söndag 11 juli 2010

Varför inte förhindra alla farliga hundar?

Det är ett, i bästa fall, halvbra förslag som Odell lägger fram, när han vill förbjuda farliga kamphundar.

En hund kan, bland alla andra saker, definitivt vara lika effektivt som ett vapen, oavsett om det är medvetet från ägaren eller inte. Möjligen är det här vapnet svårare att styra eftersom den har en egen vilja, inte minst om det är en ägare som har dålig disciplin över hunden.

Det märks, inte minst via alla prylar man kan köpa till sin hund, att hundägandet fått ett uppsving över hela världen.

Det ger också att det blir fler hundägare som inte kan hantera sin hund på ett vettigt sätt.

Som jag skrivit om tidigare så har jag blivit påhoppad och biten av okopplade hundar, som alla har det gemensamt att de var av vanliga raser som vi alla känner till, den senaste gången gällde det en schäfer.

Hade Odell tänkt lite längre så hade han föreslagit ett generellt kopplingsförbud eller möjligen, som någon föreslog, i ett gammalt inlägg, tvång att använda munkorg, vilket gör hunden något friare om man anser det vara viktigt.

Det hade skyddat alla andra betydligt mer än att plocka bort de hundraser som i teorin är farligast. I praktiken är skillnaderna mellan individerna, både när det gäller hundar och ägarna, större än mellan de flesta raserna.

Jag tror alla, som ett exempel, träffat på väldigt opålitliga schäfrar precis som alla träffat på riktiga knähundar till schäfrar.

Uppdaterat Jag noterar idag att en Hundexpert dömer ut förslaget och andra och konstaterar precis som jag att det är många hundar, utöver de påstådda kamphundarna som kan orsaka stora skador.

Däremot ger han inga direkta lösningar på problemet...

Mer media sds dag dag gp gp gp gp dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

11 kommentarer:

  1. kan ni sluta kalla en hel drös med olika hundraser för kamphundar det är rent skitsnack förbjud då alla hundar då dom blir kamphundar först då människor gjort dom till det. Ännu en gång visar Mats Odhell vilken inkompetent jubelidiot han är sådana här lagar är bara tandlösa och fega det visar bara hur ryggradslösa våra politiker är då man inte vågar ta itu med det riktiga problemet dvs ägarna inse faktum alla människor ska inte få ha djur det är kanske dags för Sverige att införa körkort/license för hundar inte förbjuda olika hundraser  

    SvaraRadera
  2. Det är inte halvbra, det är skitdåligt. Det enda som i bästa fall kommer att hända är att de kriminella skaffar en annan ras. Eller också kallar de bara sin hund för blandras. När Sverige under slutet på 90-talet testade ett rasförbud försvann varenda renrasig American Pitbull Terrier över natten. ALLA var blandras helt plötsligt. APBT-uppfödare lider fortfarande av sviterna efter det eftersom ingen riktigt har koll på vad som kommer in för gener. Amstaffuppfödarna (en ras som dessutom är godkänd av SKK) har lagt ner ett hästjobb på att få sina linjer kartlagda. Det här populistiska skitsnacket skulle bara få fram en massa konstiga hundar som är värre än de som Odell vill ha bort.

    I Sverige, under 2009, genomförda mentalbeskrivningar visar att av 372
    testade american staffordshire terriers endast 1 visade oacceptabelt
    beteende.

    Av 444 staffordshire bullterriers var antalet 0. Det säger en del om stabiliteten! Nu är ju iofs inte staffen en ras som är hotad av de livrädda (än), men som sagt, det säger något. Dessa siffror är enkla att kolla med SKK och rasklubbarna.

    SvaraRadera
  3. Nattsvart-Fast kamphundar som definition existerar, även om det inte är skarpa gränser för vad som är en kamphund.
    Jag tycker fortfarande att koppel eller munkorgstvång är bäst.

    Nicklas - Det halvbra ligger i att någon vill göra något åt problemet, men som sagt så finns det andra raser som går att göra farliga, även om jag tycker det är vanliga raser med vanliga ägare, som inte orkar bry sig tillräckligt, är det största problemet.

    SvaraRadera
  4. Jo det stämmer. Min lilla staffetik har under sommaren och våren blivit attackerad i skarpt läge av 4 stycken såna där bjäfsiga lurviga småhundar som är totalt ouppfostrade eftersom deras lata mattar och hussar tror att de köpt en leksak och inte en hund. Hon hade lätt kunnat filea samtliga av dem, men stod bara där och blev biten av tre av dem (den fjärde trodde hon ville leka och buffade på med nosen så att den trillade) tills jag lyckades slita bort dem.

    Vem tror att media hade varit intresserad av en sån historia? "Kamphund attackerad av dvärgpudel! Illa biten!"? Men det var just vad som hände.

    Tänkte på definitionen av en kamphund också. Det är just "en hund som uppfostrats till, eller används för, kamp mot andra hundar eller andra djur". Det kan vara en labrador. Eller en pitbull. Eller en blandras.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker du ska testa media ärligt talat för jag tror de kan vara intresserade.

    SvaraRadera
  6. Tyvärr är varken strikt koppeltvång eller munkorg en lösning. De enda som skulle bry sig är de skötsamma hundägare vars hundar inte är ett problem. Buset skulle strunta i det.
    Och hur man än vänder på det är varken koppeltvång eller munkorg på alla hundar humant eller förenligt med djurskyddslagstiftning - det skulle definitivt göra många fler hundar stressade och därmed oberäkneliga.

    Till sist: Hur stort är problemet? Det verkar vara fler barn som skadas av studsmattor än av hundar. Äkta hundrädsla har jag stor respekt för, men det verkar lite som att det blivit "inne" att vara obestämt oc obefogat ängslig för "farliga" hundar, lite som en del är obestämt - och obefogat - rädda för varg.

    SvaraRadera
  7. Varför skulle hundar i koppel eller med munkorg stressa dem mer? Jag springer ofta och har blivit påhoppad och biten flera gånger genom åren så hos mig är hundrädslan befogad och det är inte "bus" det handlar om, utan vanliga människor med vanliga raser.

    SvaraRadera
  8. http://gt.expressen.se/ledare/1.2034963/debatt-ge--%20hundagare-undervisning

    Där är mitt förslag på vad att göra istället. Kom tyvärr inte med i exprssens artikel.

    Ronny Boström

    SvaraRadera
  9. Undervisning är också något som är bättre än inget alls. Men jag tror det är som med körkort till bil: Det behövs och gör naturligtvis bilförarna bättre. Men nog finns det många som inte följer de regler de bör följa trots körkort? Jag har svårt att se att hundförare med körkort bli bättre än de med bilkörkort.

    SvaraRadera
  10. Jag tror också det största problemet är helt vanliga människor som helt enkelt har dålig koll på hunden. Hundar kan jaga och bita joggare i ren lekfullhet - alltså det är ju ingen tröst för joggaren, jag menar bara att det absolut inte måste vara vare sej en aggressiv hund eller en elak eller ovanligt idiotisk ägare. Räcker att ägaren är lite slapp och inte har så bra koll.

    Sen tycker jag ändå inte man ska ändra nån lagstiftning öht. Bara börja använda dom lagar vi redan har. Och använda dom som det är tänkt, inte gå från att först göra nada åt trubbel-hundar till att helt plötsligt slita hundar från sina ägare och kräva avlivning som FÖRSTA åtgärd när en hund bitit nån (enligt lagen så ska man belägga den individuella hunden med koppel- och munkorgs-tvång i första hand).

    SvaraRadera
  11. Jag håller med dig i allt, men jag tycker det är tråkigt att man ska vänta tills något händer innan man för fram en sån regel.

    SvaraRadera