måndag 27 december 2010

Vad var det jag sa?

Precis som jag sagt flera gånger tidigare, senast för några dagar sen i Är ni villiga att betala det priset?, så är inte receptfria värktabletter hälsokost eller ofarliga att använda.

En nyhet idag, som egentligen inte är en nyhet, utan något många känt till, även undertecknad, i många år är att värktabletter är vanligt vid överdoseringar hos unga och används vid självmordsförsök.

Jag nämnde tidigare exempel från Danmark, vilket jag tycker att även ansvarig minister i form av Göran Hägglund borde vetat om, där man såg negativt på det hela. Där försöker man nu istället skärpa åldersreglerna, trots att man är ett land med mycket få regler för exempelvis alkohol och tobak, jämfört med Sverige.

Någonstans så tycks det viktigare att man får göra avdrag för hushållsnära tjänster än att man kostar på sig hänsyn över unga olyckliga och deprimerade unga kvinnor, än att man väljer att behålla det tidigare Apoteksmonopolet, som begränsade möjligheterna att få tag på potentiellt livsfarlig medicin.

Som jag skrev tidigare så är Kristdemokraterna och Göran Hägglund farliga, tillsammans med resten av regeringen, som uppenbart bryr sig mer om möjligheten för butiker att tjäna mer pengar, än vad de bryr sig om de som vill ta livet av sig.

Istället för att applådera en ökad försäljning av mediciner så borde man istället, där möjlighet finns, försöka hitta alternativa vägar att gå.

Men det tycks vara den konstant inslagna vägen: Dra ner på mänskliga resurser för de som behöver vård och ge dem medicin  istället.

Trots att det inte är det bästa receptet alla gånger, tvärtemot den strävan som påstås finnas med färre sjukskrivningar och mer jobblinje för regeringen.

Men vem vet, jobben med att sälja mediciner och vårda de som blir skadade kanske är värt sitt pris, trots lidande? Åtminstone verkar regeringen tycka så.

Uppdaterat Hägglund ger svar i form av att det inte blir några nya åldersgränser. Det vore bättre att han svarade att det istället blev en återgång till den gamla apoteksordningen, för hälsans skull...

Och bra att oppositionen vaknar till liv också och uttalar sig.

Mer media svd svd svd svd  dn dn exp dag dag hd hd hd hd gp gp ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

9 kommentarer:

 1. Tröttsamt när man inte ens orkar kolla upp fakta. Den kraftiga och mycket allvarliga ökningen förra året (+20%) är lite konstig då receptfria läkemedel släpptes först i slutet på November 2009... Således får man söka efter andra anledningar än avregleringar.


  //Zac
  PS. det är fortfarande så att dubbelt så många pojkar tar sitt liv jämför med flickor.

  SvaraRadera
 2. Förmodligen finns det större problem, då det endast var inom gruppen unga tjejer som det var vanligast.

  Men 75% av alla självmord begås av unga killar, och de lyckas oftare.


  Så sociala problem bland killar tar definitivt fler liv.

  SvaraRadera
 3. Zac - Är det bevisat att ökningen inte var stor i slutet på året? Danmark har, som jag länkade till, konstaterat en notabel ökning när receptfria mediciner släpptes fria. Jag ser ingen anledning till att det ska ske här också.

  Andreas - Det finns alltid större problem då endast ett problem kan vara störst. Men ska vi skita i alla andra problem för det?

  Statistiskt sett så gör tjejer/kvinnor fler självmordsförsök än vad män/pojkar gör, men mer män lyckas med att ta livet av sig. Män är även inom det här området mer våldsamma än vad kvinnor är och även om det är ett större problem med pojkar som tar livet av sig så är det inte det samma som att det inte är ett problem att receptfria mediciner används på det här sättet.

  Vad har du för lösning för att hjälpa självmordsbenägna pojkar och män?

  SvaraRadera
 4. Riktigt pinsamt löjligt hur de röd-röd-gröna krampaktigt försöker hitta något fel på den succéartade avregleringen av apoteksmonopolet. Precis som om det skulle minska självmorden om småbarnsföräldrar på nytt måste åka taxi sta´n runt för att hitta ett öppet apotek när barnen är sjuka. Man kan hoppa från en bro - ska vi förbjuda broar? Man kan kasta sig framför t-banan - ska vi förbjuda t-bana? Man kan....

  SvaraRadera
 5. Du verkar inte läst igenom vad jag skrivit än mindre ett par av länkarna. I Danmark har man haft det här systemet ett tag och insett att det inte är bra att öka konsumtionen av receptfria läkemedel.

  Men det tycker du och struntar i lidande och om det i slutändan blir dyrare för samhället att ta hand om de som förstört sig själva...

  SvaraRadera
 6. Visst är det så att män oftare än kvinnor tar livet av sig. Men s.k. parasuicidalt beteende, alltså att göra "lättare" självmordsförsök är oerhört kostsamt och resurskrävande för vården, och här är unga kvinnor i stor majoritet och överdosering av mediciner är mycket vanligt eftersom det är så enkelt. Därför går det inte att avfärda detta som ett mindre problem.

  SvaraRadera
 7. Om de unga som överdoserar med paracetamol får se en informationsfilm på vad som händer vid överdosering av detta preparat skulle de nog låta bli. Man behöver käka enorma mängder för att dö snabbt, man behöver bara överdosera måttligt för att lida helvetes kval i smärta och kan vara i behov av sjukhusvård resten av livet. Paracetamol borde recptbeläggas, det är häpnadsväckande att den är så fri som den är. IObuprofen har inte alls samma risker och är helt klart att föredra sålänge man är frisk i övrigt. Det kan räcka med dubbel rekommenderad daglig dos paracetamol för att man ska få irreversibla leverskador, mindre om man dessutom belastar kroppen med alkohol ofta.
  Att du försöker sno politiska poäng på det här tycker jag är lågt, det var inte bättre under sossetiden. Psykvården var ännu sämre då. Men det är klart, du kan ju sitta där och skriva att om Vänsterpartiet vinner ett val blir allt guld och gröna skogar. Du kan nog tillochmed drista dej till att lova det eftersom du vet om att det inte kommer hända, i vart fall inte under vår livstid. Du kommer alltså aldrig att behöva stå till svars för ett sånt löfte. Grattis Jerker, du har blivit en tvättäkta politiker.

  SvaraRadera
 8. Det är väldigt naivt att tro att det hjälper när det inte hjälper mot alkohol och tobak.

  Bortsett från att det kan skilja sig åt mellan olika landsting: Nej psykvården har inte blivit bättre och den var inte bra innan heller.

  SvaraRadera
 9. Jo jag tror det kan hjälpa. Det finns inget tufft i att käka paracetamol, det ger inget rus och det enda som händer är att man blir av med lite olika smärta. Alkohol och tobak däremot finns det en belöning i form av ett rus, vi har fenomenet grupptryck som hjälper till som bränsle. Hursomhelst så tycker jag att paracetamol ska receptbeläggas. Det finns mindre farliga preparat på apoteket som är receptbelagda så varför inte även paracetamol. Ibuprofen är mycket bättre för de allra flesta människor och man måste till med extremt höga doser innan toxiciteten blir väldigt farlig. Det som sker är njurskador men jag har för mej att det är frågan om reversibla skador, paracetamol fullkomligt förstör levern vid överdos. Man måste få en ny lever för att överleva.

  SvaraRadera