måndag 3 januari 2011

Inte hållbart med fri försäljning

Jag skrev tidigare om diverse utförsäljning och privatiseringar, som de av apotek och gårdsförsäljning av alkohol i Vad var det jag sa? och Är ni villiga att betala det priset istället? Den sista gången jag nämnde det nu, där det orsakade lite debatt, var i Borde inte samma resonemang gälla andra droger också? där jag blev bemött med att man inte kan använda paracetamol för att ta livet av sig.

Tyvärr visar det sig att det inte stämmer och det är mycket märkligt, som artikeln visar, hur snäll man är mot reklamen som visar fram en produkt som harmlös och i det närmaste snäll nog att använda hur som helst, som vilken produkt som helst, trots att den går att missbruka som andra droger, vilket fick mig tidigare att påpeka att engelskans användning av ordet "drug" till både lagliga och olagliga preparat är mer än väl motiverad.

Är det som sägs i artikeln om reklamen som läkemedelsföretagen gör så att de inte bryter mot några lagar när de uppenbart vänder sig till en målgrupp som inte är helt vuxen och inte tydligt nog lyfter upp alla risker med deras produkter, så är det ett måste att börja göra det omgående.

Det är illa nog att man fått göra reklam för dem i många år och det är ännu värre att de nu, när det redan fanns problem tidigare, väljer att låta dem bli tillgängliga i hart när alla butiker som vill sälja dem.

Det tycks som att driften att tjäna pengar på läkemedel går över lik och att man inte bryr sig om ifall man gör patienterna svårt sjuka. Då har man alldeles säkert någon annan produkt som går att sälja ännu mer av. Nu väntar vi bara på att någon av de nya försäljningsställena ska avslöjas med att sälja fuskmedicin dessutom.

Det är skönt att många tycks inse att avregleringen måste rivas upp men det tycks som om avregleringspolitiken är viktigare än vår hälsa, vilket knappast gör att fler sjuka kan gå tillbaka till sina jobb.

Att sen borgerliga ledarskribenter pratar som de har förstånd till är inte särskilt oväntat och jag undrar bara om han håller kvar sin åsikt om  hans son väljer att missbruka de mediciner pappan idag är glad för att han kan köpa när som helst? Tyvärr är den påstådda tryggheten en chimär, där risken för medicinerna snarare är större om man använder dem än tvärtom i hans fall med en febrig son, som inte var mer febrig än att han var vid gott mod...

Med tanke på hur de gångna åren och politiken hos alliansen har varit så ser jag inte fram mot 2011 alls...

Mer media exp exp hd hd dn dn gp gp svd svd smpInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

 1. "visar fram en produkt som harmlös och i det närmaste snäll nog att använda hur som helst, som vilken produkt som helst, "

  Påstår dom inte alls.

  Och om man överdoserar så gör man det för att man vill dö, inte för att man "råkade" svälja en hel ask med alvedon.

  SvaraRadera
 2. Jo det gör de. Läs gärna artikeln här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lakemedel-inslagna-i-rosa-budskap_5842685.svd

  SvaraRadera
 3. Förvirrat som man kan vänta sig från vänstern.

  Vi har flera olika saker här.

  1. Avregleringen av apoteksmarknaden, dvs att andra apotek än statliga apotek får sälja mediciner, receptfria som receptbelagda. Detta är en återgång till den ordning som var innan förstatligandet under tidigt 70-tal. Knappast någon kan påstå att vi hade en sämre apoteksmarknad och mera läkemedelsmissbruk innan dess.
  2. Möjligheten att sälja receptfria mediciner på andra inköpsställen än apotek. Här finns det en 18-års gräns som är tvingande.

  Problemet är i detta fallet är att läkemedel innehållande paracetamol kan köpas i mängder som är direkt livsfarliga. Detta är inget nytt, de flesta fall av förgiftning som tagits upp i massmedia inträffade innan avregleringen, då den enda möjligheten att få tag på preparaten var att köpa på apoteket.....

  Den korrekta åtgärden vore att angripa den bakomliggande orsaken till att så många unga (flickor fram för allt) vill ta livet av sig, annars hittar de andra vägar, vilket stöds av dagens siffror som visar att självmord med hjälp av tåg ökar. Fast med vänsterlogik så hade ett totalt statligt ägande av järnvägen lett till obefintligt antal självmord "by train".

  För övrigt anser jag att paracetamolhaltiga preparat bör recepbeläggas och endast förskrivas till de som ej tål andra preparat.

  SvaraRadera
 4. Ja, för alla vet att avantgardetrion Kuba-Nordkorea-Sverige som de enda länderna i världen med statligt apoteksmonopol utgjorde själva apex av vad som resten av världen strävar efter när det kommer till effektivitet och måluppfyllelse i hälsosektorn.

  SvaraRadera
 5. Man måste ju faktiskt ta i beaktande att människor måste känna lite eget ansvar. I varje förpackning läkemedel finns en bipacksedel med information om hur medicinen ska tas. Jag tror fortfarande på att information om vad som händer i kroppen vid missbruk av paracetamol skulle vara mycket effektiv. Skolan skulle kunna sköta detta, det är mest tjejer som käkar detta och om skolsyster får sköta utdelningen av den informationen så går det nog fram. Missbruk leder till allvarliga skador, en massiv överdos i syfte att avsluta sitt liv leder till extremt lidande under många många timmar. I övrigt anser jag att paracetamol ska receptbeläggas. Det är bara något fåtal personer, med diverse andra sjukdomar som tarminflammationer och magsår som ska undvika ibuprofen, övriga får ut mer nytta av det preparatet än paracetamol.

  SvaraRadera
 6. Göran - När det gäller den här typen av problem, som går att jämföra med alla typer av droger, så angriper man problemet från flera olika håll. Jämför med alkohol där du inte bara försöker angripa bakomliggande orsaker.

  Kalle - Visst, men det samma kan man säga med allt annat som är farligt också som det finns begränsningar för.

  SvaraRadera