tisdag 13 juli 2010

Beklämmande förbud i Frankrike!

Jag tycker det är beklämmande att läsa om hur Frankrike till sist bestämmer sig för att genomföra ett förbud för burka, som är något som endast berör några tusen kvinnor.

Jag har skrivit om det förr i bland annat Flirt med sd-väljarna kanske och Det är många lagar som vilar på religös grund.

Det jag skrev då gäller än idag. Det är lika illa att tvinga på någon en slöja eller burka som det är att tvinga av dem på de som vill ha dem. Det är trots allt bara ett stycke tyg det gäller.

Så här skrev jag tidigare:

Man ska inte behöva ha burka, slöja eller någon form av av klädesplagg på sig. Om man inte vill själv.

Man ska inte heller behöva vara fastbunden, piskad eller hårt hållen när man har sex. Eller någon annan gång. Om man inte vill själv.

Och det är ju just det som är problemet. Vad gör man med de som vill ha burka eller något annat som de flesta av oss ser som otidsenligt och ett tvång vi inte vill veta av? Förbjuder dem att ha det?

Ska man ha lagar om det, vilket han i och för sig säger att han inte vill ha, så får man göra generella regler om huvudbonader och kläder, om man fortfarande ska vara ett land med religionsfrihet, som jag skrivit om tidigare.

Den senaste muslimen jag träffade hade visserligen ingen burka, men det går att förbjuda slöja med samma typ av argument också. Läs gärna det inlägget What goes around comes around och fundera på vad ni har för fördomar om muslimer.

Faktiskt tvång, oavsett om det handlar om religion eller något annat. Det ska självfallet förbjudas. Men det är en helt annan sak. Tvång att ha, eller inte få ha, vissa kläder är lika illa. Naturligtvis ska man få ha vilka kläder man själv vill, lika väl som att vuxna människor ska få ha hurdan sex de vill med varandra. Utan att politiker lägger sig i.
Uppdaterat Sanna Rayman håller jag sällan med, men idag skriver hon ypperligt i Det sämsta försvaret eller terroristen i burkan:Den här diskussionen gäller heller inte ett generellt maskeringsförbud av säkerhetsskäl eller vad som är mer eller mindre lämpligt för vissa yrken och arbetsplatser. Det handlar om att förbjuda folk att klä sig som de vill när de traskar över torget en helt vanlig vardag. Det borde vara orimligt i ett land som värdesätter demokrati och frihet.
Själv ogillar jag heltäckande slöjor. För mig är ett tvång eller krav på att kvinnor ska skyla sig stötande. Men det vore ett hyckleri av rang om jag valde att motarbeta ett orimligt tvång med ett annat, lika orimligt och statligt, tvång från andra hållet.
Hur ska man då förstå att Åkesson frångår de värden han säger sig försvara? Tja, det är väl som med terroristen i burkan. På ytan förespeglas vi ett fromt värnande av värden, därunder finns andra syften.
Mer media hd dn gp svd exp exp dag dag ab ab gp skd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

21 kommentarer:

 1. "Det är trots allt bara ett stycke tyg det gäller."

  När man har så liten insyn och kunskap om vad burkah och niqab är för något, så förstår jag att du tycker det är beklämmande. Jag hoppas dock att du läser på lite och börjar inse att det inte bara är ett klädesplagg.

  Jag tycker det är en helt underbar lag och jag hoppas att resten av Europa tar efter de länder som börjat förstå vad islam står för.

  SvaraRadera
 2. Nu är jag i och för sig för ett burka förbud, trots att jag hatar rasismen och Sverigedemokraterna. Detta har jag skrivit om här:

  http://ligator.wordpress.com/2010/07/13/liten-reflektion-om-burka/

  Men det om lagar som vilar på religiös grund är så rätt. Kika på den här artikeln:

  http://ligator.wordpress.com/2010/07/11/att-lasa-sasom-fan-laser-2/

  Mbh Torbjörn

  SvaraRadera
 3. Tony - För oss som inte är troende och som möter någon i burka så är det ett stycke tyg. Jag har läst på och konstaterat att många av de kvinnor som bär burka eller slöja gör det av fri vilja och som sagt så anser jag det lika illa att förbjuda som att tvinga dem att göra det.

  Ligator - Jag läste där och jag har ändå svårt att förstå varför man inte kan få välja burka om bäraren själv vill.

  Det finns mycket jag inte förstår som jag ändå tycker är upp till individen själv. Jag förstår inte hur man kan vilja piska el bli piskad i samband med sex, men likväl så måste det vara en vuxen människas rättighet att få ha den typen av sex, om de har det av fri vilja.

  SvaraRadera
 4. En burka är för mig ett fängelse av tyg.
  Kanske har vi för lite burkor i samhället?
  Den dag män börjar använda burka, då kan vi diskutera fri vilja i detta ärende.

  Nu har jag inte tid att skriva mer för jag skall cykla ner till stranden och ta mig ett dopp tilsammans med min sambo(man). Än så länge är den öppen för båda könen.

  vänligen , Eva-Marie i badräkt

  SvaraRadera
 5. Hur kan det bli så mycket diskussion om burkaförbud när kristna som konverterar från islam i de islamska länder döms till döden?!

  Europas "vidsynta" sekularister är inte intresserade av mänskliga rättigheter utan de vill bara ha bort all religion, främst kristendom och införa ateism.

  Europadomstolen har redan förbjudit kors i skolor!

