onsdag 21 juli 2010

Insändare

Att Orättvisorna ökar under alliansregeringen skrev jag nyss, och insändaren nedan som jag och Lisa Johnsson skickat fram och tillbaka mellan varandra de senaste dagen nedan är i paritet med det inlägget.

Efter lite skickande så blev den så här, efter vi kapat massa snygga formuleringar för att hålla nere antalet ord:


Centerpartiet i Älmhult försöker få läsarna att tro att V vill höja skatterna hur som helst.
Vill ni veta hur vänsterpartiets ideologi fungerar i dagens samhälle, kan vi tipsa om Fagersta, där vänsterpartiet varit störst och i ledning i flera år, och bara går bättre och bättre och som i många år i följd sänkt skatten. Och det händer nu, idag, i verkligheten, i Sverige, bland alldeles ”vanliga” svenskar.

Att centern inte har koll på V må vara hänt. Men att de har dålig koll på jobbskatteavdraget är värre.

Ökad inkomst kan bidra till ökat sparande. Och sparande gör tyvärr inte särskilt mycket för att lyfta oss ur den ekonomiska krisen och påverkar inte Älmhults företagare positivt.
Är det några som längtar efter att få shoppa är det de som har låga inkomster. Så centern borde se till att jobbskatteavdragets pengar kommer arbetslösa och sjukskrivna till godo om de vill öka köpandet. Direkt via högre och fler ersättningar eller indirekt genom åtgärder som får dem att snabbare komma tillbaka i arbete igen.

Däremot har centern rätt i att vänsterpartiet inte tror på jobbskatteavdraget.

För jobbskatteavdraget har inte, som de vill få folk att tro, skapat fler jobb!
Och det lär det heller aldrig göra.

Tanken med jobbskatteavdraget är att människor ska lockas ut på arbetsmarknaden för att de får mer pengar över efter skatt.
Vilka låter då bli att jobba bara för att de måste betala skatt?
Möjligtvis de som har pengar så de klarar sig ändå, och de lär ju inte komma ut och jobba så länge alliansregeringen fortsätter med sina sänkta förmögenhetsskatter.

Men visst har vissa grupper fått mer inkomster sedan jobbskatteavdraget infördes. Det har vi aldrig försökt förneka.

Fast pengar har även försvunnit snabbt ur plånboken genom alliansens besparingar i a-kassa och sjukpeng.

Om man till exempel inte har råd att försäkra sig eller inte alls får möjligheten att göra det på grund av tidigare sjukdomar, låga inkomster eller osäkra anställningsförhållanden, vad vill centern att man ska göra då?
Men kanske centerns”vanliga människor” aldrig blir sjuka eller riskerar utLASning? Med tanke på att de vill fortsätta försämra LAS-reglerna lever de säkerligen i den tron.

För ett år sen var 8,3% i arbetsför ålder arbetslösa i Sverige.  Arbetslösheten i kronobergs län var då 8,1%
Om de arbetslösa mot förmodan inte redan sökt sig ut på arbetsmarknaden, men gör det nu så betyder det bara en sak: arbetslöshetskön blir längre.  Och då spelar ju inte jobbskatteavdraget någon roll, alls.
Detta erkände ordföranden i regeringens finanspolitiska råd i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Hur många jobb skulle då jobbskatteavdraget faktiskt ge?
Om riksbanken låter bli att höja räntan för att facket håller nere löneökningarna och vi löntagare ”nöjer” oss med lägre lön och när alla dagens arbetslösa har fått jobb, alltså? För det är det som krävs.

70 000 jobb, högst,  enligt finanspolitiska rådets ordförande.
70 000 jobb, som kostar 70 miljarder kronor i jobbskatteavdrag, dvs en miljon per ännu icke-existerande jobb. Per år!

Det är dyra jobb.  Dessutom har riksbanken redan börjat höja räntan.

Så vad allianspartierna än försöker slå i er, så kvarstår faktumet att jobbskatteavdraget inte har något som helst med jobben att göra.
Det är en allmän skattesänkning, som visst kan vara kul att uppleva för de som får del av den, men till sist måste vi alla ändå betala.

Om det nu är höjda inkomstskatter som är viktigt så måste vi längre fram få in pengar till bland annat äldreomsorg, vård, skolor, pensioner och sjukpeng, via andra skatter.

Så hur har centern i Älmhult tänkt klara sig utan skattehöjningar, när de vill behålla alla små skolor med sitt låga elevantal kvar i kommunen?
Vad ska de dra in på? Kvaliteten tycks vara mindre viktig för skolorna, barnomsorgen, och vårdens del, än bevarandet av skolbyggnaderna i sig om man ser till centerns lösning.

Vi i vänsterpartiet kommer se till att alla – både ”vanliga” och ovanliga – ska få vara med och betala, efter förmåga och inkomst.

Med vänliga hälsningar och hopp om ett stort valdeltagande,
Lisa Johnsson, Predrag Jankovic, Jerker Nilsson Vänsterpartiet Älmhult




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar