tisdag 4 januari 2011

Centern har slut på idéer

För några dagar sen så skrev jag om centerpartisten Stefan Hanna som vill ha straffbeskattning för feta, vilket inte bara är helt horribelt, utan även mycket märkligt eftersom hans parti snarare är drivande inom matområdet och att Sverige ska hosta upp sig några snäpp inom det området, för att tjäna mer pengar.

Idag är centerpartisten Maud Olofsson som kommer med lite nya idéer för centerns politik, som går tvärtemot allianspartiernas politik på vissa punkter, som bland annat vill ge möjligheten för elever att betygssätta lärare.

Själv skrev jag om det inför valet, då bland annat socialdemokraterna i Malmö kom  med ett liknande förslag.

Det har tidigare prövats i Trelleborg, där allianspartierna var för det hela, och ett liknande sätt har testats i Malmö där eleverna gav lärarna bra betyg:

















I ett pilotförsök har eleverna fått en enkät med 18 olika påståenden om sina lärare. Det handlade bland annat om lärarens förmåga att förmedla kunskap som till exempel ”min lärare förklarar så att jag förstår”.
De fick också påståenden om trivsel och ordning som bland annat ”min lärare ser till att ingen blir mobbad”.
Eleverna har sedan fått fylla i hur bra påståendet stämmer på läraren på en femgradig skala.
Ursprunget till projektet är ett förslag från Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu som efter att ha sett SVT: s uppmärksammade dokumentärserie klass 9A blev inspirerad att utvärdera hur bra lärarna i Malmö egentligen var.
Förslaget kallades snabbt för lärarbetyg och väckte protester från både fackligt och politiskt håll. Ordet betyg uppfattades av många som mycket laddat men det är egentligen inget betyg säger Henric Kahlmeter som leder projektet för Malmö stads räkning.
– Vår förhoppning är att när lärarna har gjort det här tillsammans med klassen och visar upp resultatet så ska det ske en god diskussion om innehåll och form i undervisningen.
Men att kalla det för betyg är inte helt fel tycker Annelie van Lunteren på Möllevångskolan och berättar att det fanns en viss oro på lärarrummet.
– Jag tror att lärare är rädda för att bli betygsatta. De tycker inte att eleverna ska sätta betyg på mig. Jag tror de är rädda för att om man är en tuff lärare som själv är hård i bedömningarna så ska man få det tillbaka. Det är viktigt att tänka på att det bara är en temperaturmätning.
De flesta lärare kan nu andas ut andas ut. Nästan alla fick över fyra i snitt på den femgradiga skalan, högre än man hoppats på. Än så länge har försöket bara gjorts på 14 skolor men det kan det bli obligatoriskt på alla Malmös skolor nästa år.
Annelie van Lunteren tyckte att det var en nyttig upplevelse och hoppas kunna använda sig av omdömet i sitt fortsatta arbete.
– Det var ett bra snitt sen var det vissa bitar som var lägre och vissa som var högre. Det kan ge mig vägledning. Att jag tänker jaha, inte har jag tänkt på att det här var min svaga punkt och eller att det här var min mest starka från elevernas synvinkel. Det ger en vink till mig om hur jag ska arbeta vidare, säger Annelie van Lunteren, lärare på Möllevångskolan i Malmö.
Läser man igenom citatet ovan, och gärna hela artikeln, så kan man snabbt konstatera att det i själva verket är ett bra förslag att ge eleverna möjlighet att tala om hur lärarna fungerar. Exempelvis är frågan om lärarens förmåga att ge eleverna kunskap något som är lysande att låta dem bedöma, för vilka är mer lämpad att avgöra det än eleven själv?

Det är bara ett problem. Det är knappast ett nytt förslag, det är knappast Maud Olofssons förslag och det är framförallt ett förslag som inte alls har gillats av alliansen på riksnivå tidigare, vilket omöjliggör en sammanslagning av på pappret så vitt skilda partier.

På något sätt så får man ändå säga att fettskatten är lite mer innovativ och ny, men knappast något som är lämpligt att genomföra, om man inte börjar straffbeskatta alla andra som gör något hälsovådligt också. Exempelvis som centerpartisten Helen Törnqvist som tycker att man ska ge höjda avgifter till de med astma och exem, som hon själv har för att "lyssna mer noga på sin läkare, medicinera rätt och sköta sin hud ordentligt".

Ja herregud så mycket skit man ska behöva höra. Är man inte redan motiverad nog, med tanke på att man inte är frisk och har symptom, så är det nog snarast Törnqvist själv som har personliga problem. Vi andra sköter oss bra nog som det är och rent ekonomiskt så är det redan fattig som det är om man inte är frisk nog att kunna jobba heltid.

Ett mer lämpligt förslag från centern, med tanke på vilken minister fru Olofsson är, är inom området av att göra det attraktivare att starta företag. Men där tycks idéerna har sinat helt. Vilket gör att moderaterna kommer att fortsätta växa och likt jätten Glufs Glufs sätta i sig de andra partierna, som har svårt att få gehör för sina hjärtefrågor, både på gott och ont.

Vilket någonstans i slutändan ändå är en välgärning för alla oss andra på sikt eftersom det minskar väljarbasen för alliansen.

Uppdaterat Noterar nu några dagar senare att C och Fp:s ungdomsförbund vill slå ihop partierna och på sikt har jag svårt att se att något annat är en möjlig väg att gå, om inte styrkeförhållanden i allianspartierna ändras drastiskt. Det öppnar också upp för ett faktiskt liberalt parti att få plats.

Men å andra sidan så känns det omöjligt med tanke på att man är rätt långt ifrån varandra i ett antal olika frågor, som exempelvis de här frågorna ovan nämnda inom skolan.

Mer media dn ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd hd smp smp smp gp gp gp dag dag dag dag nsk nsk gp gp gp skd skd kvp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. astmatiskt ofet psyksjuk7 januari 2011 kl. 10:27

    "På något sätt så får man ändå säga att fettskatten är lite mer innovativ och ny, men knappast något som är lämpligt att genomföra, om man inte börjar straffbeskatta alla andra som gör något hälsovådligt också."

    Fast precis detta har vi gjort i årtionden mot alkoholism och rökning, och konsensus är att det faktiskt fungerar.


    "Exempelvis som centerpartisten Helen Törnqvist som tycker att man ska ge höjda avgifter till de med astma och exem, som hon själv har för att "lyssna mer noga på sin läkare, medicinera rätt och sköta sin hud ordentligt"."

    Det är inte en bra jämförelse. Endast en liten andel av de feta lider av sjukdom, om nu inte disciplinbrist är en sjukdom. Det finns all anledning att tro att vi får färre feta om vi har åldergränser och högt pris på läsk och godis.

    *Alla* som har astma lider av en klart mätbar sjukdom. Det finns ingen anledning att tro att de blir friskare av att straffbeskattas.

    Det hela är mycket enkelt. Feta bör straffbeskattas så att de inte blir feta. Pengarna kan användas till verkligt sjuka: feta, astmatiker, psykiskt sjuka, osv

    SvaraRadera
  2. Nej det har man inte gjort. Man straffbeskattar skadliga varor, inte människor som mår dåligt, i de exempel du tar. Det tycker jag är vettigt.

    Det du kallar disciplinbrist kan lika gärna ha att göra med exempelvis depression eller liknande.

    SvaraRadera