fredag 15 januari 2010

Empatibrist

Jag skrev ett ganska långt inlägg i morse om varför centern och alliansen faller, vilket förklaras av många olika anledningar, men jag tror att huvudsaken är sjukförsäkringen, som går ihop sig ekonomiskt sen flera år, men som det blir svårare och svårare att kunna använda, även om du är sjuk.

Jag är säkert som många andra, att jag ibland drar alla över en kam och undrar hur det är med empatin hos andra människor, inte minst de som väljer att vara moderater.

Det känns därför skönt att läsa om vad bland annat Kent Persson, oppositionsråd i Örebro och Mina moderata karameller, förhoppningsvis blivande riksdagskvinna, skriver som tydligt visar att de instämmer i regeringens kritiker i stora delar.

Bäst sammanfattar Paul Ronge dock det hela, med Saab, bajs och självmord - Var finns empatin?

SAAB:s öde avgörs och GM håller på att släcka ner respiratorn – då åker den ansvariga ministern Maud Olofsson på semester.
En sjuk kvinna tar i förtvivlan sitt liv när Försäkringskassan vill ta ifrån henne sjukersättningen och tvinga henne att söka jobb.
SVT:s Uppdrag Granskning tar upp fallet Mari-Louise här.
Den ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrsson är upptagen med att försvara sig mot att ha blivit lurad i ett lyxbygge i Thailand.
Fredrik Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard har givit både ”arbetslinjen” och Facebook ett nytt ansikte genom att på sin sida prisa ”en ryskas” snabbutryckning för att torka bajs i hans trappuppgång i fashionabla Östermalm – en söndag.
Tre vitt skilda händelser som kan sammanfattas i ett ord: Empatistörning. Alltså brist på inlevelse. En oförmåga att se saker ur andras synvinkel och ta de utsatta människornas perspektiv.
För en regering som vill få förtroendet att sitta kvar är redan detta förödande. Om man sedan lägger till att regeringen Reinfeldt nu ligger under med 10 procent gentemot de rödgröna så talar vi om en politisk härdsmälta.
Jag tycker det går att fortsätta den uppräkningen med att konstatera att det är mer som saknas. Det är möjligt det är empati denna gången också, men någonstans tycker jag inte att regeringen förstått att prioritera vad som är farligt, när man gör det lättare att servera alkohol, och glömmer folkhälsoskälen till att försöka begränsa antalet liter alkohol som dricks, och istället försöker få solarier stängda...

Jag vågar påstå att nästan alla svenskar vet vilket som orsaker mest skador på människor, direkt och indirekt, och att det knappast är solarier som är det stora problemet med svensk hälsovård och dess bristande resurser...

Eller varför inte citera IOGT:s förbundsordförande:

– Det är bedrövligt. Det största problemet är kopplingen alkohol och våld. Långa öppettider leder till väldigt mycket elände och olyckor, säger hon.
Att det blir enklare att få alkoholtillstånd ser hon inte heller som positivt.
– De lagar och regler som fanns för serveringstillstånd behövde moderniseras. Men att det blir enklare att få alkoholtillstånd för catering, mässor och restauranger som inte serverar lagad mat kan leda till att det blir tusentals fler försäljningsställen för alkohol. Det är inte vad vi behöver i Sverige i dag, säger Anna Carlstedt.
Frågan är var empatin är för alla de som hade mått bättre om alkohol inte alls existerade?

Mer media ab ab dag sds hd

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag är Moderat men anser mig empatisk på de flesta områden. Passa på att ställa frågor om du vill veta mer. /Karin

  SvaraRadera
 2. Nja, jag länkade väl till några moderater som faktiskt verkar vara empatiska? :)

  SvaraRadera
 3. Regeringen förlorar mycket av väljarskaran p.g.a F.K's många felaktiga beslut.. och media-drevet som ständigt pågår mot alliansen... okay, en del är klart befogat men detta med att det skall utredas ifall det finns något jobb någonstans i sverige som den drabbade kan ta är inget nytt alls.(Jag har själv blivit utredd för samma sak flera gånger sedan 2003).men det skriver man inget om.. det handlar om att få tillbaka en del av alla de 700.000 förtidspensionerade till sina arbeten igen.. det är ohållbart och inte helt sant att alla dessa människor inte är arbetsföra, många av dem är bara en produkt av sossarnas slentrianmässiga förtidspensioneringar för att städa undan dem från statistiken.
  Jag tycker att man också borde stoppa alla som dagligen kör berusade i sina bilar ..
  Men tydligen bryr sej knappt någom om det faktum att mobilsnack är fullt tillåtet i sverige år 2010, då vi haft nollvisionen under flera år.. mycket märkligt.

  SvaraRadera
 4. Fast FK:s beslut styrs av regler som regeringen bestämt. Apropå städa undan statistik så städas sjuka människor undan nu också, ibland bort från rehabiliteringar som kan göra dem friska, för att få det att se ut som om människor blivit friska. Så på så sätt gör alliansen samma som du anklagar S för.

  Men nog inser du väl att köra berusad och orsaka olyckor är betydligt vanligare än att anledningen är att man pratar i mobil?

  SvaraRadera