söndag 31 januari 2010

Fortsatt kyla på gott och ont

Jag är ju som jag är, men jag menar allvar när jag skriver Jippie åt mer kyla och snö för min egen del. Det är skönt med en riktig vinter och mer mil skidor än jag tror jag har klarat av sen jag var barn på en och samma säsong, och då kom ändå säsongen för skidorna i södra Småland igång först en bit in på detta året och började inte i tidig december, som den har gjort enstaka gånger under mina barnaår.

Därför blir det mer skidor idag, och sen orientering efter det, eftersom det går att springa även på vintrarna, även om inget av det är annat än på direkt amatörmässig träningsnivå. Jag är glad att jag inte bor där jag riskerar att träffa på björnar, det räcker mer än väl med älgar som kan skrämmas och fåglarna vid vårt fågelbord.

Dock misstänker jag att det kan bli lite tufft... Nu på morgonen har det varit som kallast sen vi flyttade till vårt hus för nästan ett år sen, - 21.1°c strax efter kl 06 nu på morgonen. Bergvärmen har funkat rätt bra så här långt, i synnerhet när det varit högtryck och lite kallare, men nu på morgonen hade den svårt att nå upp till 19°c och får den inte, på grund av risken för att bränna sig, köra ut varmare vatten än 55-60°c så räcker det självfallet inte till ordentligt till sist, med ett rätt svåruppvärmt och relativt otätt hus.

Men redan nu är det "hela" en grad "varmare" en och en halv timme senare och det börjar ljusna lite, så förhoppningsvis är det inte mer än "bara" -14-15°c ute när jag ska ge mig iväg :) Och för de allra flesta så tycker jag gnäll över kylan är ett i-lands och lyxproblem.

Däremot är det verkligen ett problem, som får mig att önska värme för de som är hemlösa. En mer medmänsklig politik som förhindrar möjligheten till hemlöshet är också önskvärt! Det är inget enkelt liv, som en hemlös i Helsingborg säger och det betvivlar jag verkligen inte, jag som är så hemkär att jag helst inte går hemifrån alls mer än någon timme åt gången. Men dagar som de här så måste det vara totalt hopplöst att hålla värme och även i Sverige fryser människor ihjäl, även om det dödsfallet främst verkar vara alkoholrelaterat.

Jag kan verkligen rekommendera bilderna och bildtexterna till Det är inget enkelt liv! En viss tacksamhet går ändå att känna, inte bara mot att jag idag har ett bättre liv än någonsin förut och att det faktiskt finns ställen som låter hemlösa sitta kvar så länge de har öppet.

Men att bibliotek ska vara en av de sista värmestugorna för hemlösa är definitivt ett fattigdomsbevis för en rik stat som Sverige och den som pratar om skattesänkningar med den informationen är av ondo...

Mer media ab svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dag dag sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds nsk nsk nsk nsk kb kb kb kb hd hd hd hd hd hd hd hd ab ab ab ab ab smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

 1. Nu är det valår igen, det är de år vi "bombarderas" av politiska vallöften i form av visioner. Partiers olika visioner om hur vårt samhälle ska styras och samtidigt hjälpa alla utsatta börjar nu mer och mer fylla upp tidningar och annan media på bästa reklamplats.
  Fördummande och förljugen lobbyism verkar vara politikers främsta arbetsverktyg varje år det är dags för medborgarna att gå till valurnorna. Det är svårt att se någon demokrati i ett samhälle där "vanliga" människors egna tankar, upplevelser, reflektioner och lösningar i det närmaste i politikers och tjänstemäns ögon ses som rättshaveri.
  Just i detta fall gäller det den alltid aktuella men cementerade valfrågan om hemlöshet och den sedan länge totalhavererade bostadspolitik som förts och förs i framförallt våra större städer.
  Stefan Nilsson (MP) har skrivit en debattartikel i Dagens samhälle och konstatera där att hemlöshet är ett bostadspolitiskt problem och att bostaden bör bli en mänsklig rättighet. Va? Vilken insikt, men den ger knappast honom något nobelpris. Då liknande utspel är ett av många populistiska valfjäsk och uttalande vi åter igen kommer fyllas med under det kommande året av i så gott som alla valstugor.
  Men jakten efter den relativa makten visar också en annan sida av våra politiker, nämligen en okunskap vad gäller ”rätten till bostad”.
  Denna "rätt" har vi redan skrivit under på i allas våra mänskliga rättigheter.
  Men då vi inte i närheten lever upp till allas våra mänskliga rättigheter kanske den överenskommelsen inte längre anses vara gällande och måste skrivas om. Då kan vi under tiden detta sker kanske hänvisa till vår egen grundlag (regeringsformen).
  Där står bland annat i sista stycket: "Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till bostad och verka för social omsorg och trygghet". Om inte denna, vår egen grundlag som skall vara vägledande i ett demokratiskt rättssamhälle efterlevs av våra politiker och tjänstemän, vad händer då med övriga lagar? Vi behöver inte gå många meter ut från våra egna trygga hem, alltså vi som inte är hemlösa, för att med egna ögon se alla kränkningar av vår grundlag våra förtroendevalda står för, men inte behöver stå till svars för.
  Det finns utöver detta vissa riktlinjer socialtjänsten har gällande ”rätten till bostad”. Enligt Socialtjänstens allmänna riktlinjer vad gäller bostad finns nämligen 5 punkter som ska vara vägledande, och detta inte enbart för nyproduktioner av bostäder.
  1.alla människor har rätt till en bostad med modern utrustning,
  2.alla människor har rätt till en bostad som är väl underhållen,
  3.alla människor, oberoende av ålder eller handikapp, har rätt till en bostad som fyller kraven på god tillgänglighet,
  4.förbättringar i bostadsbeståndet bör inriktas så att de främjar ett jämlikt och integrerat boende och
  5.kvaliteterna ska i den befintliga boendemiljön ska omhändertas varsamt.

  Men som sagt, så verkar det inte finnas någon som helst vilja, varken politisk eller på tjästemannanivå att det inskrivna i vår grundlag eller socialtjänstens riktlinjer efterlevs. Så då har med några enkla pennstreck och mycket lobbyism våra politiker, tjänstemän och frivilligorganisationer kommit överens om en ynklig och godtycklig "tak över huvudet garanti" som ännu en ickefungerande lösning på hemlösheten som alternativ. Det är anmärkningsvärt att bostadsfrågan får/kan tystas ner av bidrag till de myndigheter och organisationer som säger sig vilja hjälpa hemlösa till ett värdigt liv. I ett värdiga liv ingår även det privatliv övrig befolkning ser som en självklarhet, men för våra hemlösa regleras denna möjlighet bort.

  Rolf Nilsson
  Föreningen Stockholms hemlösa

  SvaraRadera
 2. Tack för en mycket bra kommentar Rolf!

  SvaraRadera