 5. Vari ligger det orimliga? Båda sakerna är saker som få svenskar förstår eller vill själva, men få hävdar att frivillig s/m-sex ska vara förbjudet. Varför ska frivilligt bärande av burka vara förbjudet?

  SvaraRadera
 6. Fri vilja är överskattad. Skall vara V som tycker det är ett argument. Fri vilja - ja men jag är övertygad om att självmordsbombare åberopar detta (svårt att kontrollera efteråt)ävenledes. Vad det handlar om är väl respekt för andra även med avvikande åsikter.

  Vilket ju V partibröder inte direkt uppskattar ,... kommunisterna hade ju arkubuseringar som stående praxis mot de som förbröt sig mot "homo sovieticus" normer, där kollektivism var det högsta idealet. Lenins koncentrationsläger 1918 var det första exemplet på denne politiks respekt för den fria viljan När bytte A R A R sida?

  SvaraRadera
 7. "Mäns sexuella blickar"

  Lite tragisk inställning till att alla män kolla på henne med stormkåta ögon.
  Låter som om att dom bör lära sig att ha en lite mer avslappnad inställning till förhållande mellan män och kvinnor.
  Och som kommunist tycker jag det är märkligt att du inte kräver att isf alla män som är gifta med dessa kvinnor också klär sig i burka,för jämställdhetens skull.

  SvaraRadera
 8. njae, jag såg inte som att det var religionen som var problemet för henne egentligen, utan klädvalet. alla kläder passar inte överallt. funkar inte att glida in med flipflops och shorts på alla arbetsplatser heller, liksom att S/M-utstyrsel inte heller är värst gångbart i alla yrken ;>

  /BLargh

  SvaraRadera
 9. Varför ska frivillig prostitution vara förbjudet? Du har ett logiskt feltänk.

  SvaraRadera
 10. Och den ofria viljan kommer aldrig tillåta frihet. Krig har ofta blivit konsekvensen när dessa två systen stöter samman.

  SvaraRadera
 11. Elias: inte bara prostitution. Alla "fria" val. Som när muslimska homosexuella gifter sig med någon av motsatt kön. Det bör bejakas, det är ju deras fria val. Eller heroinbruk, det ska inte förbjudas bara för att få svenskar förstår det eller vill själva. Individen vet bäst själv.

  SvaraRadera
 12. Nu var det många kommentarer här och lite rörigt så jag hoppas alla som skrev vettigt och inte skrev som Anonym kom fram. Ber om ursäkt om jag missat ngn.

  Lars L - Jag är inte kommunist och försvarar inte Lenin och andras mord och övergrepp.

  Peter - I princip håller jag med dig om att alla borde ha mer avslappnad inställning men självfallet måste alla få ha vilken inställning de vill.

  Blargh - Jag delar den åsikten, att alla kläder inte kan funka på alla arbetsplatser, men framförallt tycker jag inte det funkar med ngn som inte kan arbeta med det motsatta könet på samma arbetsplats.

  Katten - Det finns tillräckligt många som tar skada av det och antalet frivilliga tycks vara få.

  Gotiska Klubben - Sant fast absolut frihet vill få ha.

  William - Jag vet inte om du var ironisk eller inte men heroin tycker jag känns väldigt tveksamt att tillåta eftersom det direkt dödar och kostar samhället mängder.

  SvaraRadera