söndag 6 juni 2010

Det här med hundar...

Jag har skrivit tidigare om bland annat kopplingstvång på hundar och konstaterar när jag läser om rasförbud i Danmark på vissa raser och hur Aftonbladets läsare vill ha rasförbud, precis som det är på väg att bli i Danmark.

Jag har blivit jagad och biten några gånger genom åren när jag har löptränat. Jag har aldrig blivit påhoppad av en mördarhund, eller något som ens påminner om att vara det, utan enbart vanliga raser. Att det däremot finns raser som är värre att bli biten av betvivlar jag inte en sekund och att det finns raser som är mer svårbemästrade för en ägare är jag också medveten om.

Men eftersom de flesta hundar är vanliga raser så är det snarast hårdare krav på ägarna som måste ställas, och det i kombination med ett kopplingstvång, med undantag möjligen för jaktträning och liknande.

Det finns tyvärr gott om exempel på hur svårt det är att döma en ägare för att han har hunden okopplad, även om den biter. Det första exemplet jag läser om att det faktiskt händer att hundägare blir dömda för okopplade hundar är från Eslöv för några dagar sen.

De senaste hundarna jag blivit påhoppad av är för övrigt schäfrar, som inte är en ras någon ser som mördarhund, men som jag tror att alla inser har god möjlighet att skada barn, vuxna, andra hundar och vilda djur rejält.

Mer media sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

 1. Hur många av alla de här som tror sig vara hundexperter har träffat en sk "kamphund"? Jag menar alltså omgåtts med en i några minuter! Jag har en Pittbull/Amstaff, hur snäll och go hund som helst! Fullständigt värdelös som vakthund, vem som än kommer och hälsar på blir de välkommnade som en kär gammal vän till honom, även de han aldrig träffat tidigare! Ger mig tusan på att ev. inbrottstjuvar skulle få härja fritt i mitt hus bara de klappade honom medan de bar ut mina saker! Han har även hundkompisar han leker med ibland utan att försöka "döda" dem, de har hur kul som helst tillsammans! Så, så farlig är han! Jag har nog inte haft någon mjukare hund att fostra! Det är enbart ett ägarproblem och inget annat, många skaffar en "kamphund" som "statusobjekt" utan att vara medvetna om vilket ansvar det innebär att vara hundägare, till vilken ras det vara må! Jag har alltid min hund kopplad, aldrig lös i trädgården! Han släpps bara lös på vissa platser där människor i normala fall inte rör sig, vilket är lätt för mig då jag bor nära stora skogar! Man MÅSTE som hundägare alltid visa respekt mot sina medmänniskor, alla vill inte möta en lösspringande hund och skall också slippa att få göra det! Så vad det handlar om är hundägare som är omedvetna/respektlösa om sitt ansvar och vad det innebär att vara ägare till en ras som är kraftfull och full av energi! Vissa är helt enkelt olämpliga att överhuvudtaget vara hundägare precis som det finns människor som är olämpliga att inneha vapen! Skall vi då också förbjuda vapen? Det finns en stor mängd seriösa jägare och tävlingsskyttar i det här landet, hur många av dem orsakar samhället besvär med sina vapen? Det är de illegala vapnen som orsakar problem, inte de legala! Om vi gör flera hundraser illegala, kommer problemet med oseriösa hundägare att minska? Nä, de kommer bara att övergå till andra raser! Hur många är gamla nog att minnas alla problem med Schäferhundar för många år sedan? Då fanns det massor med "galna" Schäfrar, många missbrukar hade dem som försvar! Så förbjuder vi kamphundar ligger väl Schäfern i farosonen för att bli nästa förbjudna hundras hundras då många som inte borde vara hundägare kanske väljer den som "statushund"! Så återigen, det är ett ägarproblem och inget annat! Om man som hundägare tar sitt ansvar och visar respekt mot andra människor är det ingen hund som orsakar problem i samhället!!!

  SvaraRadera
 2. Kent K - Nä jag tycker inte man ska förbjuda vissa hundar men däremot tycker jag att det ska vara kopplingstvång över allt och alltid, även i skogar som du skriver om, både för att där kan finnas människor, men att det framförallt finns vilda djur där som inte behöver bli jagade och skadade av hundar.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig att kopplingstvång på många platser vorer en lösning men då samtigt som man bygger upp särskilda rasthagar där hundarna kan vara lösa. Många länder nere i Europa har munkorgstvång på allmänna kommunikationer och tättbebyggda områden. Kanske inte så kul men bättre än hundförbud. Det gäller att hitta en balans som är bra för så många som möjligt.

  SvaraRadera
 4. Jag instämmer med vad du säger om rasthagarna!

  Munkorg tänker jag inte på eftersom det är relativt ovanligt, men en hund med munkorg kan ju onekligen vara lös oftare eftersom den är relativt ofarlig, även om den fortfarande kan skrämma både djur och människor.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker faktiskt lagarna är bra som dom är. Det är koppeltvång i många tätorter, och i naturen måste man ha hunden under "sån uppsikt att den inte kan driva eller riva vilt" (tar ur minnet, men ungefär så) hela året, samt "under sån uppsikt som om den vore kopplad" vår/sommar. Sen finns det lite undantag för vissa kategorier hundar. Det finns också ett förbud mot avel i syfte att ta fram ovanligt aggressiva hundar redan.

  Det enda problemet är att brott mot hundrelaterade lagar inte tas på allvar. Inte att det finns för lite lagar. (Och ja, jag håller MED om att många människor är fruktansvärt oansvariga när det gäller att släppa hunden lös i skogen... men jag tror detta skulle förbättras nåt enormt om folk visste att dom faktiskt riskerade nån sorts påföljd ifall deras hund under lössläpptheten muckade med andra hundar, joggare eller rådjur.)

  Jo en sak till: Det vore ju himla bra om folk i allmänhet lärde sej att ha lite respekt för hundar. När jag var liten fick jag lära mej att man aldrig ska gå fram och hälsa på en främmande hund utan att fråga. Nu för tiden utgår MÅNGA föräldrar ifrån att det är deras barns rättighet att kasta sej om halsen på vilken främmande jycke som helst, och hundägarnas ansvar att en hund som inte gillar att bli överfallen av en främmande människa hålls bakom lås och bom. Med tanke på detta är det egentligen konstigt att inte FLER barn blir bitna av hundar...
  För ett tag sen var det t ex en liten flicka som blev biten av en softie. Ägaren hade sagt att flickan inte fick klappa för att hunden inte var förjust i barn, och han hade sin hund i koppel. Flickan gör då ändå en rusning rakt på hunden för att klappa den, varpå hon får ett bett som måste sys. Hunden avlivades sen (varför fattar jag inte), och flickans mamma ansåg att alla hundar som inte gillar barn konstant borde ha munkorg.
  Ungefär som om en mamma skulle låta sitt barn springa rakt ut i trafiken och bli skadad, och sen skylla på dom dumma bilarna.

  SvaraRadera
 6. Jag håller absolut med om att de lagarna borde tas på större allvar!

  Men jag håller absolut med om att föräldrar har ansvar för sina barn också!

  SvaraRadera