lördag 12 juni 2010

Odugligförklaring av alliansen

I det nyss postade Det var på tiden så odugligförklarade jag centern, på goda grunder. Men det finns betydligt fler inom borgerligheten som bör drabbas av samma öde.

Jan Björklund är en av dem, som får retoriskt pisk i Myndighetschefer måste få ha integritet, tillsammans med Beatrice Ask och hela regeringen:Under en längre tid har en öppen konflikt rått mellan regeringen och högskoleverket. Konflikten har sin grund i att regeringen efter eget huvud snickrat ihop en ny modell för kvalitetssäkring av högskole- och universitetsutbildningar. Modellen kan inte sägas ha något stöd vare sig vetenskapligt eller erfarenhetsmässigt och går dessutom tvärt emot vad majoriteten av experter och remissinstanser ansåg var den bästa modellen.
Regeringen valde därmed att ignorera experternas synpunkter. Det är givetvis allvarligt för högskolesektorn, men än mer illavarslande är att vi inför öppen ridå får se prov på något som kan liknas vid ministerstyre.
Fackförbundet ST har vid flera tillfällen pekat på de problem som uppstår då regeringar väljer att å ena sidan ropa på expertis och å andra sidan, när expertisen inte säger vad politikerna vill höra, i stället politiserar kunskap. Skolminister Björklund är ännu ett exempel på det då han tvärtemot vetenskaplig expertis ropar på hårdare disciplin i skolan.
Läs gärna igenom hela debattartikeln som är verkligt bra!

En annan artikel som också är oerhört bra är den från sambons lärarförbundstidning, som jag av en slump lyckas notera en artikel i, trots att jag vanligtvis inte alls tittar i den.

Elevutvärdering väcker frågor heter artikeln.

Den 23 maj skrev Jan Björklund en debattartikel i DN som heter Elever ska inte vara med och bestämma lärarens lön, eftersom det riskerar att "rubba hela maktbalansen i klassrummet".

Det kanske han kunnat ha en poäng i, om han alls kunnat läsa innantill, som lärartidningens artikel säger:

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) beskriver elevutvärdering som betygsättning av lärare. I Dagens Nyheter den 23 maj befarade han dessutom att »idéerna riskerar att sprida sig« eftersom ordförande i Sollentunas barn- och ungdomsnämnd, moderaten Maria Stockhaus, också är ordförande SKL:s skolberedning.
Men Sollentunas skolchef Peter Fredriksson underkänner ministerns beskrivning. Initiativet till utvärderingen kom från honom själv, inte från politikerna. Och syftet är att den ska ge material för diskussion med eleverna, inte att betygsätta lärarna.
— Man skulle önska att vi hade en läskunnig minister som inte gör utspel på osakliga grunder, säger Peter Fredriksson.
Flummet, som Björklund gärna pratar om, tycks mest bestå i han och hans allianskamraters egna oseriösa och ovetenskapliga flummande kring hur landets läroanstalter ska skötas...

Jag hoppas verkligen att det är en seriös vänstersväng som påbörjats nu och att det stämmer som påstås, att S tar tillbaka LO-medlemmar och att alla människor inser vikten av politiker som lyssnar på de faktiska experterna innan de fattar beslut.

Skolan ligger högt bland de viktigaste ämnena, som sägs kunna avgöra valet, och de översta ämnena, jobb och vård, är utan att tveka mycket hårt knutna till att man hanterar skolväsendet, från lägsta till högsta utbildning, på ett professionellt sätt och inte på ett sätt som passar de styrandes politik bäst.

Låt dig inte luras av att de påstår att villaskatten är borta när de bara döpte om den och allt vi fick var en politik som i första hand gynnade de egna kärnväljarna och inte de som bäst behöver samhällets hjälp.

Ytterligare en minister som får pisk i dagens media är handelsministern.

Naturligtvis är de inte lika av banan som sd är, vars väljare ondgör sig över att det finns pizzerior och inte vill se sambandet på något annat håll än invandringen till att jobben försvinner från Sverige.

Men det är illa nog eftersom sd inte är särskilt nära någon regeringsposition och sannolikt aldrig kommer att komma så långt heller.

Mer media dn hd svd ab ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

1 kommentar:

  1. Om Björklund säger att jordgubbar växer bäst i havet så är det naturligtvis så.

    SvaraRadera