onsdag 21 april 2010

Regeringens politik gynnar höginkomsttagarna

Att regeringen ligger bakom för billiga försäljningar förvånar mig inte. Det är samma fenomen som i Täby, där skolor såldes till underpris, vilket naturligtvis ger en rejäl vinst för köparen...

Det är bara, mig veterligen, några få tidningar som på allvar skriver om de här frågorna, vilket gör att genomslaget i media blir litet och ger orimligt positiva rubriker, som av någon anledning har större genomslagskraft...

I själva verket så har både de och finansministern misslyckats:

I Borgs tabeller kan man läsa att raset i den svenska ekonomin blev dubbelt så stort som i den amerikanska, trots att det var där krisen började och att det var där bankerna gick omkull. Deras ekonomi krympte med elaka 2 ½ procent medan vår gick minus med 4,9 procent. Till och med övriga Europa med sina jätteproblem i Spanien, Storbritannien, Irland, Grekland, Ungern och Finland kunde undgå den svenska ekonomins öde, deras minus stannade vid 4 procent.
Särskilt störd är jag över hur det gått med ungdomsarbetslösheten, den enskilda post som kommer att betyda mest för hur stora de bestående effekterna av denna kris kommer att bli.
Risken för långsiktiga sociala konsekvenser av att ungdomar under lång tid ställs utanför arbetsmarknaden är för mig krisens allvarligaste fråga. Och just här är Sverige tyvärr illa ute.
Ungdomsarbetslösheten är långt högre i Sverige än i övriga EU, med 26 procent ligger vi en tredjedel högre än EU i stort. Våra ungdomar har en sämre sits än de som växer upp i t.ex. Island, Portugal eller Bulgarien.
Skattesänkningar till dem som redan har stabila jobb var inget bra recept i lågkonjunktur, pengarna gick till sparande och till aktiemarknaden, inte till efterfrågan och jobb, det är alldeles uppenbart nu, och helt i linje med internationella erfarenheter. Och sedan vi fick sämre ekonomi för långtidssjuka och arbetslösa och särskild skatt på pensionärer har antalet jobb minskat, inte ökat.
Frågan är fortfarande varför de som redan har mest ska få ännu mer och kunna spara mer? Jag beskrev tidigare jämförelsen mellan mig som jobbar inom något som inte är ett höglöneyrke på något sätt och sambon som är sjukskriven och hur snett det avdraget slår.

Och då vågar man ändå inte tänka på alla de brister som pensionssystemet av idag har... Regeringens inställning till pensionärerna, utom i år när det är valår, är välkänt...

Mer media sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!4 kommentarer:

 1. Jag håller med om att borgarnas utförsäljningar är skumma. De gör ju det av princip och inte för att det ska gynna befolkningen och därmed slumpar de bort allmännyttan, lokaler, företag osv.

  Men var det så mycket bättre på de rödas tid? Nuvarande pensionssystem t.ex. infördes ju av vänstern. Till och med ärke-kapitalisterna i USA anser att det är en extrem åtgärd som de inte skulle göra även om det gynnar storfinansen mer än befolkningen.
  John E

  SvaraRadera
 2. Haha, var får du dina uppgifter från? Alla ekonomiska förståsigpåare ger Borg och sverige högsta betyg i ekonomi och krishantering.

  Föresten, du sm är så röd och uppenbarligen emot kommersialism etc, hur kommer det sig att du har så mycket reklamplatser på din blogg, och dessutom reklam som visar upp halvnakna, snygga solbrända kvinnokroppar? Jag trodde vänster hävdade att de var antikommersiella och feminister?

  Hur var det med principerna?

  /Henrik

  SvaraRadera
 3. Jag tycker verkligen att det är dags att förändra pensionssystemet och tidigare sosseregeringar har varit långt ifrån perfekta, så nej på den och ett antal andra punkter har det inte varit särskilt bra under ett antal år.

  SvaraRadera
 4. Henrik - Klicka på länken till citatet så ser du var jag har fått det ifrån :)
  Uppenbart emot kommersialism? Jag är inte emot fri företagsamhet och knappast stalinist.

  SvaraRadera