lördag 8 maj 2010

Dags för demokrati fullt ut

Jag skrev att det snart bara är hälften kvar  för ett litet tag sen som tycker vi ska ha kungahuset kvar.

Bland annat Peter Althin skriver, trots att han bland annat är känd som kristdemokratisk politiker, en bra debattartikel i dag i Aftonbladet - Så slopar vi kungahuset. När såg man sist så innovativa tilltag av gamla kristdemokrater?

Republikanska föreningen vill att Sverige blir en demokrati fullt ut och inför republik. Frågan om republik öppnar upp för flera valmöjligheter när det gäller regeringsformen. Inom föreningen har framför allt fyra alternativ lyfts fram och diskuterats. I europeisk politik finns huvudsakligen tre olika typer av regeringsformer:
 • En presidentialistisk republik där presidenten både är stats- och regeringschef.
 • En semipresidentialistisk republik där presidenten och premiärministern delar på den verkställande makten.
 • Ett parlamentariskt system där presidenten enbart utgör en ceremoniell person med få politiska maktbefogenheter.
Dessa tre alternativ reser frågan om vilka arbetsuppgifter man vill ge en folkvald president. Eftersom Sverige har en tradition av en statschef som har en ceremoniell roll finns en skepticism mot att införa en president med en lika dekorerande funktion. Därför har föreningens medlemmar börjat diskutera ett fjärde alternativ till regeringsform.
I stället för att införa ett presidentämbete med politisk makt skulle Sverige, om kungahuset avskaffas, kunna bli världens första republik utan statschef.
Genom att ta bort kungen som dekorativ kompromiss mellan vänstern och högern skulle vårt statsskick kunna utvecklas kostnadseffektivt och bli en stark och modern demokrati fullt ut. Statsministern skulle kunna ta över statschefens utrikespolitiska uppgifter och talmannen skulle kunna få utökade inrikespolitiska arbetsuppgifter.
Monarkins minskade stöd kan göra Sverige till världens modernaste republik. De nya opinionssiffrorna och de växande kraven på monarkins avskaffande öppnar upp helt nya möjligheter att utveckla Sverige till en demokrati fullt ut. 
Något som är så väl genomtänkt att någon borde anammat och motionerat om det hela till Vänsterpartiets valkongress.

Mer media dag ab smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Jag har inget emot att vi håller kungahuset om bara näringslivet finansierar dem och jag slipper läsa om deras kärleksliv. :)
  Men det kommer aldrig att hända, så bort med kungahuset.

  SvaraRadera
 2. Jag håller faktiskt med dig, utöver det faktum att jag inte tycker man ska kunna ärva den här typen av titlar.

  Men jag hade haft lättare att acceptera kungahuset om de som har nytta av reklamen faktiskt betalat för den och inte lämpat över den på oss fattiga skattebetalare

  SvaraRadera
 3. Men vad konstigt, jag kommenterade ju förut? Tryckte jag fel när jag skulle posta?

  Hur som helst, jag upprepar mej: Innovativ och intressant idé. Det finns ju ingen internationell lag som säger att alla länder MÅSTE ha en statschef... ändå tar man alltid för givet att alla tvunget måste ha antingen monark eller president.

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara instämma. Jag vet att jag funderat på det länge, redan som barn till och med, om varför man alls måste ha en statschef.

  SvaraRadera