fredag 28 maj 2010

Snålblåst över landet...

Att det är sköna valvindar över Sverige skrev jag i måndags och det kan man ju inte riktigt hävda längre när det visar sig att för andra gången sen valet 2006 allianspartierna har majoritet.

Det börjar bli lite svårt att ta alla undersökningar på fullt allvar. Men en sak kanske kan vara värt att ta med sig.

Att flera undersökningar visar att sd har lägre resultat än innan. Det kan stämmer med teorierna som många fört fram, att när de får mindre uppmärksamhet, och i paritet med sin storlek, och de andra partierna positionerar sig mer så försvinner en del av deras väljare, då de inser att de är ett enfrågeparti och att samhället i stort kräver insikter i många frågor.

Det är åtminstone ett litet fall framåt, även om det känns som ett skräckscenario med fyra borgerliga år till...

Ett förslags som lyfts nu igen är förslaget om statlig A-kassa.

Jag kan visserligen känna mig positiv, om än tveksam, till en A-kassa som omfattar alla, även om det är mycket märkligt att borgare är positiv till förstatligande...

Men det gäller att komma ihåg att A-kassan av idag är effektiv, om den bara får resurser och möjligheter att fungera. Lundby-Wedin lägger ut det hela på ett tydligt sätt:


Han är totalt ute och cyklar med det här förslaget. Vill man ha en försäkring för alla så bör man förbättra nuvarande försäkring så att den blir lockande. Det här innebär att i praktiken tvinga tillbaka de som lämnat a-kassan. Det är en dålig idé.
Hon pekar på att a-kassenivåerna i dag ligger alldeles för lågt - genom att förstatliga försäkringen är risken att den låga nivån permanentas menar Wanja Lundby-Wedin.
– I förlängningen skulle det leda till att facken tvingas ta ut tilläggsförsäkringar för att nå upp till en acceptabel nivå. Det här leder till ökade kostnader som i slutändan drabbar den enskilde i högre avgifter. Och då kan man snabbt räkna ut att det kommer bli stora skillnader mellan banscher med låg arbetslöshetsrisk och med hög arbetslöshetsrisk.

Det finns som sagt alla anledning att ifrågasätta borgarnas "välvilja"  inom det här området...

Media ab svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn sds dag dag exp exp ab ab hd hd sds skd




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

  1. Blir svårare och svårare att ta undersökningarna seriöst på grund av att "fel" sida leder? Kanske dags att byta namn på bloggen efter valet... :)

    / Vänlig men bestämd borgare

    SvaraRadera
  2. de vore verkligen underbart med fyra år till.
    jonas arbetare

    SvaraRadera
  3. Tror du bara på opinionsundersökningar som visar "rätt" resultat?

    SvaraRadera
  4. Jag minns (det var ju iofs många år sen nu, så dessa fakta kanske är inaktuella) att när jag läste nationalekonomi fick jag lära mej att det finns empiriska undersökningar som visar noll samband mellan arbetslöshet och A-kasse-nivå. Men folk VILLE liksom inte tro på föreläsaren som sa det.

    SvaraRadera
  5. Nej men allvarligt talat är det svårt att ta undersökningar på allvar som visar så olika resultat. Oddsen att det ska skilja så mycket på några dagar är små.

    Dvärghundspossen - Möjligen kan jag tänka mig att det finns det om A-kassan vore 150% :)

    SvaraRadera
  6. Det är väl inte för inte att rött betyder stanna på ljussignalen.

    SvaraRadera
  7. Det är väl inte för inte att nationalismen låg bakom nazismen.

    SvaraRadera