torsdag 13 maj 2010

Privatiseringarna funkar så lagom bra...

Jag läser Svenssons inlägg om Vådan av privatiseringar, som i huvudsak handlar om vinterns problem för SJ och den dåliga snöröjningen:

Troligen kommer väl Trafikverket i sin tur bli tvunget att kräva skadestånd från de privata företag som man ofta upphandlat snöskottningstjänsterna ifrån. Eventuellt är då tjänsterna upphandlade till så låga priser att skadeståndskrav innebär konkurs för bolagen då dessa inte har marginaler och tillräckligt stora vinster för att klara extra kostander och skadestånd.
Kanske gäller detta inte de företag som Trafikverket (Banverket) men det gäller säkert de underleverantörer och under-underleverantörer som de oliak företagen som Trafikverket använts sig av i sin tur använt. Upphandlingskedjan blir så lång och invecklad att i slutändan är man kanske inte just medveten om vem som ska ha skottat ett visst utrymme på en viss bangård. De minsta enheterna i detta har ju varit enmansföretag som bara kan ha haft hand om en mycket liten del och som i princip består av en gubbe med snöskyffel och utan maskiner. Det finns säkert också delar av järnvägar och bangårdar som i detta system ramlat mellan stolarna. Inte känns det speciellt pålitligt och effektiv inte.
Det är knappast det enda stället som har problem med privatiseringarna, även om det är ett tydligt exempel.


Ett annat exempel är artikeln om den ångrande Mats Hulth som sålde ut Birka Energi vilket gör att inkomsterna går i privata fickor och inte går tillbaka till samhället.


Ytterligare ett annat exempel är det där Filippa Reinfeldt reagerar väldigt vagt, trots att det har visat sig, vilket inte alls är oväntat, att privata vårdgivare hittar på utförd sjukvård och överdriver vad som har gjorts för att få in mer pengar.


I vanliga fall så är moderaterna väldigt kritiska mot oansvarighet med skattepengar. Men när det gäller privata intressen som tjänar pengar på dem så tycks det som om acceptansen är mycket större än den någonsin varit förut...


Det handlar inte bara om pengar, utan som för posten handlar det också om svårighet att alls utföra sitt uppdrag och ett krasst konstaterande att marknaden inte kan ge alla fullgod postservice. Vilket egentligen är självklart eftersom man knappast vill ge sig in på områden som innebär förluster.


Det behövs definitivt en uppryckning hos de rödgröna, som visar på de här problemen och som lyfter fram både "lok"och vagnar i den alliansen nu när det är så jämnt mellan blocken. Det är i det sammanhanget skönt att se att miljöpartiet inte bara går bra i städerna utan även på andra ställen.


Ett parti som Kd, som försöker stå för moralisk rättvisa och stöd till fattiga, visar sin rätta sida i den kritik de framför och allra tydligast blir det vårdnadsbidraget, som de inte alls nämner i senaste debattartikeln hos AB. Lägg till det att de befinner sig i en regering som skär ner på biståndet.


Mer media gp gp dn nsk skd exp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar