onsdag 12 maj 2010

Är det värt priset?

Det är precis som jag sagt tidigare, som få tycks vilja förstå. Supandet är dyrt, även för de som inte är missbrukare, som oftast är vad de flesta tror är de som kostar pengar i alkoholens verkningar.

Men en stor del av kostnaden är också de kostnader som uppstår kring de som inte är missbrukare i klassisk mening.

I senaste numret av Accent Magasin, så finns det en artikelserie som kallas Våldsdrogen Alkohol som visar tydligt hur ställen som tydligt förknippas med alkohol också får konsekvenser.

Som att vart femte anmäld våldtäkt i Stockholm sker på en Finlandsbåt och att polisens insatser mot våld till 75% är kopplade till alkohol, att det är mest anmält våld där det finns krogar och att den används som en ursäkt för våld.

En vårdchef på Södersjukhuset säger att Skulle inte de våldsskadade finnas skulle inte ett enda landsting i Sverige någonsin behöva spara.

Så frågan är varför alkohol accepteras av nästan alla, trots att det stjäl oerhörda resurser som hade kunnat läggas på ställen där de hade behövts bättre? Är det värt priset för sämre sjukvård för alla andra som inte varken direkt eller indirekt kunnat välja bort anledningen till sjukvård?

Uppdaterat Noterar att IOGT-NTO idag på folknykterhetens dag skriver om att Antal misshandelsfall har ökat med 42 procent mellan 1998 och 2008

Uppdaterat 2 En debattartikel idag i Svenskan: Krögarnas intresse går före som visar tydligt hur pengar för krögarna är viktigare än pengar över till annan sjukvård.

Uppdaterat 3 Våldet avfärdas på lösa grunder är rubriken på en artikel hos SvD. Artikeln i sig avfärdar i gengäld alkoholen som orsak till det ökade våldet och ökade brutaliteten genom att inte ens nämna den...

Mer media gt exp dag dag hd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar