tisdag 1 juni 2010

Israel är Israels värsta fiendeSom jag skrev igår så har det inte varit lätt att vara tyst om händelseutvecklingen i Israel, och det var inte lätt idag på morgonen heller att vara det, men tiden har absolut inte räckt till.

Nu däremot så finns det lite mer tid och för en gångs skull är det skönt att se att i princip hela omvärlden unisont reagerar på det övervåld som Israel väljer att ta i med mot konvojer med förnödenheter till de i praktiken fängslade människorna på Gaza-remsan.

Att de attackerade båtarna dessutom innehåller ett antal kända människor, som Henning Mankell, gör att nyhetsvärdet ökar ännu mer, och även om det knappast är värt de som blev dödade, så är min och många andras förhoppning att omvärlden ska inse hur staten Israel hanterar sina kritiker.

För ärligt talat, om fredliga västerlänningar kommer med bistånd behandlas så här, hur tror ni då att de boende bemöts där media inte alls följer, ofta för att de inte ens får om de så vågar?

Som demokrati är de ett skämt, eftersom demokrati kräver att man är en fungerande rättsstat. Men hur mycket rättsstat är man om man släpar aktivister från internationellt vatten till Israel och åtalar dem för att tagit sig in illegalt i landet?

Jag instämmer till fullo i att de skyldiga, både på hög och låg nivå, borde skickas till Haag omgående!

Det är nog nu! Häv blockaden och befria Gaza!

Sen kan det vara hur skönt det vill med de svenskar som kommer hem. Det finns de som blev kvar och de i Gaza som inte alls kan eller får ta sig därifrån och inte har möjligheten att åka till en fri demokrati.

Som andra har sagt förut, och lär behöva säga igen: Israel är Israels största fiende och agerar kontraproduktivt, för med en annan politik hade läget kunnat vara betydligt bättre både i Israel, Palestina och sett till omvärldens relationer och känslor för landet. Ett land som anklagar Mankell för att ha vapen med sig, när allt han är var en rakhyvel går inte att ta på fullt allvar.

Märkligt är hur många som kallar sig för kristna, som Ulf Ekman och Annelie Enochson som försvarar Israel ensidigt, trots att landet ofta agerar för att skrämma bort de kristna som lever i de här områdena det handlar om. Förut fanns det en stor minoritet kristna som har valt att fly, men om dem bryr sig dessa föga...

Se även hompoliticus blogg som visar hur skeppet blir beskjutet redan innan bordningen, tvärtemot vad som påstås hos inte bara israelerna, utan även flera högerpolitiker och inte minst muf-ordföranden som var bland de första att ta ställning för den blodiga attacken. Skönt att hans partikamrater i regeringen tycks ha lite mer sans och vett...

Uppdaterat Ja till och med Israelisk press tycks ha bättre sinne för proportioner, som nu höjer rösten mot attacken, nästintill unisont.

Precis innan jag ska skicka den här uppdateringen så konstaterar jag att man skjuter människor som sover och att Dror Feiler och Mattias Gardell hålls isolerade, efter att ha blivit misshandlade. Skamlgi är bara förnamnet!Mer media svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag nsk nsk nsk nsk gp gp gp gp gp exp exp exp exp skd skd skd skd skd skd ab hd hd hd hd hd hd smp smp smp ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

19 kommentarer:

 1. Märkligt hur Israel alltid lyckas skylla ifrån sej, det är ALDRIG deras fel oavsett vad som hänt eller vad de gjort...ALLTID fel på alla andra. När ska de rannsaka sej själva? De lever på ockuperad mark, även om 60 år gått så är den likväl ...ockuperad. Dags att sträcka ut en hand? Det som gör mej så oerhört förvånad är att denna folkgupp som varit så förföljd i så många år borde veta bättre, att inte behandla andra folkgrupper (palestinier) illa. Var finns ödmjukheten? USA kan inte hålla dem bakom ryggen längre. Den här gången har de gjort bort sej inför öppen ridå, att sedan skylla på att de blev attackerade är bara patetiskt. Vilka var de som blev dödade? Inga soldater i alla fall, säger ju allt...

