onsdag 19 maj 2010

Vad sysslar regeringen med?

De allra flesta gånger förstår jag vad regeringen sysslar med och hur man tänker. Det är bara det att jag inte håller med om vad de tycker är den bästa politiken för landet.

Fast angående följande saker så förstår jag verkligen inte något alls...

För sjuk för att anmäla sig - Nekas sjukpenning på grund av att reglerna inte medger undantag, när en man blev så sjuk att han hamnade på sjukhus innan han anmäla sig första dagen som arbetslös.

Hur f-n kan man skapa regler som gör att om du blir för sjuk för att ta dig till arbetsförmedlingen gör att du inte får några pengar alls? Vad händer då om man blir sjukskriven under lång tid? Risken är uppenbar att det blir ytterligare fall som puttas över till kommunerna, som redan har det svårt ekonomiskt på grund av regeringens regler som gör att kommunerna får mer utgifter för sina sociala myndigheter, som jag var inne på i Vem får betala? Numera så vill inte ens myndigheterna hjälpa dig...

Politikernas löner från Expressen berättar följande historia, om att det kan bli förbjudet från 1 augusti att få ut inkomstuppgifter, offentliga handlingar, elektroniskt:

Av hänsyn till den personliga integriteten vill regeringen att bara de som har ett "legitimt behov" ska kunna få del av uppgifterna elektroniskt. Företagen som tillhandahåller kreditupplysningar på nätet blir skyldiga att kontrollera att den som begär att få del av uppgifterna tänker ingå affärsavtal med den som uppgifterna berör. Om företagen lämnar ut uppgifterna till en väljare, en journalist, eller en nyfiken väntar böter eller fängelse i högst ett år. 
...
Den logiska konsekvensen av resonemanget vore att sekretessbelägga sådana uppgifter. Men även i fortsättningen ska det vara möjligt för vem som helst att vända sig till bland annat skattemyndigheterna för att få ut uppgifter om såväl grannen som riksdagskandidaten. Regeringens förslag minskar sannolikt antalet förfrågningar om andras ekonomi och det som många menar är ett integritetsintrång. Men begränsningen av tillgängligheten är ett steg tillbaka när det gäller att låta ny teknik tjäna inte bara byråkraterna utan också medborgarna och öppenheten. Offentlighets- och sekretesskommittén betraktade avsaknaden av en grundlagsskyddad rätt för den som vill få del av en allmän och offentlig handling elektroniskt som en brist. Kommittén ville införa huvudregeln att alla handlingarna ska lämnas ut elektroniskt och att undantag ska beslutas särskilt, bland annat av hänsyn till den personliga integriteten. 
Regeringen förklarade
 - i sin proposition 2001 - att den delar kommitténs grunduppfattning och att "allmänhetens möjligheter att ta del av allmänna handlingar bör effektiviseras". Trots det valde regeringen med hänvisning till integritetsintresset den omvända huvudregeln. Uppgifter ska endast lämnas ut elektroniskt när det finns ett särskilt beslut om det. Eftersom det även i fortsättningen blir tillåtet att publicera kreditupplysningar i tryckt form innebär det sannolikt att taxeringskalendern, som Karl-Bertil Jonsson hade sådan nytta av, får en renässans. Det vore ett steg tillbaka. Att KU och riksdagen skulle gå emot finansminister Anders Borg och justitieminister Beatrice Ask starka vilja ett valår är kanske att hoppas på för mycket.

Kortfattat kan man konstatera att den som vill betala för att få köpa en tjock tung taxeringskalender kan få göra det eftersom den innehåller offentliga uppgifter. Den som vill kan ringa till skattemyndigheterna och få uppgifterna, som är helt offentliga, och så ska fortsätta att förbli.

Men när möjligheten att få det enkelt, miljövänligt och kanske framförallt demokratiskt lättillgängligt för alla, varit möjlig några år så ska det förbjudas...

Det här landet lider snarast på en brist av intresse, av andra än journalister i bästa fall, på intresse för offentliga handlingar som kan avslöja mycket om vårt samhälle.

Och att få kontrollera våra folkvaldas inkomster och, om det blir förmögenhetsskatt igen, rikedomar är bara att glömma, trots att vi alla kan ha fullt legitima behov av att kontrollera offentliga handlingar.

Säga vad man vill men en regering som är för frihet har vi knappast!

I vanliga fall brukar man hävda att den som inte har något att dölja inte har något att vara rädd för när man pratar om övervakningskameror och liknande. Märkligt nog så tycks regeringen anse att det är många som har mycket att dölja från allmänhetens insyn i denna frågan...

Jag noterar också att kristdemokrater vill påverka utifrån kristen grundsyn och att Göran Hägglund tycker att statsministern gör ett bra jobb. En regering som agerar utifrån allt annat än omsorg om de svaga kan knappast vara ett val för den med kristen grundsyn...

Det klarar ärligt talat Sahlin och de rödgröna betydligt bättre!

Mer media svd dag exp exp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

  1. Att Alliansen lider av kunskapsbrist har man ju förstått - men att dom är så korkade som i detta fall finns ingen ursäkt. Idioterna som godkänner en sådan lagstiftning måste bort. Sunt förnuft är tydligen i regeringen huvuden ett helt okänt begrepp.

    SvaraRadera
  2. Ja byt ut regeringen
    nu innan någon blir vansinnig på tokigheterna och begår illdåd

    SvaraRadera
  3. Det finns all anledning att kritisera regeringen för hanteringen av sjukförsäkringen. Men, just dessa regler fanns under förra regeringen också och vi fick även då läsa artiklar om folk som kom i kläm.

    Det man kan lasta alliansen för är att de inte kommit till skott med att uppfylla sitt löfte att ändra reglerna så att det finns en flexibilitet för speciella fall.

    SvaraRadera
  4. Artikeln lät som ett stort aprilskämt!

    Tydligen stämmer det att man numera måste vara frisk för att orka vara sjuk.

    SvaraRadera
  5. Stämmer verkligen det? Jag var arbetslös och sjukskriven under förra mandatperioden och borde märkt av det i så fall.

    SvaraRadera