fredag 15 januari 2010

Tror fan att centern faller och alliansregeringen med den

Egentligen räcker det att läsa rubrikerna i tidningarna för att förstå varför det tycks ha blivit så att väljarna mer och mer tappar förtroendet för inte bara centern och kd som riskerar att åka ut helt och hållet, utan även för alliansregeringen i stort som på många sätt misslyckas, även om centerministrarna tycks vara de största sänkena av dem alla.

Expressen listar de senaste Mauds misstag hotar alliansen:

SAAB: Saabkrisen har lett till stark kritik mot Maud Olofsson för att hon inte engagerat sig tillräckligt. Centerledaren har också valt att åka på semester nu när Saabs öde avgörs.
VATTENFALL: Maud Olofsson fick som näringsminister stark kritik för hanteringen av turerna kring statliga Vattenfall i november och december. 
KÄRNKRAFTEN: 
Maud Olofsson har släppt en av partiets viktigaste profilfrågor - kärnkraftsmotståndet. Många tidigare C-sympatisörer är tveksamma till kursändringen.
KLIMATET:
 Klimatfrågan domineras av Miljöpartiet trots att Centern har miljöministerposten. Misslyckande under Köpenhamnsmötet gjorde inte saken bättre för miljöminister Andreas Carlgren, C. 
GRISARNA:
 Jordbruksminister Eskil Erlandsson, C, fick kritik för att stå för nära grisnäringen under skandalen med grisarna i december.                                                                   VARGARNA:Andreas Carlgren, C, har fått bakläxa från forskare efter att han motiverat vargjakten med att vargarna inte är genetiskt friska.


Som jag skrev nyss så tror jag inte att hanteringen av vargjakten är den största orsaken till tappet, men det blir ytterligare en sten som sänker centern och alliansregeringen till botten.

Hanteringen av Saab har knappast skötts på bästa möjliga sätt, och borde försökt styrts upp mer av regeringen nu när GM officiellt hävdar att priset var för lågt, trots att många intressenter fanns.

Rekordutdelning trots krisen gynnar knappast högerpartierna eftersom det är inom de mer välbetalda som deras väljare främst finns och det har varit väldigt tyst om hur andra kan kräva orimliga utbetalningar när vi andra ska försöka hålla igen på lönekraven. Med en hotande jättestrid inför lönerörelsen så finns det utan att tveka gott om synergieffekter för de rödgröna för att peka ut varför det finns skillnader mellan fattiga och rika fortfarande, och att regeringens politik understryker det faktumet.

2 miljarder till bonusar, trots att det går dåligt sticker i ögonen, när alla vi andra inte kan dra på oss extravaganser när vi har för lite pengar, trots att det finns de som argumenterar för dem.

Diskussionerna om sjukvården, sjukersättningarna och kanske framförallt det cyniska fiaskot som rehabkedjan innebär, och som uppenbarligen inte fungerar då det viktiga inte är att göra folk friska ens där det går, utan att bara få ut dem i arbete är antagligen det som påverkat mest. Vinsten är istället tre timmar mindre sjukskrivningstid.

Alla känner vi någon som är sjuk och där vi inte betvivlar att personen är sjuk på allvar, och behöver hjälp, och alla kan vi hamna där. De flesta av oss är inte rika nog att hantera situationen utan hjälp av samhället.

Om facket, och de rödgröna centralt, dessutom lyckas lyfta fram frågan om det märkliga och ofta otrygga i att det blir mer inhyrd personal, som är lättare att göra sig av med, så har de fler röster att vinna.

Någonstans där är det som grunden för samhället borde finnas: En grundtrygghet som gör att du vågar jobba och leva, att det finns skyddsnät som tar emot dig i form av fungerande sjukvård, sjukförsäkring, A-kassa och andra sociala skyddsnät.

Den som är fri är den som inte behöver fundera på sin överlevnad. Den utan hälsa och tro på att den får hjälp eller utan jobb och svårt att få ekonomin att gå runt är det inte.

Sen kan jag ju tillägga att det är tråkigt att V får låga siffror, när det i själva verket finns en lysande möjlighet även för deras del att få en ökning av väljarna. Risken att de ska åka ur tror jag däremot inte alls är särskilt stor.

Edit Jag noterar att Eu-anmälan mot olaglig vargjakt går vidare och jag hoppas den går igenom. Stämmer det som påstås så borde det vara klart olagligt, för det är omöjligt att se en så liten vargstam som befinner sig i "gynnsam bevarandestatus". Det är få, om ens något, djur som är det med endast ett par hundra individer.

Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd sds dag kb

2 kommentarer:

  1. Alltid rött alltid rätt skriver du. Var har "rött" lyckats? I Sovjet, kina, Kuba och så vidare. Jag brukar fråga "rödingar" det men nästan alla klipper bort frågan. Har du något bättre svar?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att den typen av politik som sossarna drev under 70-talet, som ett exempel, på många sätt lyckades väl efter den tidens förutsättningar. Att dra upp några gamla diktaturer är lika relevant som att jag frågar dig var högern har lyckats, och hänvisa till misslyckandena i Chile och Spanien, under diktaturtiderna där...

    SvaraRadera