  SvaraRadera
 2. Tyvärr tror jag aldrig att de kommer att rannsaka sig själva... Du är inte den enda som är förvånad över att en i historien så förföljd grupp agerar så här.

  SvaraRadera
 3. Jag känner bara nån sorts stor uppgivenhet inför hela Israel/Palestina-frågan. Gång på gång börjar nån fredsprocess, som sen går på grund. Kommer det nånsin att hända nånting ordentligt? Iofs, USA verkar ju mindre Israel-kramande nu än på många år...

  SvaraRadera
 4. Israel skjuter sovande människor???
  Salongvänsterns anhängare har alltid blundat för sanningen.
  Det roligaste under denna veckas fars,var ändå att medicinerna som "fredsaktivisterna" hade med sig var UTG{GNA,och tom skadliga.
  Leve "FREDSAKTIVISTER" som möter soldater
  som var utrustade med Paintbollgevär,med KNIVAR,Slangbågar med SVENSKA BLYKULOR,Järrör och med 1000tals dollar i fickorna.
  Ditt civilcourage(om du någonsin har haft sådant)är nu totalt kört ner i vasken!!!

  SvaraRadera
 5. Johnny - Vapen? Det där såg snarast ut som en vanlig utrustning till vilket kök som helst och det var knappast någon kniv som var gjord för att döda, av de jag sett. Snarare skära sallad med...

  I övrigt undrar jag hur man dödar människor med paintballgevär?

  SvaraRadera
 6. Jag tror att du inte är ensam om att känna dig klämd mellan Israel- och palestinavänner.

  Det finns många kristna som över hela världen kämpar för fred mellan Israel och Palestina. Och det handlar inte om att ta ställning för den ena eller den andra parten i en slags svart/vit konflikt.

  Det enda som kan bära frukt är att motståndarna börjar att tala med varandra.

  Läs mer om varför Kyrkornas världsråd just nu har en fredsmanifestation i Israel och Palestina här:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/world-...

  SvaraRadera
 7. Vet du vad det värsta är Johannes? Jag känner mig inte klämd alls. Jag är väldigt klar om att Israel bör den största skulden till problemen och i princip all skuld för vad som hänt med de här båtarna.

  SvaraRadera
 8. Ponera att Israel häver blockaden och Gaza blir som vilket land som helst. Hur tänker man sig då att hindra ännu fler missiler mot israeliska städer?

  SvaraRadera
 9. Det svaret gav du själv: Blir de som vilket land som helst så lär de, som de flesta andra länder, inte skjuta några missiler ;)

  Skämt å sido så har de där hemmabyggena till raker knappt skadat någon. Vet du hur många tusen palestinier som har dödats, som jämförelse?

  SvaraRadera
 10. Det där med body count är inget som jag anser tillför debatten någonting, poängen är att Israel inte vill ha missiler exploderandes i sina städer. Ur den synvinkeln förstår jag blockaden, den hindrar i motsats till normala gränser Hamas och andra som öppet svurit på att förinta staten israel att få tag på effektivare vapen. Ren självbevarelsedrift helt enkelt. Innan blockade = 1000-tals raketer, efter blockaden = några enstaka. Vad är att föredra för Israel? Palestinierna skulle mer än gärna göra samma sak om de kunde. Hatet är ömsesidigt. Titta gärna på palestinska barnprogram på Youtube så förstår man att hävande av blockad inte stoppar några missiler de närmsta generationerna....

  Jag tycker förvisso att blockaden är för hård och verkar vara påtryckning för att försöka få palestinierna att störta Hamas då israelerna vet att det finns opposition mot dem.
  Om nu rapporterna stämmer om att de inte får in grönsaker vill säga.

  SvaraRadera
 11. naturligtvis gör den det, den ger perspektiv på vilka det är som har störst problem.

  Ser man på Youtube så ser man hat från båda sidorna.

  I övrigt noterar jag att Hamas är demokratiskt valda. Jag önskar det hade varit någon annan som valt men så blev det inte.

  SvaraRadera
 12. Först och främst: Tack för att du tillåter mina kommentarer, det tillhör tyvärr inte vanligheterna bland de vänsterbloggar jag försökt kommentera hos.

  Det här med att Hamas är "demokratiskt valda" väcker mitt intresse. Tolkar jag det rätt att du anser att om det skulle hända (inte troligt dock) att Sverigedemokraterna fick majoritet så skulle du göra som de säger eftersom de är demokratiskt valda?

  SvaraRadera
 13. Varsågod! Du kan komma och försvara mig de gånger folk gnäller för att jag "censurerar" dem trots att de, till skillnad från dig, inte kan uppföra sig lämpligt, ge sig ett namn och inte länka till någon allt för suspekt sajt :)

  Jag måste ju säga att det lite beror på vad man säger också. Jag tycker inte man demokratiskt sett kan rösta om att exempelvis avrätta en viss person. Även om man har val i Israel och Palestina så tycker jag inte att någon av dem lever upp till att vara ett rättssamhälle också, vilket jag ser som ett krav för en fullödig demokrati.

  Jag har däremot svårt att se att man kan ignorera varken Hamas eller sd om de skulle få en majoritet.

  SvaraRadera
 14. Jag lovar, jag ska "försvara" dig när det händer :) (Jag ska ta din feed till min RSS-läsare)

  Din och min blogg har olika utgångspunkter. Jag förstår att en del av dem som befinner sig på "min sida" av åsikts-skalan har en förmåga att ockupera kommentatorsfält hos oppositionen med den intelligens de är förmögna till, så ni på vänsterkanten har större problem än jag. Det kan jag inte förneka. Ur den synvinkeln förstår jag kommentarsgranskningen. Men jag har märkt att en del missbrukar den "makten" för att förhöja sina åsikter.

  Jag försöker att vara mig själv ärlig och tänka efter innan jag skriver (även om jag inte alltid lyckas fullt ut :) Jag tycker att du hycklar och då säger jag det. Det betyder inte att jag har rätt egentligen, det är ingen absolut sanning, men så som jag uppfattar det med den information och upplevelser jag har.

  Men som sagt, jag uppskattar att vi kan föra en diskussion på ett någorlunda vuxet sätt.

  SvaraRadera
 15. Tackar! :)

  Jag måste nästan säga att jag blir förvånad vid vartenda kommentar du gör att jag inte kan se ngn anledning att inte släppa igenom dem. Någon som befinner sig åt sd-hållet som kan uttrycka sig är nära nog den värsta mardröm som finns ;)

  Nej absoluta sanningar finns inte och även jag uppskattar en vettig diskussion, även med människor som står långt från mina egna åsikter.

  SvaraRadera
 16. Henning Mankell säger att på det fartyg han var på fanns ett vapen... rakhyvel...(?!)

  Vad visar "fredsaktivisternas" egna video – rakhyvel?
  http://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg

  Innan du Bojkotta Israel:
  http://www.youtube.com/watch?v=iHBvunVErJU

  SvaraRadera
 17. Alltid Rött - jag håller jag med dig att du är Alltid Rött.
  Men glöm det att du är Alltid Rätt - du ser det DU vill se...

  Som du svarar signaturen Johnny;
  "Johnny - Vapen? Det där såg snarast ut som en vanlig utrustning till vilket kök som helst och det var knappast någon kniv som var gjord för att döda, av de jag sett. Snarare skära sallad med..."
  Alltså vi ser redskap som skadar, du jobbar i köket (UTAN KNIVAR!).

  Henning Mankell är duktig författare, så det är lätt att vara övertigande med sin vittnesmål i frågan om vapen...

  Kapitalismen frodas på din blogg - är du verkligen "Rött"?

  SvaraRadera
 18. Jerry - Inte för att vara sån men nog var det rätt mycket värre med skjutvapen som dödar?

  SvaraRadera