fredag 1 januari 2010

Det är som vanligt...


Det är som vanligt när det är högtider, möjligen julafton undantagen, det blir stökigt. Anledningen är i vanlig ordning i första  hand alkoholen, som sen kombineras med bilkörning, raketer och socialt umgänge.

Det sociala kan jag för all del förstå. Men det är onekligen alldeles för många som blir som killen som ställer en fråga om hur att hantera att han blir social men störig av drickandet. Frågan är varför man själv inte kan komma till insikt om att det ger mer än det tar, och kanske framförallt varför inte omgivningen kan sätta hårt mot hårt?

Jag hoppas det var många som lyssnade till Vit jul-kampanjens budskap till julfirandet, även om jag antar att det var som vanligt, de som bäst behövde lyssna stängde öronen och trodde att det inte gällde dem.

Oavsett vad man försöker skylla våld och olyckor på så kvarstår nästan alltid en enda sak i grunden som ett gemensamt  problem: alkoholen. Eller som en icke nykterist, men sjuksköterska och partikamrat till mig sa: Utan alkoholen så skulle sjukvården få lägga ner mycket, eftersom det skulle minska behovet av sjukvård radikalt.

Det är oerhört märkligt att acceptansen för alkohol är så stor när den kostar så mycket, både i pengar och lidande. Det är inte värt det alls, eller vem vill offra sina anhöriga för lättillgänglig alkohol?

Det märkliga är att det så sällan framkommer när media rapporterar om händelser att det ligger alkoholbruk, som inte alltid behöver vara missbruk, bakom det som händer. Av någon anledning tycks misshandel i samband med alkohol få mycket mindre utrymme i media än de mindre vanliga händelserna som oftast skapar mindre problem och lidande...

Även ab svd nsk hd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar