lördag 26 mars 2011

Från regionfullmäktige igår

Jag var på regionfullmäktige igår som ersättare, och det var en rätt långdragen, men ändå rätt intressant, diskussion kring regionfrågan. Det vill säga om Kronobergs län ska gå tillsammans med Skåne, försöka jobba för en gemensam region med övriga småländska län och Blekinge, samt även eventuellt Östergötland.

Carin Högstedt höll ett oerhört bra anförande , där hon tydligt tog ställning för en sammanhållen småländsk region.

Det var ett intressant fullmäktige, men det är fortfarande märkligt att man inte vill renodla den Småländska regionen. Oddsen att Skåne ska känna för att göra reklam för Kronobergs län känns små och inget säger att exempelvis redan inledda och välfungerande samarbeten ska sägas upp.

Skåne har redan sin syn mot Danmark och Köpenhamn, samt stora städer i Lund, Malmö och Helsingborg. Oddsen att Kronoberg med omnejd ska bli prioriterade är oerhört små, därför borde valet vara självklart.

Vad som händer i slutändan har ändå med regeringen och övriga regioners åsikter att göra, så vad för beslut som än tas i Kronoberg. Skåne kommer under våren att ta ett beslut och först då får vi se mer tydligt vilka alternativ som finns.

Regionförbundet Södra Smålands hemsida finns här, Vänsterpartiets program för Regionförbundet Södra Småland finns här och Vänsterpartiet Älmhults hemsida finns här.

Jerker Nilsson, ersättare för Vänsterpartiet i Regionfullmäktige

Media smp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer: