torsdag 30 december 2010

Borde inte samma resonemang gälla andra droger också?

I förrgår skrev jag i Vad var det jag sa? om hur utförsäljningen av Apoteken i Sverige fick de negativa bieffekter som det varnats för, och som Danmark nu försöker reglera bort via lagar, det blev mer försäljning av mediciner som kan ge skador och beroende och de används även vid självmordsförsök och dåligt mående.

Många argumenterar mot det via att problemet är att unga kvinnor mår dåligt, och det kan jag till stora delar hålla med om.

Samtidigt så har vi lägre skatter än någonsin och någonstans måste det betalas, via exempelvis mindre möjlighet för unga till psykiatrisk hjälp.

Många av resonemangen och argumenten, om att det är måendet och inte de lättillgängliga medicinerna som är problemet, är de samma som i dagens ledarsida i Skånska Dagbladet:

Röster har höjts för ett förbud för personer under arton att köpa receptfria läkemedel. Regeringen och socialminister Göran Hägglunds entydiga nej till ett sådant förslag är positivt. Det är knappast tillgången till medicinen som är huvudproblemet, eller ens bör vara huvudfrågan. Att unga kvinnor får allt sämre psykisk hälsa har inget med tillgången på Alvedon att göra: problemet blir inte mindre om det är en mer traditionell metod som används vid dessa sätt att påkalla uppmärksamhet och be om hjälp från vuxenvärlden: tvärtom är ett förbud av symtomet snarare än att tackla sjukdomen ett sätt att sopa problemet under mattan. 

Däremot antyder överanvändningens natur att ungdomar och förmodligen även övriga som köper receptfria värktabletter inte har klart för sig vilka biverkningar de har: att överanvändning av värktabletter ger huvudvärk som biverkning kan inte vara välkänt. Vem vill överanvända en medicin som orsakar problemet du vill medicinera mot?
Frågan som bör ställas är hur stort ansvar staten och individuella försäljare har för att få ut denna information och hur detta kan genomföras på bästa sätt, för att få missbruket och missförstånden att upphöra. Allt annat är en felprioritering.
Exakt det som står ovan går att använda mot både alkohol och tobak, och varför inte även mot narkotika och övriga beroendeframkallande substanser.

Konstigt nog så hör vi, åtminstone från etablissemanget i form av politiker och journalister, oerhört sällan om att vi ska ändra åldersgränser på de grupperna av "varor".

På många sätt är engelskans ord "drug" betydligt bättre, med distinktionen "illegal drug", som visar att det är på många sätt en gemensam grupp av varor och substanser, som rätt använt kan ha sin rättmätiga existens men annars vara direkt farligt.

Det finns ingen anledning att inte ha åldersgränser av samma typ som man har på tobak eller alkohol när det handlar om uppenbart skadliga och lättmissbrukade produkter.

Annars kan vi väl lika gärna släppa allt annat fritt också eller varför inte låta bli att ha åldersgränser för körkort och bilkörning? Riskerna med det utgår jag ifrån att ni tycker går att informera bort...

Att det inte fungerar som påstods och många trodde på visas tydligt av att många butiker bryter mot lagen och att det är en varning inför att släppa alkoholen fri i vanliga butiker och för att dra tillbaka medicinerna där de hör hemma, i specialbutiker typ renodlade Apotek.

Mer media svd svd svd svd svd svd svd dn dn smp gp gp dag hd hd exp ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

17 kommentarer:

 1. Så rätt, så självklart enkelt att förstå, men marknadsfundamentalisterna på det här området bär tydligen väldigt mörka glasögon där det uppenbara inte syns.

  SvaraRadera
 2. Det kommer knappast att förändra någonting.

  75% av alla lyckade självmord utförs av pojkar.

  Men det är allmänt känt(och konstaterat) Att det endast är inom gruppen flickor som alvedon och värktabletter är vanligt.
  Killar tar generellt liv av sig effektivare(då nästan alla självmord från killar lyckas).

  Så 75% av alla självmord kommer ändå att ske.

  SvaraRadera
 3. Per - Jag kan bara hålla med dig!

  Andreas - Pojkar och män är våldsammare och dör i förtid på många andra sätt än via självmord också, jämfört med tjejer och kvinnor. Frågan är hur man ska styra upp att de har märkbart högre dödlighet överhuvudtaget? Många dödsfall har f ö med alkohol att göra.

  SvaraRadera
 4. "Pojkar och män är våldsammare"

  Är det inte fördomsfullt att generalisera som du gör?Kan man göra likadant med muslimer?

  SvaraRadera
 5. Statistiskt sett går det att bevisa att män är våldsammare eftersom de blir dömda för fler våldsbrott än vad kvinnor blir.

