onsdag 5 januari 2011

Grattis till er som inte är sjuka


Jag läser ledarskribent Sanna Raymans grattis till de orter som hon tycker har tjänat på apoteksreformen men nämner inte ett ord om de risker och skador som finns rapporterade, bland annat i hennes egen Svenska Dagbladet, under den senaste tiden och som nu det annars så förmyndarobenägna Danmark överväger att införa lagar kring...

Även de saker Rayman nämner berör ett mycket litet fåtal orter, de flesta av oss, utanför storstäderna, har ett och samma Apotek, ibland med annat namn än förut, som förut att vända oss till vilket knappast ger någon ökad konkurrens heller.

Apoteket Hjärtat försökte min, i meniérs sjuka, sambo ringa för att få veta om de hade hennes mediciner hemma. Det är illa att de inte kan se in hos konkurenterna vilka mediciner de har på lager, för att som det är här på landet att slippa åka 15-20 mil för att titta in på alla de olika apotek som finns i Ljungby och Växjö, som är våra grannkommuner.

De kunde inte ens, på deras centrala nummer, se in i de enskilda butikernas lager inom den egna kedjan, utan var tvungen att koppla vidare till varje butik, som i sin tur inte kunde koppla vidare till den central växeln.

Lät det som något som gick snabbt? Nej inte alls, för det var en kvarts väntetid till varje butik och en kvart varje gång hon blev kopplad till växeln igen och fick tillbringa en bra bit över en timme innan hon kunde få svar...

Tala om att det var lättare och gick snabbare när det fanns en kedja som hade insyn i alla andra apoteks lager. Och tala framförallt om hur högt förtroende Apoteket hade då!

Men det är uppenbart inte omsorgen om människorna som är viktig i den här förändringen som bland annat Göran Hägglund var djupt involverad i. I synnerhet inte de som är i stort behov av sina mediciner för att må bra, möjligen för de som glömt att köpa huvudvärkstabletter till baksmällan...Det hela påminner om både situationen med tågtrafiken och elmarknaden som numera bara har ett litet fåtal elproduktionsbolag och högre priser och det finns ingen anledning att tro annat än att det ska skapas ett oligopol även inom Apoteksmarknaden också.


Det känns som om argumentationen mot vindkraft och för den dyra och undermåliga kärnkraften drar det hela åt samma mycket märkliga håll, som slutar i oligopol och något som är sämre än att staten äger. För att energin och medicinerna har blivit dyrare sen avregleringarna är mycket tydligt.


Uppdaterat Badlands Hyena skriver och länkar och skriver om ämnet ovan enligt fin satirisk tradition :)


Mer media exp exp gp dn dn hd dag dag 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Efter flitigt läsande av din blogg sa maste jag säga att du har vunnit över mig pa din sida. Jag tycker vi i sann kommunistisk anda inför diktatur. Där allt styrs av staten. Enpartistat givetvis och de politiska ledarna talar om för folket vad de ska äta, hur de ska ga klädda, vart de ska bo, vilken bil de ska köra och inte minst vad de ska tycka och tänka. Sa att de skydds fran att tänka eller tycka fel. Detta gör staten för att skydda medborgarna som i stor utsträckning är totala idioter som inte kan nagonting själv och därmed behöver skyddas fran sig själv. Ledare borde du bli som representant för de rätt tänkande überfolket. Da blir ju allting löst till det bästa. Du har verkligen allt rätt i det du skriver. Vilken fantastisk människa du verkar vara som verkligen ser det där som ingen annan ser. För som din blogg sa modest heter Alltid Rött Alltid Rätt(obs hela inlägget är ironiskt och du kommer förmodligen inte publicera det ända i och med att du inte publicerar anonyma inlägg. Men tack för att du tog dig tid att läsa igenom det pa ditt eget subjektiva kommunistiska vis. EVEL RIFAZ

  SvaraRadera
 2. Jag är inte för diktatur, inte monopol heller inom alla marknader, men jag är inte heller för oligopol, vilket det är med exempelvis apoteksmarknaden numera.

  I övrigt så vore det dags att ta av dig dina rödhatande glasögon och inte ge mig åsikter jag inte har. Subjektiv fick en ny betydelse i och med ditt inlägg så du är fel person att kritisera.

  Jag gör undantag från den regeln ibland och jag kallar dig för Evel rifaz helt enkelt för du har en del likheter med Zafir :)

  SvaraRadera
 3. När elmarknaden avreglerades sjönk priserna, eftersom vi konsumerade mindre än vad som producerades. Sen stängdes Barsebäck.

  Hade tillverkningen av el varit avreglerad hade priserna inte varit så höga som de är idag.

  SvaraRadera
 4. Tillåt mig tvivla att så varit fallet om så Barsbäck funnits kvar.

  SvaraRadera