fredag 23 juli 2010

Det där stämmer inte

Det stämmer knappast att jobbskatteavdraget ökar sysselsättningen. Det ökar möjligen sparandet, som jag och Lisa var inne på i insändaren vi skrev för några dagar sen.

Med lite otur så får det folkpensionärer att stanna kvar på sina anställningar, vilket på lite sikt till och med kan göra att det blir ännu svårare för unga att få jobb.

Så även om man inte kan kalla det för straffskatt för pensionärer, så går det att kalla det för bestraffning, eftersom pensionärer, sjuka och arbetslösa får högre skatt, trots att de är grupper som borde få lite mer eftersom det ökar deras ekonomiska förmåga till inköp och det är sen länge känt att människor med låga inkomster har ett uppdämt behov av inköp, som snarare hade påverkat samhällsekonomin mer positivt än om människor med goda inkomster får ännu mer.

De enda som tjänar på det är bankerna.

Det är bättre att satsa på utbildning av arbetslösa och investeringar i skola och välfärd för att få fler ut i jobb på längre sikt.

I övrigt noterar jag att centern får mycket media idag, inte minst angående deras vacklande jakt på väljare. Så här med facit i hand så ter det sig obegripligt hur det gamla bondepartiet centern kunde hamna i klorna på stureplanscenterns politiker... Inte ens smålandspostens ledarsida förstår det och de brukar annars har förståelse för det mesta som allianspartierna sysslar med...

Helt uppenbart är det inte bara kristdemokraterna som har dålig koll på verklighetens folk... Förståelsen för kd:s patenterande av ett allmänt uttryck skulle jag vilja säga är lika litet som det är för centerns vurmande för grupper nästan så långt från kärnväljarna man kan komma.

Apropå fler saker som inte stämmer, som allianspartierna påstår så har verkligen bidragsberoendet ökat och rut-avdraget främst gynnat redan välbeställda. Det går utan att tveka visa det med trovärdig statistik.

Mer media exp exp exp dag dag dag svd ab hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

12 kommentarer:

 1. Hm... minns en ledare i DN för ett antal år sen, när arbetslösheten var rätt hög samtidigt som ekonomin gick bra. Den gick ut på att det ju verkar fullt möjligt att ha rätt mycket arbetslöshet utan att det skadar samhälls-ekonomin, så man kanske ska sluta se arbetslöshet som nån stor katastrof? Otroligt provokativt, för idag är ju både vänstern och högern överens om att det är hemskt och fruktansvärt med hög arbetslöshet (även om man sen vinklar det lite olika, vänstern till att det är synd om dom arbetslösa och högern till att dom är parasiter som lever på andra). Men kanske finns det nån poäng där? Kanske skulle det förbättra för dom arbetslösa om attityden var att det inte var så himla märkvärdigt, att det varken var en tragedi och jättehemskt och tyck-synd-om ELLER handlade om dumma lata typer som suger ut samhället... utan om man tyckte att det inte var så big deal? Kanske även skulle vara lättare att komma ur arbetslösheten på sikt om det var mindre stigmatiserande... *spånar lite*

  SvaraRadera
 2. I "Den Underbara Arbetslinjens" kölvatten finns en svart baksida med slavliknande konstgjorda arbetsmarknadspolitiska åtgärder och medlemmar i vår grupp blir utsatta för ett massivt förtryck då de blir inskrivna i Jobb och Utvecklingsgarantins Fas 3 där de ska utföra det som moderaterna kallade för "samhällsnyttig tjänst".Idag vet vi att dessa sysselsättningar är legala svartjobb utfärdade av staten. Arbetsförmedlingarna i landet har alltså blivit bemanningsföretag som slussar ut arbetslösa till "tjänster" som inte gagnar de arbetslösa då det inte betalas ut någon lön utan de arbetslösa får jobba på sin ersättning. Däremot får arbetsgivaren 225:- per dag för varje arbetslös de tar sig an. De administrativa kostnaderna för ett sådant projekt är mikroskopiskt. Alltså skär arbetsgivarna guld med täljkniv tach vare Fas 3 i JUG:en!
  Denna lönedumpningsmarknad har skapats medvetet av Alliansen för att på så sätt hålla nere de vanliga lönerna."Passar det inte så stick! Vi kan ta in en Fas 3:are istället, som vi dessutom inte behöver anställa. STATEN FIXAR ALLT!
  Lägg ner Jobb och Utvecklingsgarantin - den garanterat bästa vägen till en modern slavmarknad!

  Linda Åberg
  "Jobb och Utvecklingsgaranterade - Arbetsmarknadspolitik?
  www.jobbochutvecklingsgarnaterade.ning.com

  SvaraRadera
 3. Dvärghunden - Jag är säker på att det är samhällsekonomiskt bäst att ha några procent arbetslösa. Annars är risken att lönerna går upp för mycket och blir dyrare i slutändan för samhället än vad avgifterna för de arbetslösa är. Mänskligt sett är det naturligtvis bättre om alla kan ha ett jobb.