  SvaraRadera
 6. Landet Frankrike har visat att de ar en demokrati efter att ha foljt befolkningens vilja - det du.
  Vidare var det ju inte mycket motstand till lagen - 1 rost emot.
  Europa har fatt nog av att ha icke europeer dikterande hur vara lander skall vara. Frankrike, Belgien och manga fler ar pa samma spar. Endast de fega svenska politikerna star dar massande det inlarda multikultur meddelandet.

  SvaraRadera
 7. Eva-Marie - Det är ett fängelse för mig att vara fastbunden i sängen vid sex. Ändå tycker jag folk ska få leva så om de vill.

  Lelle - Vad har situationen i diktaturer med europeiska klädlagar att göra?

  Peter - I en demokrati så ska man också få klä sig som man vill så länge man inte skadar någon. Ska man argumentera som du så kan man hävda att om en majoritet av landet röstar för att du ska bära en burka så ska du tvingas att göra det eftersom det är demokrati.

  I en demokrati får man välja så mycket man kan för egen del som rör privatlivet.

  SvaraRadera
 8. Hmm vad menar du!?
  Binder du fast dig när du har sex???
  Vill du som man använda burka för att kvinnorna och de kvinnliga imamerna påbjuder det?
  hälsningar Eva-Marie fortfarande klädd i badräkt för det är väldigt varmt

  SvaraRadera
 9. Nej men det hade varit som ett fängelse för mig om jag varit fastbunden. Men ändå finns det de som väljer att leva så. Det respekterar jag. Du vill inte respektera att andra frivilligt väljer det du kallar fängelse.

  Hade jag ansett det vara förenligt med min tro så hade jag gjort det.

  SvaraRadera
 10. All religion är ett maktmedel. Vissa drar vinstlotten medan de andra (oftast kvinnor)drar nitlotten.
  Jag respekterar aldrig förtryck och religiös indoktrinering.
  Var ser du den fria viljan när småflickor med slöja och fotsida dräkter. I denna värme tvingas sitta på stranden och titta på när fädrarna och brödrarna badar!? Jag blir ledsen när jag ser det och det i Sverige år 2010.
  Sådant samhälle vill inte jag ha vill du?
  Hälsningar från en självständig icketroende kvinna som än så länge får bada på Ribersborg, Malmö.

  SvaraRadera
 11. Som sagt så tycker jag att kvinnor ska få välja själva. Du blir inte bättre än de fäderna som tvingar på, när du vill tvinga av dem slöjor och liknande.

  Kvinnans fria val är det enda som gäller för mig.

  SvaraRadera
 12. Jag önskar att folk kunde kasta av sig det religiösa oket.
  Men det tror jag att du har svårt att förstå du som jobbar i kyrkan.
  Jag ställer mig på barnens och kvinnornas sida.
  Tycker inte du som man att det iallafall är lite kränkande och nedvärderande av ert kön när muslimer anser er som vandrande sexgalningar!
  vänligen, Eva-Marie

  SvaraRadera
 13. Du önskar det, jag önskar att människor fick tro hur de själva ville tro, så länge det inte tvingar någon till något. Som att tvinga på, eller tvinga av, någon sin slöja.

  Jag ställer mig som sagt på det fria valets sida, även för kvinnorna. Vad ger dig rätt att förbjuda de som vill ha en slöja deras fria val?

  Skillnaden mellan dig och mig är att jag tycker illa om de som tvingar på någon klädesplagg. Det förvånar mig att du inte förstår att det är lika illa att tvinga av någon något som många väljer frivilligt. Ungefär som att om Sverige blev ett samhälle där nästan alla var nudister och tvingade av dig din baddräkt.

  SvaraRadera
 14. Du är för att jag ska kunna klä mig i SS-uniform om det är så vill gå på gator och torg. Du bör också vara motståndare till sexköpslagen. Har jag uppfattat dig rätt.

  Jacob

  SvaraRadera
 15. Just en SS-uniform kan jag möjligen tycka, beroende på sammanhang, är hets mot folkgrupp.

  SvaraRadera
 16. Sexköpslagen då? Den måste du väl vara emot eller hycklar du där med.

  Jacob

  SvaraRadera
 17. Nu såg jag inte att jag hycklade innan och varför skulle jag hyckla genom att vara för sexköpslagen?

  SvaraRadera
 18. Om rätten att klä sig som man vill bara gäller vissa så måste det väl vara lite hyckleri. Sen anser du att det är varje kvinnas rätt att bestämma hur dom ska leva men om du är för sexköplagen får dom inte ha sex med vem dom vill under dom omständiheterna som dom bestämmer själva.

  Jacob

  SvaraRadera
 19. Jag har inget emot uniformen i sig utan snarast symbolerna på dem. Hade burkorna haft hakkors på sig så hade jag sagt det samma om dem.

  Sex får de naturligtvis ha hur de vill, om de är vuxna. Men självfallet tycker jag att man ska förhindra, så gott det går, att människor blir utnyttjade och sålda och behandlade som slavar.

  Jämför det med arbetskraft. Du får inte själv, om du vill, välja att jobba som slav åt ett företag eftersom risken är att människor blir utnyttjade istället.

  SvaraRadera
 20. Självklart måste man ju se till att folk inte utnyttjas som slavar men om man vill vara slav borde man väl få det. Det är ju som med burkan, bara för att vissa tvingas till det måste ju var och en få göra som dom vill.

  Jacob

  SvaraRadera
 21. Det är skillnad på jobb och privatliv som sagt.

  SvaraRadera