tisdag 20 juli 2010

Ett litet steg framåt för de mänskliga rättigheterna

Rubriken Homosexuella får tillträde till FN, som är i flera av dagens tidningar, ger en nästan skrämselhicka över hur trångsynt mycket är fortfarande, även om Sverige i sig oftast i det här området har lämnat just trångsyntheten mot homosexuella en bit bakom sig.

Nu handlar det om en rättighetsgrupp för homosexuella som vill ha konsultativ status hos Esosoc (som är FN:s ekonomiska och sociala råd. Det vore på tiden och naturligtvis är det beklämmande, när man ser på röstningssiffrorna, att 26 länder röstar emot eller lägger ner sina röster, när bara 23 röstar för.

Skönt är att se att det ofta kritiserade och ibland av högerkristna för hårt influerade USA faktiskt varit en av de drivande sidorna i denna fråga.

Att Kina, Ryssland och Egypten, med sina problem med demokratiska rättigheter är emot förvånar mig dessvärre mindre...

Dagens skriver om ett bakslag för demokratin, dock inte om ämnet ovan. Men just händelsen ovan är en framgång för demokratin och förhoppningsvis kan det i förlängningen, på sikt, påverka även de här länderna att ändra inställning i sin syn på homosexuella.

Mer media hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Visst är det intressant att ingen "kristen" stat finns med bland "skurkstaterna"?

    Och visst är det märkligt att av de fem värsta är tre ateistiska kommuniststater (dvs vänster) och bara två muslimska (höger eller snarare teokratiska).

    Det får mig att dra slutsatsen att lösningen är kristendom och att vi däremot måste akta oss för kommunism och islam, eller?

    SvaraRadera
  2. Ryssland, som nämns i artikeln, är rysk-ortodoxt kristen så vitt jag vet. Det är möjligt att de inte är en skurkstat, vilket beror lite på hur man definierar en skurkstat. Men de har ju uppenbara brister i mänskliga rättigheter och demokratifrågor i många fall.

    Det var längesen Kina var kommunistiskt och ska man se på hur den nuvarande svenska regeringen håller dem om ryggen, och vänsterpartiet kritiserar dem, så är då frågan vad den svenska regeringen är? En kommunistisk skurkstat kanske?

    Det är inte så särskilt många år sen det var gott om kravaller och bombdåd på Irland med kristna förtecken och som amerikanska abortmotståndare dödade läkare så jag står fast vid min åsikt att det är fanatisk tro som är problemet och inte vilken tro man har.

    SvaraRadera