måndag 1 februari 2010

Skatterna och dess konsekvenser

Igår skrev jag om Olika frågor inför valet och igårkväll var det en stor partiledardebatt, där dessutom alla partierna fick vara representerade, istället för den lite märklig lösningen sen tidigare, när bara de två största fick vara med...

Jag noterar att många tycks tycka att skatterna är den stora skiljelinjen, men frågan är om det inte är att koka ner politiken lite väl hårt ner till en enda fråga? Ungefär som när Sd försöker göra invandring till den enda frågan.

I botten på skattepolitiken ligger alla de saker som påverkas och betalas av skatterna och det är mycket när man börjar fundera på det utöver sjukvård och arbetslöshetsunderstöd, som bland annat bostadsbrist och uteliggarnas situation, hur man väljer att ha reklam i skolböcker riktade till barn istället för att ha höga skatter nog att finansiera läromedlena och hur man gör det möjligt att skattefinansiera privata företag som hjälper till med läxor, istället för att ha mer personal på skolorna, vilket allt skapar ett iskallt Sverige, där det enda intressanta hos vissa politiker verkar vara mer pengar i privata intressens fickor.

Tvärtemot artikelförfattaren hos SvD så tycker jag inte det är särskilt konstigt att det traditionellt sett är bättre hälsa i länder där skatterna och den sociala omvårdnaden av tradition är skattefinansierad och mer jämlik än i andra länder.

Intressant i efterhand var också att läsa omröstningen om vem som var bäst och sämst i debatten. Normalt sett så röstar "alla" efter vad de själva står politiskt, vilket gör att det inte går att lita på resultaten. Men det som bryter av här, där oftast de borgerliga framstår som att de ha fler anhängare än vad partierna till vänster här, är att de mindre borgerliga partierna får väldigt lågt stöd för sitt framträdande, fullt i paritet med Vänsterpartiet som brukar hamna oerhört långt ner. Vilket självfallet är lovande, trots att jag naturligtvis hellre sett högre stöd för just V, och gör det mindre konstigt att de borgerliga småpartierna inte varit över 5% under de tre senaste opinionsmätningarna.

En modern höger för att attrahera kvinnorna hade knappast hjälpt upp siffrorna. De som är överrepresenterade under skattefinansierade verksamheter lever redan med de brister lågskattepolitiken för med sig, så varför skulle de byta sida?

Trots de sänkta skatterna så säljs fler hem på exekutive auktion. Tydligen så tycks inte skattesänkningarna hjälpa till att rädda folks ekonomi och frågan är om det inte fungerat bättre med hjälp till de som behöver från något annat håll då?

ab ab ab ab svd svd dn dn dn dn dn sds hd hd hd hd hd hd kb kb dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Jerker, det är lågkonjunktur just nu.

  På tal om skatter, varför ska jag betala mer skatt än dig? Vidare, varför ska jag dessutom procentuellt betala mycket mer skatt än dig? Det tycker jag är orättvist, är jag mindre värd än dig?

  SvaraRadera
 2. Jag får nog döpa om min blogg till ngt rödare.
  För jag tänker aldrig rösta på en politik, som väljer att slå ut fler och fler!

  En stat som väljer att bli mer och mer egocentrerad, där endast eliten ser till att klappa varandras ryggar. Där våra unga, som inte ens klarar gymnasiet, slås ut...inte har en chans att komma igen och komma ut i ett arbetsliv.
  Där man skapar klyftor som tar år att läka, så en gemesamt hållen förståelse för att våra skatter är en gemensam trygghetsbas för alla, oavsett härkomst, inkomst och status. Det enda jag kan säga om vår nuvarande poitik i regeringen är EGOCENTRERAT!

  Vårt land går mot en förlegad människosyn, en överklass som ska styra över en underklass med stormsteg! Det vill inte jag medverka till!

  Ett förgångsland som vi varit med en någorlunda god jämlikhet urholkas. Det som jag sett tidigare är borta. Vi ser inte längre till att alla känner att de är viktiga kuggar i helheten! Det är helt borttappat nu. Fler och fler slås ut tidigt. Våra barn, i skolan, där många inte mår särskilt bra, av att bara de som syns och är elititistiska kommer fram, skapar utslagning redan där.

  Hoppas verkligen att det blir rödgrönt i höst!

  SvaraRadera
 3. Christer - Du ska betala mer än mig för att du har råd, lika väl som jag ska betala mer än de som tjänar mindre pengar än mig. Något annat är det inte tal om.

  SvaraRadera
 4. Sarasvati - Jag håller verkligen med dig i allt du säger och jag hoppas verkligen p å förändring!

  SvaraRadera