onsdag 19 maj 2010

Vem får betala?

Igår skrev jag om hur centerpartiet inte behövs, vilket i och för sig handlade om riksplanet, men som i viss mån känns relevant även på det lokala planet i Älmhults kommun.

Det är direkt märkligt att läsa idag i Smålänningen om hur centern väljer att skapa en rätt tydlig spricka i alliansen (som i Älmhults kommun kallas Maxialliansen och innehåller miljöpartiet under denna mandatperiod) genom att ställa sig tydligt emot en nedläggning av alla mindre skolor.

Det märkligaste av allt är ändå, tvärtemot vad centern förespråkar nationellt, och som är allt annat än det vanliga liberala tänket, är att de via kommunalrådet Peltola uttalar sig så tydligt emot att ytterligare en kommunal skola riskerar bli friskola.

Visserligen tycker jag det är en sympatisk inställning, men frågan är varför man vill driva frågor som normalt sett ligger långt ifrån centerpartiet och snarast går att se som en röd(grön) fråga?

Visserligen kommer hon med en sen räddning, att de i grunden är positiva till friskolor och att det inte finns någon anledning att ha en kommunal skola i Virestad, som har en friskola.

Någonstans finns det självfallet en nedre smärtgräns för hur få barn som kan gå i en skola och att man ändå ska kunna få en möjlighet att få en bra undervisning, ett bra socialt sammanhang för barnen och möjlighet att få ekonomi.

Var den gränsen går säger centern inget om, trots storslagna manifest och frågan är om de kan tänka sig att driva skolor med endast en elev kvar? Det är den känslan man får och i Claes Lindahls blogg, som är vice ordförande i utbildningsnämnden i Älmhults kommun.

Men visst, det finns goda marginaler i Älmhults kommun, som har beklämmande låg skattenivå... för skattehöjningar är de enda sätten jag ser som det går att skapa den typ av skola som centern påstår sig vilja ha. Synd bara att de inte vill tala om det för väljarna.

Det går i vart fall inte att skära ner mer eftersom den borgerliga politiken har skapat ett rejält underskott hos socialförvaltningen i vår kommun.

Jag kan dock hålla med om att man ska behålla de mindre skolorna, när det fungerar. Det viktigaste måste självfallet alltid vara nivån på verksamheten och inget annat och jag delar personligen också åsikten att det är bättre med att ha några få högstadier i kommunen istället för F-9 skolor, som jag har för mig att de borgerliga tidigare var så positiva till...

Men blir det borgerlig regering i höst så är risken stor att det kommer att behövas läggas så mycket pengar på att utbilda personalen i att sätta betyg att mycket annan kompetenshöjning och framförallt satsning på fler vuxna människor i skolan får stå åt sidan, precis som centerpartiets ofinansierade satsningar får göra...

Naturligtvis är det viktigare att satsa pengar på en bra utbildning i första hand och det går varken att få med för små skolor eller för orimliga satsningar på betyg vid för låg ålder, som stjäl tid och pengar från kärnverksamheten och från fritidsverksamhet, som ofta känns sorgligt bortglömd och som naturligtvis är viktigare än rut-avdrag, som skattefinansierar rika människors städning.

Eller som sägs i Göteborgspostens ledare Bara betyg är inte nog:








Betyg skall sättas från årskurs sex i stället för från årskurs åtta och med sex steg på betygsskalan.
Så vill utbildningsminister Jan Björklund ha det från höstterminen 2012.
Viljan att ge elever och föräldrar tydliga besked i tid är bra.
Men skall reformen lyckas måste elever med problem få motsvarande hjälp i tid.
Betyg som bara något tidigare dokumenterar vilka som misslyckas i skolan är inte till glädje för någon.
Synd bara att Björklund själv inte inser det...

Läs bara här i Brister i läsundervisningen:



Enligt Skolinspektionen, som granskat undervisningen i 31 grundskolor, fokuserar många skolor för mycket på "tyst läsning" och bänkböcker. Ett annat problem är brister i lärarnas planering av lektionerna. I 28 av de 31 skolorna upptäcktes brister i svenskundervisningen och i 27 inom NO-ämnena, skriver Dagens Nyheter.
I närmare 75 procent av de granskade skolorna används inte texter som är anpassade till elevernas utvecklingsnivå.
Endast i en av de granskade skolorna agerade lärarna när de ansåg att eleverna läste för lätta texter. Sällan fick elever lära sig att kritiskt granska och värdera texter.
Är det någon som på allvar tror att betyg kommer tillrätta med problemen ovan?

Det märkligaste av allt är kanske ändå att Björklunds folkpartiet gick till val på det här förra valet också men har ändå inte genomfört det ännu och säger sig nu vilja genomföra det till 2012... Kan man verkligen lita på det? Till och med statsministerns barn undrar, även om många andra barn ger förslaget IG.

Apropå Centerpartiet, som jag började med, så har jag faktiskt lyckats hitta ett bra förslag från deras håll: Hög miljöpremie till de som köper elbilar.

Det väger inte upp allt ogenomtänkt från det partiet, men är ju ett förslag som är en förbättring för miljön, till skillnad från de förslag jag hörde talas om igår från Andreas Carlgren som innebär att böndernas utsläpp, som är stora, ska försöka komma till rätta med på frivillig basis.

Undra bara varför det ska fungera här när det inte fungerade i Danmark? Vem tror på allvar att någon, utan lagar, vill riskera mindre vinst för sitt lantbruk? Inte tillräckligt många för att man ska få ner de utsläpp det gäller som försämrar vår miljö...

Jag skrev för övrigt ett inlägg till, igår, om Politiken i Älmhult.

Mer media gp gp dn exp svd svd hd smp smp smp smp smp smp dn ab exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Det var Socialdemokraterna som drev igenom F-9 skolorna i Älmhult. Vet att iaf Centern var emot det. Hade istället förslag om F-7. Men sossarna körde på och smällde bra med pengar på dessa skolor.

    SvaraRadera
  2. Oavsett vem det var så tycker jag det var en dålig lösning. Och centern har haft fyra år på sig att förändra det, utan att göra det.

    SvaraRadera