  Linda - Min personliga åsikt är att praktiker hos riktiga företag ska ha med ett tvång, med få undantag, att anställa den som har haft praktik. Det du beskriver låter hemskt.

  SvaraRadera
 4. Jag vill bara bekräfta att det Linda skriver om inte bara låter hemskt - det ÄR hemskt - dessutom alldeles sant...
  Rena vansinnet är det som pågår - det bryter ner människor, och leder inte en millimeter närmre den riktiga "arbetsmarknaden" - och dessutom, precis som Linda också säger: ett sätt för Arrogansen & näringslivet att pressa ner löner för ALLA!

  SvaraRadera
 5. Men dom arbetslösa skulle ju inte ha en sänkande effekt på lönesättningen ifall arbetslöshet var accepterat. Det krävs ju att man håller på och hetsar alla arbetslösa att dom måste-måste-måste skaffa jobb, och piskar på dom med bortre parenteser och sänkt A-kassa och förnedrande löjliga kurser som dom måste gå för att inte få A-kassan indragen etc etc så dom blir desperata efter jobb. Först då kan lönerna hållas nere, eftersom det alltid kommer att finnas nån som desperat gärna tar mitt jobb ifall jag tycker lönen är för låg och hotar att sluta, och eftersom jag förmodligen drar mej för att sluta till att börja med eftersom JAG inte vill få den där piskan på mej.

  Om alla hade attityden att det är lugnt med lite arbetslöshet i samhället, vi har råd att ha lite arbetslösa som går runt och lever på A-kassa eller soc, dom måste inte hetsas och sparkas in på arbetsmarknaden, så skulle det ju inte fungera på det sättet längre.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med dig men att vi ska få se det någonsin kan vi bara drömma om...

  SvaraRadera
 7. Off-topic
  Hej Alltid rött Alltid rätt,
  Jag vet att detta är off-topic, men det verkar ju finnas lite plats för diskussion med tanke på antal inlägg.
  Hur kommer det sig att du använder titeln Alltid rött Alltid rätt?
  mvh
  Henrik

  SvaraRadera
 8. Det står i vänstra kanten men det är nog lätt att missa. Det är en låt från Imperiet från ca 1987 som passade in titelmässigt med tanke på att jag är vänsterpartist.

  SvaraRadera
 9. Jo, det kunde man kanske gissa att du hade inspirerats av något sådant och det är väl gott så.
  Men tycker du inte titeln är något inskränkande m a p på dig själv och dina åsikter?
  mvh
  Henrik

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Här är Linda igen! Jodå, en viss arbetslöshet kommer nog att finnas, kan vi kanske vara överens om.Ett Sverige utan arbetslöshet låter ju som en Utopi.
  Men redan nu har det visat sig att just sådana arbetsmarknadspolitiska program såsom Jobb och Utvecklingsgarantin inte leder till arbete eftersom arbetsgivaren inte tillnärmelsevis har det kravet på sig att anställa som vid ex. en vanlig provanställning. Fas 3-"anställningen" varar som längst i två år och behöver inte innebära att arbetsgivaren anställer den arbetslöse/lösa. Ändå kräver man av den arbetslöse att denne ska söka andra jobb under tiden man är på Fas 3-"anställningen". Visserligen helt OK om detta innebar att den arbetslöse FICK TID till det vilket hos många anordnare av dessa "platser" är nästintill obefintligt då de oftast inte kan bestämmelserna. Arbetsförmedlingen å sin sida är nöjd när saken är ur världen och gärna lägger en sådan Fas 3-person sonika åt sidan. Det har många av medlemmarna i min grupp vittnat om. Eller så är anordnaren så snillrik att de bedyrar att de ska följa bestämmelserna i närvaro av arbetsförmedlingen men när detta är avklarat är detta löfte arkiverat. Det har medlemmar också berättat för mig. Vill man veta mer om Fas 3 och dess konsekvenser för de arbetslösa kan man med lätthet kontakta mig på min hemsida som till den 20 augusti kommer att finnas. Sedan är det fråga om att hemsidan ska bli en betalsida så då är denna grupps existens på nätet hotad. Vi får se vad det blir av det.
  Med detta inlägg vill jag informera om att Jobb och Utvecklingsgarantin har en garanterad inlåsningseffekt på arbetslösa.
  Arbetsmarknadspolitiken har endast ett syfte: Att permanenta en större arbetslöshet och därtill främja en stramare lönepolitik för de som är anställda.

  Linda Åberg
  www.jobbochutvecklingsgaranterade.ning.com

  SvaraRadera
 11. Det var till Henrik, det jag skrev ovan!

  SvaraRadera