lördag 17 juli 2010

Jag börjar tveka


Efter att ha jobbat med och roat mig på fritiden med både min gamla stryktåliga Nokia 5140 och iPod Classic på 160 gig, som måste varit minst lika stryktålig med tanke på jobbet, i 3-4 år utan några större problem så börjar båda två vara lite slitna, om än rätt väl fungerande.

Mobilen har visserligen tappat luckan där kontakterna sitter, vilket gör den rätt dåligt skyddad mot fukt och smuts, som den råkar ut för konstant i jobbet och när jag springer.

Tanken var redan förra sommaren när iPhonens 3Gs-modell kom, men jag snålade lite bland annat för att både mp3-spelaren och mobilen fungerade bra och för att iPhonen var väldigt dyr, främst sett till månadsavgiften.

Men jag har suckat lite över besväret att ha två enheter (Ja, jag vet det är ett i-landsproblem :) ) och en dålig kamera som ger dåliga bilder när man plötsligt inser att man vill ta en bild snabbt.

Så jag har haft siktet inställt, även om jag utgått från att abonnemangsavgiften blir ohemult dyr även för den nya iPhonemodellen. Men är man en gång apple-freak, och tycker att det normalt sett är det samma som kvalité, om än över min normala prisklass på prylar och trots att min ungdoms ha-begär efter prylar är nästan helt borta, så kändes det ändå som ett bra val.

I synnerhet eftersom jag som sagt inte köper varken mobiler eller mp3-spelare särskilt ofta + att iPhone-modellerna innan verkat varit relativt hållbara. Någon gång kan till och med snåla jag kosta på mig lite..

Men jag börjar bli tveksam ärligt talat när man ser hur Apple väljer att skicka med gratis gummifodral till mobilen ifråga, istället för att lösa problemet en gång för alla.

Sen ser jag visserligen, vilket säkert stämmer, att en expert tycker det är en bra lösning eftersom alla mobiler har sina problem.

Synd bara att jag vill ha en problemfri mobil :) Men det är klart, svärfars, som ska vara stryk- och vattentät som helt slutat fungera efter någon månad är naturligtvis behäftad med betydligt värre problem...

Kan man nu lämna iPhonen i retur så går det med andra ord att köpa den och ser hur illa det är innan man bestämmer sig, och det är egentligen ett betydligt bättre beslut.

Det är bara att vänta in hur högt priset blir... Som sagt, det är en sak att betala ett högt kontantpris. Det går alltid att spara ihop till. Men att dras med uppåt 500 kr per månad, som det var vid introduktionen för 3Gs, i två år är betydligt värre.

Mer media ab ab dn sds
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Jag tror för egen del att detta är en storm i ett vattenglas. Dels är det media som älskar att sänka en vinnare, dels är det en armada av Apple-hatare (som själv inte ens använt produkterna de har så mycket åsikter om) som spenderar en massa tid o energi på diverse internetforum etc.

  Jag är övertygad om att iPhone 4 är en fantastisk apparat, och att vi inte kommer att uppleva dessa problem i Sverige pga att vi har en otroligt mycket bättre mobilinfrastruktur (master etc). I USA är den ett skämt, i synnerhet i storstäderna.

  SvaraRadera
 2. Jag gör ett undantag här med att tillåta anonyma kommentarer :)

  Jag hoppas du har rätt och jag tror det sticker många i ögonen att Apple har blivit ett så stort företag att räkna med jämfört med hur det var innan iPoden skapades.

  Det med master hade jag inte en aning om att det skilde sig så mkt.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag vill starkt rekommendera emot ett köp av en iPhone. Deras antennkonstruktion är ett konstruktionsfel som heter duga och även om det är sant att alla mobiler får sänkt anslutning om man håller den i handen så är iPhone 4 värre än sina konkurrenter i detta fallet, speciellt ifall man jämför med samma prisklass. Detta är uppbackat av oberoende undersökningar.

  Sekundärt, varför skulle du vilja ha en iPhone för första början? Dyrt, inlåst, ömtåligt (glasskärm på mobila enheter, grattis) och går inte att använda med handskar.

  Nepp, skulle jag rekommendera en surfmobil så är det klart Nokia N900. Full multitasking, GPS, radio, WLAN, 3G, svenskt fysiskt tangentbord, 32G i orginalutförande med plats för microSD-expansion, fantastisk kamera, trevlig musikspelare samt byggd på ett Linux-baserat OS vid namn Maemo.

  Ifall första Anonym tycker att jag är Apple-hatare så kan jag nog förstå att han tycker det. Jag har mina anledningar, bland annat problematik med Appleservice som svor åt mig när jag ville ha tillbaka min strömsladd till en iBook G4 jag lämnat in på service. Min iPod är jag dock rätt nöjd med, lite för känsligt snurrhjul på den bara.

  Nåja, köp vad du känner för, men jag skulle vara glad ifall du kollade in N900 i alla fall. Jag är nöjd med min :)

  http://www.nokia.se/hitta-produkter/produkter/nokia-n900#/main/landing

  SvaraRadera
 4. Jag håller med anonym längst upp, det är en storm i ett vattenglas! Jag skulle sannolikt inte rekommendera iPhone 4 till någon som bor som mina föräldrar, där det alltid är dålig täckning, men med undantag från några hysterimakare på Internet verkar folk i stort nöjda med sin iPhone 4, för problemet märks inte. Folk gnällde på precis samma sätt som nu när iPaden (bara en stor iPod Touch) kom ut, och när 3Gs (bara samma som 3G, inget nytt) kom ut, och i princip varje ny produkt de släppt innan dess... Av någon anledning finns det en massa människor därute som tycker om att göra ner Apple's grejor.

  Jag kan knappt vänta till den 30 juli, då jag skaffar mig en iPhone 4 för att ersätta min trötta gamla 3G! Enda kruxet är att jag tänkt mig Halebop som abonnemang den här gången, så då får man beställa innan istället för att köa, och då vet man ju inte om den kommer på utsatt datum...

  SvaraRadera
 5. Då kanske jag vågar ändå till sist :)

  Det är säkert någon med ekonomiska intressen i Microsoft som är hysterikerna :)

  SvaraRadera