  SvaraRadera
 6. Det finns ju dock ingen anledning att gå på hela reformen; paracetamol är problemet, inte antihistaminer, inte ipren, inte nässprayer och inte svaga kortisonsalvor, för att ta några exempel. Paracetamol är farligt - även om det är klart att ansvarsfulla handlare skulle kunna sköta försäljning av Alvedon så vore det nog bättre att i vart fall för ett tag föra över paracetamol till de preparat som, trots att de är receptfria, enbart får säljas på apotek. Att säga att 'medicinerna' skall tillbaka till apoteken är ju att vara alldeles för svepande!

  (Det här har ju dock inte med apoteksreformen/liberaliseringen att göra; sälja receptfritt på ICA hade man ju kunnat göra även med bibehållt monopol.)

  SvaraRadera
 7. Nässpray, som ett exempel, kan du bli beroende av och inte bara förstöra dina slemhinnor i näsan för gott utan till och med få hål i näsväggen av.

  SvaraRadera
 8. Jerker

  Och statistiken visar att folk från vissa länder är mer benägna att begå brott än andra,håller du med?

  SvaraRadera
 9. Men du dör inte en plågsam död om du överdoserar det. Ja, man kanske dör om man dricker en halvliter men ja...nä din agenda är inte att bevara unga människors liv utan snarare att bevara och försvara en kvasikommunism.

  SvaraRadera
 10. Alex - Det stämmer alldeles säkert att så är fallet. Så är det däremot överallt och stämde redan på den tiden då svenskar utvandrade i stor utsträckning till USA på 1800-talet.

  Kalle - Sen när blev du läkare nog att veta vad en dödlig eller skadlig dos är? Men visst finns det värre saker än det här och det är alkohol men det är du å andra sidan inte intresserad av att diskutera heller :)

  SvaraRadera
 11. Jerker

  Om invandringen medför ökad brottslighet som du säger,är det då inte läge att se över antalet som kommer hit?Hur många gängkrig i förorterna ska vi ha?

  SvaraRadera
 12. Om det är så att lite pengar, könstillhörighet, socialt låg status och ökningen av människor med dålig ekonomi, borde vi inte i så fall ge folk bättre ekonomiska förutsättningar? Här har du ytterligare en sak som påverkar mer än bakgrund som du inte vill göra något åt och som hade påverkat människors vilja till våld.

  SvaraRadera
 13. Jag är intresserad och jag har läsförmåga, på fass.se står det ganska i klartext vad som är farlig överdos och vad effekterna av en överdos innebär. Jag behöver således inte vara läkare för att kunna läsa mej till korrekt information. Att du jämför alkohol med paracetamol är bara patetiskt. För att du ska dö av en överdos alkohol krävs det nära nog att man injicerar det, i de flesta fall man intar dödligt farliga mängder alkohol oralt kräks man upp det innan det går så illa att man dör. Så är det inte med paracetamol och äter man maxdos paracetamol dagligen under en tid kan det räcka med en 50% ökning av dosen en dag för att man ska få svåra irreversibla skador på levern. Levern hanterar överdos av alkohol mångfalt bättre och skadorna man får på levern vid måttligt alkoholmissbruk är reversibla, levern kan alltså läka eller att man nyttjar den överkapacitet levern faktiskt har. 2/3-delar av levern är ren överkapacitet och man överlever utan större problem med en tredjedel av levern. Det paracetamol gör med levern är inte jämförbart med det alkohol gör med levern. Jag håller dock med om att det dricks för mycket alkohol i det här landet fast ser man det relativt till många andra länder så dricks det väldigt lite. Frågan är om det verkligen är så illa i Sverige, sett ur ett samhällsperspektiv.

  SvaraRadera
 14. Jerker

  De rödgröna satt vid makten 1994-2006,tycker du att ni lyckades ge folk bättre ekonomiska förutsättningar?Hur kommer det sig att vissa grupper är kraftigt överrepresenterade i brottslighet även med hänsyn till socioekonomiska faktorer?Är detta något vi ska blunda för?

  SvaraRadera
 15. Kalle - Det beror naturligtvis på hur mkt och hur ofta du tar stora doser paracetamol.

  Alex - Nu förvanskar du historien. Det var sossarna som hade regeringsmakten då, inte de rödgröna. Du menar att män är överrepresenterade? Nä det tycker jag verkligen inte att vi ska blunda för.

  SvaraRadera
 16. Börjar det krackelera för dej nu Jerker? Du upprepar det Jag har skrivit och du vill få det att verka som Du skrivit något viktigt.

  SvaraRadera